PlanteCenter Fyns logo

De visne blade

Af Stig Pedersen (opdateret )

Hvorfor skal jeg rive min græsplæne?

Det er ikke godt for din græsplæne, når der ligger mange visne blade på den, og derfor vil det være en rigtig god gerning at rive de nedfaldne blade sammen og fjerne fra græsplænen. 

Når der ligger mange visne blade på din græsplæne, vil det skærme for lys og luft til plænen, og den vil blive gul og slatten. Til foråret kan du risikere, at græsset ikke bliver nær så frodigt og tæt, hvor der har ligget mange blade.

Skal jeg fjerne alle blade i haven?

Vi vil til enhver tid anbefale dig at sætte pris på nedfaldne blade i din have, så vi synes ikke, du skal fjerne alle visne blade i hele haven. De visne blade gør så mange gode ting for livet i haven, at du bør lære dig selv at sætte pris på dem.

Selvom de visne blade giver indtryk af, at haven er død for i år, så er de faktisk mere livgivende, end du regner med. Både jorden, planterne, regnormene, insekterne og pindsvine har utroligt stor glæde af, at der ligger et lag af visne blade i dine bede.

Har du revet din græsplæne fri for blade, kan du vælge at gemme dem i sække eller i et hjørne af haven. Hen på foråret kan du drysse dem ud i dine bede for langsomt at tilføre nye, gode næringsstoffer til dine planter. På den måde sparer du også dig selv for en tur på genbrugsstationen.

Efterårsløv er god, organisk gødning til din have

Hvorfor er det godt at have visne blade i haven?

De visne blade, der ligger på jorden, beskytter rødderne på dine planter, hvis der kommer meget frost. De giver varme og sikrer således, at planterne i længere tid kan hente vand fra jorden. Desuden er visne blade den perfekte, organiske (og gratis) gødning i dit bed. Der sker helt naturligt en langsom nedbrydning af de døde blade, som afgiver masser af livsnødvendige næringsstoffer til de overvintrende planter. Du kan således spare på mængden af gødning til foråret, når din have selv sørger for kompostering af døde plantematerialer.

En af de smarte ting ved kompostering er, at der bliver skabt noget, der hedder humus. Dette materiale sikrer, at jorden kan holde på vand og næringsstoffer og efterfølgende langsomt kan frigive de gode sager til havens planter. Man kan sige, at du skaber dit eget lille økosystem i haven, når du bruger den naturlige proces - ganske gratis. Har du brug for ekstra organisk gødning, kan du se vores store udvalg af Champost produkter her.

Nyttedyrene har også stor gavn af at kunne overvintre i dynger af nedfaldne blade. De har ligeledes stor betydning for at holde din havejord sund og vital i den kommende sæson, hvor du ser frem til at alt spirer og bliver frodigt. 

Og så har pindsvinene ikke mindst rigtig stor gavn af dynger af visne blade, der kan skabe et trygt og varmt vinterhi for dem. De hjælper også gerne selv med stakke bladene sammen til dynger, så de kan kravle ind i varmen. Læs mere om pindsvin.

Visne blade er altså gode for biodiversiteten, og det er så lidt, du skal gøre for at hjælpe den på vej. Et smukt prydtræ er ofte kilden til en masse farverigt efterårsløv. Se vores udvalg af prydtræer. Du kan med fordel vælge forskellige træer for at få nuanceret løv i din have.

 

Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev