Hækplanter
Vi danskere er glade for vores hæk og foretrækker som oftest at sætte en hæk fremfor at bygge et hegn. Begge dele kræver lidt vedligehold, men for mange er det rart at have noget grønt og frodigt at kigge ud på og samtidig udfylde pladsen med noget, der er til glæde og gavn for havens dyr og insekter.
Det ses ikke ofte, at haven står åben uden nogen form for afgrænsning eller markering af grundens areal. Vi danskere er glade for at værne om vores privatliv. Vi vil gerne kunne gå ud i vores have kun iført adamskostumet eller sidde og nyde en privat samtale med et par gode venner uden forbipasserendes nysgerrige blikke. På samme måde har vi egentlig heller ikke lyst til at have frit udsyn til naboernes gøren og laden. Inde bag hækken kan vi værne om vores privatliv, holde børn og hund inde i haven samt skabe læ. Hækken har på sin vis mange funktioner og samtidig så har den en stor plads i haven, da den ofte går næsten hele vejen rundt om grunden. Derfor er det også en god ide at udvælge sin hæk med omhu, så man får en hæk, man kan være glad for i mange år.
Kategorier
Uklippet og klippet hæk
Inden du køber din hæk, skal du bestemme dig for om du ønsker hækplanter, der skal klippes eller hækplanter, der ikke skal klippes. Begge dele er fine og giver en flot hæk, men det er en smagssag, hvad man ønsker sig. Derfor kan det være en god ide at kigge på de forskellige muligheder, der er, inden du træffer din endelige beslutning. I princippet er en hæk jo ”bare” ensartet planter, der står på række og dermed danner en hæk. Bevares det kan med fordel være planter, der har en vis højde og som kan blive tætte, men du bestemmer i princippet helt selv, hvilke planter, du vil bruge som hæk. Højde, bredde osv. Er i høj grad en smagssag.
I Danmark er både liguster og bøg to meget populære hækplanter. Begge kræver at man klipper dem, dels for at de bliver tætte og dels for at de ikke bliver for brede eller høje. De er begge flotte hække, der med årlige klipninger ikke fylder for meget og derfor heller ikke tager for meget plads af haven. Der findes andre hækplanter, der heller ikke tager ret meget plads og som også fungerer rigtig godt. Det kunne f.eks. være en thuja eller andet i den stil. Vores udvalg byder på lidt forskellige, så det er bare med at gå på opdagelse her på siden.
Det er også en mulighed at plante en hæk, der ikke skal klippes hvert år, men som er en absolut ligeså fin hæk som andre populære hække. Det kunne f.eks. være en Spiraea vanhouttei, som er en løvfældende busk, der står med smukke hvide blomster i foråret. Den og mange andre buske kan blive både høje og tætte hække. En af fordelene for den travle haveejer er, at buskene ikke skal klippes. Til gengæld tager de lidt mere plads i bredden end en veltrimmet ligusterhæk.
Den ene hæk er ikke bedre end den anden, men det kan være forskelligt, hvad man bedst kan lide, hvad man har plads til i haven og ikke mindst, hvad man kan blive enig med naboen om.
Pasning af nyplantet hæk
Når du har plantet din nye hæk, så er det vigtigt at sørge for at den ikke skal dele sin plads med anden vegetation. Hækken har brug for pladsen selv, så jorden omkring skal holdes fri for ukrudt. Dette er primært gældende i de første par år, for med tiden vil hækken vokse til og kan så ”klare sig selv”.
Vanding er vigtig for den nyplantet hæk. Når den lige er sat i jorden er rødderne mindre og det begrænser deres mulighed for at søge vand. Rødderne skal have tid til at vokse sig store og lange, så de har et stort areal at suge vand fra, men indtil da, har de brug for, at der vandes jævnligt.
Afhængig af størrelsen på den nyplantet hæk, så går der noget tid før den skal klippes. Det er meget populært at have sin hæk klippet inden skt. Hans for så kan affaldet herfra smides på bålet. Vi vil dog anbefale at man venter med at klippe sin hæk, da det har visse fordele. Dels fungerer hækken i juni måned som skjulested for havens fugle, der ligger på rede med deres unger. Hvis hækken klippes, bliver der pludselig nem adgang til reden for både katte og rovfugle. Desuden er der mange hække, der står i blomst og de er derfor et vigtigt spisekammer for vores bier, sommerfugle og andre insekter. Med de mange veltrimmet haver er f.eks. en ligusterhæk i blomst vigtig for insekternes overlevelse og udbredelse. Endelig er der også den fordel for haveejeren, at når man venter til juli måned med at klippe sin hæk, så behøver man som oftest kun at klippe den én gang.