PlanteCenter Fyns logo

Frugttræer

Danske kvalitets-frugttræer til din have

Et frugttræ kan give mange kilo frisk og velsmagende frugt i mange år, og så er det dejlig at have et eller flere flotte frugttræer i sin have. De første år er bæringen på dit nye frugttræ typisk beskeden, men efter ca. 3 til 5 år, vil du kunne høste rigelige mængder af lækre frugter, såfremt du sætter dig ind i hvordan du giver dit frugttræ dit rette betingelser for vækst og bestøvning. På den måde vil frugttræet tjene sig selv ind mange gange.

Vælger du at købe dansk producerede frugttræer, sikrer du dig sorter af god kvalitet, der er tilpasset det danske klima.

Kategorier

Æbletræer

Pæretræer

Kirsebærtræer

Blommetræer

Valnøddetræer

Hjertenød

Figentræer

Morbærtræer

Skærmsølvblad

Æble og Pærekvæde

Fersken

Abrikos

Nektarin

Mandel

Mirabeller

Ægte Kastanie

Søjlefrugttræer

Sydfrugter

Typer af frugttræer

Overordnet findes der to kategorier af frugttræer, nemlig kerne-frugttræer og stenfrugttræer. Til kategorien kerne-frugttræer hører pære- og æbletræer. Mens blommetræer og kirsebærtræer hører under kategorien Stenfrugttræer.

Har du god plads i haven, vil et eller flere standard-træer, sikkert være det du søger. Standard frugttræer bliver relativt store, og vil passe ind i en gennemsnitlig have.

Særligt velegnede til det danske klima er æbletræer. Hvad enten du mest er til spiseæbler eller madlavnings-æbler. Planter du flere forskellige sorter, kan du høste lækre æbler fra august og frem til jul.

Sæsonen for søde og friske pærer er næsten lige så lang som sæsonen for æbler, hvis du planter flere sorter. Pærer kan nydes direkte fra træet, eller anvendes til lækre desserter.

Søde, aromatiske kirsebær, eller surkirsebær til syltning og saft, vil du også få stor glæde af at kunne høste. Du kan også vælge at plante et blommetræ, og nyde de saftige frugter, der trives storartet i det danske klima. Figner og morbær kan også anbefales at stifte bekendtskab med.

Du kan gå på opdagelse i udvalget af spændende sorter af æble, pære, kirsebær, blomme, figen og morbær-træer herunder. Sydfrugter er også mulige at dyrke i Danmark.

Espalierede frugttræer

Det kan også være, du ønsker et espalieret frugttræ som kan anvendes til at opdele haven i flere rum, voksende op ad et rækværk eller murværk. Æbler og pærer fås i sorter, der er velegnede til espaliering. Lad dig inspirere af udvalget af velsmagende, populære og spændende sorter.

Søjle-frugttræer

Søjleæbletræer er elegante smalle frugttræer, der egner sig godt, hvor der ikke er plads til standard-frugttræernes mere pladskrævende krone. Ved et indgangsparti, eller allé er søjle-æbletræerne meget dekorative. Forholdene for frugternes modning, er gunstige, idet der kommer masser af sol til hvert enkelt frugt.

Dværgtræer

Med et dværgtræ kan du selv i en mindre have få plads til at dyrke frisk frugt. Dværgtræer kan også sættes i kummer eller krukker, og skabe en hyggelig stemning på terrasse eller altan.

Vi har et stort udvalg af kvalitets-frugttræer til haven. I webshoppen kan du finde mere information om de forskellige danskproducerede kvalitetstræer.

Hvornår kan man plante frugttræer

Du kan plante frugttræer det meste af året, dog ikke når jorden er frossen. I perioder med høje temperaturer, skal du være ekstra opmærksom på vanding af nyplantede frugttræer.

Hvornår skal man beskære et frugttræ

Kerne-frugttræer, dvs. æble- og pæretræer, kan beskæres det meste af året. Stenfrugter, dvs. blomme- og kirsebærtræer,  kan beskæres efter høst. Det er vigtigt at du benytter rent og skarpt værktøj, for at give træet gode vilkår for at lukke de sår man påfører det.

Hvornår skal man gøde

Ønsker du at hjælpe dit frugttræ lidt ekstra, eller hvis du har plantet dit frugttræ i næringsfattig jord, så kan det være en godt, at gøde. Det kan du gøre ved at tilføre kompost eller industrielt fremstillet gødning.

Bestøvning af dine frugttræer

For af få frugter på dine frugttræer, så skal de bestøves. Nogle frugttræer er selvbestøvende, mens andre frugttræer skal bestøves af andre sorter. For eksempel skal alle æbletræer bestøves af en anden æblesort, for at du kan få glæde af frugter på dine frugttræer. Det samme gælder for alle pæresorter. Det vil sige, at du skal have et andet frugttræ stående i nærheden. Enten i din egen have eller i en af nabo-haverne. Du kan se, hvordan de forskellige frugttræer skal bestøves i vores bestøvningsoversigter.

Du kan se, hvordan de forskellige frugttræer skal bestøves i vores bestøvningsoversigter.

Bestøvningsoversigt til æbler

Bestøvningsoversigt til pære

Bestøvningsoversigt til kirsebær

Bestøvningsoversigt til blommer