PlanteCenter Fyns logo

Sydfrugter

Kvalitets-sorter af sydfrugter, som ‘Sød mandel', ‘Fersken' og ‘Nektarin', der er særligt tilpasset det danske klima, er værd at gå efter, hvis du drømmer om et smukt, bærende træ med sydfrugter i haven. De sorter vi fører ved Plantecenter Fyn, er alle velegnede til de vejrforhold, vi har i Danmark. Ved at købe et træ med sydfrugter i god kvalitet, som er modstandsdygtigt og særligt tilpasset det danske klima, kan du få succes med sydfrugt-dyrkning i Danmark.

Produkter

Som sagt har vi samlet Sydfrugter som en gruppe af stenfrugter, en gruppe der er en del af bløder-familien. For bløder-træer gælder helt særlige regler om beskæring. Desuden bør du gøre dig lidt ekstra overvejelser i forhold til placering og bestøvning af dine Sydfrugter. Derfor har vi samlet vores viden om Sydfrugter i bloggen.

Ferskentræ

Ferskenfrugten, ofte betragtet som "frugternes dronning", skiller sig ud med sin solmodne, søde og saftige karakter – en ægte delikatesse. Ved at investere i et kvalitetsferskentræ, som er robust og nøje tilpasset det danske klima, kan du nyde succesen med at dyrke denne eksotiske frugt. Derudover vil ferskentræets blomstring berige din have med et betagende lyserødt blomsterhav tidligt på foråret.

Ferskner tilhører kategorien af stenfrugter, i samme familie som nektariner og abrikoser. Disse frugter er videnskabeligt kendt som Prunus persica og er en del af rosenfamilien og kirsebærslægten.

Der er et utroligt udvalg af ferskensorter. De ferskner, vi oftest ser i Danmark, har et fast, gul-orange frugtkød og dyrkes typisk i Sydeuropa eller Sydamerika. Derudover findes der varianter med et sødere og meget lysere, næsten hvidt frugtkød. Men det er vigtigt at bemærke, at ikke alle disse sorter egner sig til dyrkning i det danske klima.

Ferskentræet er et lille frugttræ med lidt spinkel grenvækst. Det blomstrer omkring løvspring med fine lyserøde blomster. Ferskentræets blade er lancetformede, og dets frugter udvikler sig til at blive store og runde, målende 5-6 cm i diameter, med en karakteristisk fløjlsagtig, dunet overflade. De modne frugter får en markant rød farve på solsiden. Solmodne ferskner byder på en sød og aromatisk smag, og for nogle sorter kan frugtkødet have en let trævlet tekstur.

Ferskentræet har sin oprindelse i Kina, hvor det har været dyrket siden omkring 400 f.Kr. Gennem de gamle karavaneveje nåede fersknerne til Europa. Alexander den Stores hære fik også glæde af disse frugter, som i historiske kilder fra den tid blev omtalt som en kostbar og dermed ekstravagant vare.

Ferskentræer vokser bedst i veldrænet muldjord og trives i læ og varme på et solrigt sted, gerne på en sydvendt placering. Du kan dyrke ferskner udendørs eller indendørs i et drivhus eller en udestue. Mange ferskensorter er selvbestøvende, og det er blot vigtigt at sikre, at bier har adgang til træet. Der er en god sandsynlighed for, at dit nye ferskentræ vil begynde at bære frugt allerede det første år efter plantning.

Den ideelle tid til at beskære frugttræer, der bærer stenfrugter, som ferskentræer, er lige efter høstsæsonen.

Ferskentræets frugter er en fremragende kilde til C-vitaminer og mineraler. De saftige ferskner kan nydes friske direkte fra træet eller anvendes i forskellige retter. Prøv for eksempel stegte ferskner med rosmarin og chili, eller forkæl dig selv med den klassiske dessert Peach Melba, som består af pocherede ferskner med hindbærpuré og vaniljeis. Ferskner er også et perfekt match til lyst kød som fjerkræ eller svinekød. Hvorfor ikke eksperimentere med en ferskensuppe toppet med ristede mandler, lave din egen ferskenmarmelade eller chutney? Ferskens smag harmonerer også fantastisk med hindbær, hvad enten det er i hjemmelavet is, som topping på syrnede mælkeprodukter eller i forfriskende smoothies.

Nektarintræ

Nektar er som bekendt de olympiske guders drik. Måske derfor har nektarinen fået sit navn - for dens karakteristiske saftighed og sødme. Med et nektarintræ i haven får du fornøjelsen af den smukke tidlige blomstringsperiode, hvor nektarintræet med sin rosa blomsterpragt, minder om prydkirsebærtræet. Ved at købe dit nektarintræ ved Plantecenter Fyn, er du sikret en sort, der er særligt tilpasset det danske klima.

Nektarintræet er et mindre, løvfældende frugttræ, som typisk vokser til en højde på 2-3 meter i Danmark. Det kan med succes dyrkes udendørs, enten som et enkeltstående træ eller espalieret. Nektarintræet egner sig også godt til at blive plantet i et drivhus eller en udestue.

Nektarintræet er en del af den samme gruppe som ferskentræet og anses for at være en mutation heraf. Der findes i dag adskillige hundrede sorter af nektariner. I modsætning til ferskentræet har nektarintræet typisk mindre og sødere frugter, som er glatte og ikke dunede på overfladen. Farvemæssigt er nektariner rødlige med et gult skær, og de er runde eller ovale i formen med en diameter på 5-7 cm.

Selvom mange frugttræer kræver bestøvning fra andre træer, er dette ikke tilfældet for nektarintræet, da det er selvbestøvende. Det kan dog være en fordel at plante flere forskellige sorter. Dette forlænger sæsonen og tilføjer forskellige smagsvariationer og de flotte, rosa blomster på de forskellige nektarintræer bidrager til gensidig bestøvning og øger dermed frugtsætningen.

Nektarinens latinske navn er Prunus persica var. nucipersica, hvor 'nucipersica' betyder 'persisk nød'. Nektariner, ligesom ferskner, har været dyrket i Kina i årtusinder. De blev introduceret i Europa via karavanevejene i middelalderen. Senere blev nektariner bragt til England, og derfra videre til USA, hvor indianere tog frugten til sig. De nektarinsorter, vi finder i dagligvarebutikkerne i dag, stammer primært fra sorter udviklet i Amerika. I starten af 1900-tallet blev nektariner tilgængelige på dåse, hvilket var danskernes første møde med nektariner som dessertfrugt. Siden 1960'erne har det været almindeligt at købe importerede nektariner i Danmark.

Hjemmedyrkede nektariner er en god kilde til A-vitamin, E-vitamin og mineralet kalium, men de har en begrænset holdbarhed. Opbevaret på køl kan de holde sig friske i omkring 14 dage. For at forlænge deres holdbarhed, kan du fryse dem ved at halvere dem og fjerne stenen, så de kan nydes over længere tid.

Dine friskplukkede nektariner kan nydes direkte fra træet, anvendes i forskellige retter eller som tilbehør. Prøv eksempelvis at lave en nektarinsalat, nektarinsalsa, grillede nektariner eller en lækker nektarin clafutis.

Sød mandel

Hvis du ønsker et flot og frugtbart mandeltræ i din have, er det en god idé at vælge kvalitetssorter af søde mandler, der er tilpasset det danske klima. Hos Plantecenter Fyn har vi et udvalg af sorter, der alle trives godt under danske vejrforhold. Med et sødt mandeltræ i haven kan du nyde synet af det lyserøde blomsterflor og de smukke rosa nuancer tidligt på foråret, omkring marts-april. Når oktober måned kommer, er det tid til at høste dine egne, lækre friske mandler.

Mandeltræet, som er et relativt lille og lidt fintfølende, løvfældende træ, kendetegnes ved sine lange, takkede, elliptiske blade og aflange, ægformede frugter. For at trives, foretrækker det næringsrig, veldrænet jord og når typisk en højde på 2-4 meter og en bredde på 3-4 meter. Mandeltræer kan succesfuldt dyrkes både i det fri og i et drivhus.

Søde mandler er forskellige fra bitre mandler, idet de ikke indeholder bitterstoffet amygdalin. De har en mild smag med en næsten mælkeagtig aroma, særligt når de er nyplukkede. Interessant nok er mandler ikke nødder, som man kunne forvente, men derimod stenfrugter, og de er beslægtede med ferskner. Frugtkødet på mandeltræets frugter er dog ikke tiltalende at spise, da det er grønligt og læderagtigt. Mandlerne er faktisk frøet inde i træets frugter, lidt som valnødder. Når frugten modnes, åbner den sig, og afslører mandlen indeni.

Mandler er en af verdens ældste dyrkede afgrøder og nævnes allerede i Biblen som en delikatesse. De menes at have deres oprindelse i stepperne i det, der i dag er det nordvestlige Iran. Gennem tiden er mandler blevet spredt til Europa via silkevejen som en handelsvare. Dette ses også i Spanien, hvor mandeltræer pryder pilgrimsruten 'el Camino'. Franciskanermunkene bragte også mandler med til Amerika. I dag er Californien særligt fremtrædende i mandelproduktion, da betingelserne her er ideelle til mandeldyrkning. Mandler dyrkes også flittigt i Lilleasien og Middelhavsområdet. Mallorca er særligt berømt for sine mange mandeltræer og deres smukke blomstringsperiode.

Mandeltræet tilhører kirsebærslægten og er en del af rosenfamilien. På det botaniske plan går søde mandler under navnet Prunus dulcis. Dette navn er ret forskelligt fra det danske ord 'mandel', som stammer fra det latinske 'amandula'. Både pigenavnet Amanda og ordet mandel har rødder i dette latinske ord, hvilket betyder “Som bør elskes”.

Mandler er elsket af mange gode grunde. De er rige på sunde umættede fedtsyrer, kalk, E-vitamin, B-vitamin, jern og magnesium, hvilket gør dem til en sund snack. Der er et utal af lækre retter, der inkluderer mandler, især i det spanske og nordafrikanske køkken, hvor de ofte bruges. I Danmark spiller mandler en central rolle i julegodter som risalamande, brændte mandler og julesmåkagen specier. Mandler kan også indgå i forskellige retter som 'Salat med kylling og mandler', 'Muffins med mandler og frugt', 'Saltmandler' eller 'Pirogger med mandler' og mange andre lækre opskrifter.