PlanteCenter Fyns logo

Pæretræer

Pæretræer er meget populære frugttræer i danske haver. Pærer er saftige, sprøde, søde og friske i smagen, særligt gode er de at spise friskplukkede lige fra træet. Derfor er det dejligt at have sit eget Pæretræ i haven. Du kan også bruge pærehøsten til desserter, salater, tærter, pæresnaps eller tørrede som sunde snacks. Hvis du ønsker et eller flere pæretræer til din have, kan du finde et stort udvalg af spændende sorter her ved PlanteCenter Fyn.  Alle pæretræerne er dansk producerede kvalitets-frugttræer, der bliver sendt direkte fra producenten til dig.

Kategorier

Pærer standard-træer

Pærer på vildstamme

Familietræ Pære med 3 sorter

Asiatisk Pære

Pære espalier-træer

Produkter

Pære-sæson og Pærehøst

Hvis du vælger forskellige lækre pæresorter, kan du plukke pærer lige fra august og helt frem til november måned. Fra enkelte pæresorter, som f.eks. ‘Concorde’ eller ‘Anna’, kan pærerne gemmes helt til december. Der findes mange spændende typer af pærer med forskellige smagsoplevelser, dufte, udseende og egenskaber. Ved at have flere pæresorter, får du ikke kun bedre bestøvning, men også en god mulighed for at få pærer, der modner på forskellige tidspunkter. På den måde forlænger du pære-sæsonen, samtidig med at du får fuldt udbytte af havens pæretræer. 

Plantning af pæretræer i haven

Du kan plante pæretræer, når jorden er frostfri. Ønsker du at give dit nye pæretræ en god start og helt optimale muligheder for etablering på det ny voksested, så bør du sørge for, at pæretræet plantes i god, næringsrig havejord. Det er også vigtigt, at du giver det nyplantede pæretræ rigeligt med vand, samt gødning tilpasset pæretræet.

Placering af pæretræer

Pæretræer foretrækker et lunt voksested. Har du en god solrig placering med god plads til et nyt pæretræ, har du gode muligheder for at få mange dejlige, friske pærer. En placering med godt med læ, f.eks. nær en husmur, er en fordel for at et pæretræ, der trives rigtig godt. 

Bestøvning af pæretræer

Det er vigtigt at være opmærksom på at pæretræer ikke er selvbestøvende, og derfor har brug for en anden pæresort til bestøvning, inden for ca. 20 meter. Du kan  Se bestøvningsoversigt for pæretræer her. Med mindre at du har et eller flere pæretræer i din have i forvejen, eller der er pæretræer ved naboen, kan det være en god ide, at købe mindst 2 træer. Pæretræerne kan indbyrdes fungere som bestøvere for hinanden.  En anden mulighed er at plante de populære familie-træer, hvor der er 3 pæresorter på hvert træ. Prøv f.eks. de 3 lækre sorter Clara Frijs/ Conference/Gråpære på samme træ.

Pæretræernes blomstring

Pæretræerne pryder haven med smukt blomsterflor tidligt om foråret, lidt før æbletræerne springer ud. Pæretræets blomster er hvide og meget dekorative. Har du en insektvenlig have, hvor du måske har sået bi-venlige blomster, er der ekstra gode muligheder for at få en god bæring. 

Kort om de forskellige typer af pæretræer

Det er en god ide, at bruge lidt tid på at vælge det helt rigtige æbletræ efter din smag, og som passer godt ind i din have. Her får du kort fortalt forskellen på de to typer af pæretræer, som PlanteCenter Fyn tilbyder. 

Standard pæretræer

Et standard-pæretræ er podet på en grundstammen ‘Kvæde-A’.  Det giver et mellemstort pæretræ, der vil passe perfekt i langt de fleste haver. Der findes rigtig varianter at vælge imellem, hvad sorter angår.

Familie-pæretræer

Det særlige ved familie-træer er, at der er podet 3 æblesorter på hvert træ. Sorterne bestøver hinanden indbyrdes, og du får en længere modningsperiode. Du kan f.eks. se  nærmere på familietræer med kombinationen Conference/Clapps favorite/Clara Frijs eller Concorde/herrepære/Anna

Store pæretræer

Har du en dejligt rummelig have med masser af plads til store træer, kan du overveje, om noget af den plads skal bruges på et stort pæretræ. Pære på Vildstamme bliver ekstra store, og så er de mere levedygtige i områder med sandet eller næringsfattig jord. 

Anvendelse af pærer

Pærer er fantastiske at spise friske, særligt hvis de er af egen frugtavl. Der er også mange gode opskrifter, både til det salte og det søde køkken, og til varme og kolde retter. F.eks. 

pæretærte, pæresnaps, som ingrediens i salat, grød eller i suppe. Der har vokset pæretræer i Danmark siden renæssancen i 1500-tallet, og de kendes i Syd-europa helt tilbage til oldtiden.

Vi har et godt udvalg af store, flotte danskproducerede pæretræer til haven, du kan se nærmere på. Læs mere om de forskellige sorter, og dig find dine foretrukne pærer.