PlanteCenter Fyns logo

Spagnum og jord

Jord er ikke bare jord, og ikke alle planter trives i samme slags jord. Nogle planter kan nærmest plantes hvor som helst, mens andre har brug for helt særlige jordbundsforhold. Ens for dem alle er, at jo bedre jorden er, jo mere glæde får du af dine planter, og jo mindre arbejde er der for dig.

Derfor har vi valgt, at du skal have mulighed for at købe den mest optimale jord, spagnum eller flis her hos os. Vi har et bredt udvalg af produkter fra Champost, som hver især kan tilføre de rette betingelser for dine planter i haven, uanset om det drejer sig om et nyanlagt bed, eller om du gerne vil optimere forholdene i et eksisterende bed.

Du må frit mixe mellem alle vores poser med spagnum, jord og bark, du skal dog samlet købe mindst 6 poser.

 

Produkter

Ved alle ordre på jord og spagnum skal adgangsvejen til leveringsadressen være mindst 4 meter både i bredden og højden.

Champost er en dansk familieejet virksomhed, som hører hjemme i det nordjyske. Champost er en familiedrevet virksomhed, der er særdeles begejstret for møglækkert møg, og de har siden 1960’erne arbejdet på at udvikle og forbedre kompost produkter, så du kan få det bedste af det bedste til dine planter. 

Nogle af grundene til, vi har valgt at have Champost i vores sortiment, er, at produkterne bliver fremstillet i Danmark af hestemøg fra lokale rideskoler, og derfor kan udledningen af CO2 mindskes betragteligt, både i forbindelse med produktionen, men i høj grad også i forbindelse med transport til forbrugeren. Derudover er produkterne 100 % naturlige og så skånsomt fremstillet, at de er godkendt til økologisk brug. 

Når Champost får leveret hestemøg direkte fra nordjyske rideskoler bliver det stakket op og får lov til at kompostere til en løs, luftig kompost. Derefter bliver komposten varmebehandlede, så de er fuldstændigt fri for skadedyr, sygdomme, svampesporer eller plantefrø. Dermed kan Champost levere fuldstændigt organiske produkter, der er tilpasset forskellige formål, også hvis du ønsker en økologisk have. 

Den møglækre kompost giver grobund til mange former for jordprodukter. Der er lækker jord til dit rosenbed, perfekt jord til drivhus og krukker og generelt gode, jordforbedrende produkter, dine planter vil elske dig for. 

Vi anbefaler, at du jævnligt lægger et godt lag af det komposterede hestemøg i din have. Så vil du både opnå en løs og luftig jord, der er let at arbejde i, for dig og for de små, gavnlige insekter, og en jord som har den helt rigtige sammensætning. Hvor ofte der skal toppes med et nyt lag afhænger af, om det er surbundsbed eller almindelig havejord. 

Vi har også forskellige former for Champost træflis og dækbark produkter. Et produkt der i den grad kan hjælpe dig med at gøre en stor del af havearbejdet. 

Et lag træflis på 5-10 cm i bedet omkring dine planter vil kvæle ukrudtet og samtidig holde på fugten i jorden, så du ikke skal bruge så meget tid på at luge og vande i haven.

Dækbark i krukkerne på terrassen vil på samme måde holde på fugten, så dine planter ikke er nær så udsatte for udtørring, men her kan planterne ikke hente væde dybt i jorden, så du skal stadig være meget opmærksom på at vande dine krukker jævnligt.

Udover at flis og bark holder på fugten i jorden, så vil det om vinteren være med til at beskytte planternes rodnet mod kulden. 

Skal du lave et nyt surbundsbed eller bare forkæle det gamle bed lidt, anbefaler vi at du køber en god kvalitets-spagnum, det betaler sig i længden.

Den gode spagnum findes både i en fin og en grov sortering.

Giv dine surbundsplanter en god spagnum, og de vil give dig så meget glæde til gengæld.

Da vi har mange smukke surbundsplanter i vores sortiment, synes vi også, at du skal have mulighed for at få den rette spagnum leveret hos dig. 

For at gøre det let for dig, har vi valgt at få Champost spagnum i vores udvalg, så du kan give dine surbundsplanter den bedste start, uden det bliver besværligt for dig. 

Det er ikke alle typer af planter i haven, der har brug for samme slags jord. For eksempel foretrækker blandt andet blåbær, rhododendron, lyng og magnolia en jord med lav pH værdi, også kaldet surbund. 

Champost spagnum fås både i en grov og i en fin version, og begge danner den perfekte grobund for dine surbundsplanter med det lave indhold af kalk. 

Når du bruger den lette og luftige spagnum er det vigtigt at huske at ren spagnum ikke indeholder noget (eller kun lidt) gødning, så du skal huske at tilføre næring, det nemmeste er at bruge en organisk surbundsgødning, eller afslut dit bed med 5 cm champost surbund, som det øverste lag.

Når du bruger den samme spagnum som gartneren, er du sikker på et godt resultat.