PlanteCenter Fyns logo

Bunddække

Bunddække af god kvalitet til havens gulv

Der findes mange forskellige bunddækkeplanter, vi har et stort udvalg med 40 forskellige sorter.
Nogle er gode til meget sol andre vil gerne gro i skygge. Nogle er stedsegrønne, andre får spiselige bær.
Lige meget hvilket type bed du har, så er der en bunddækkeplante der passer.
Mange af planterne har flotte blomster og bær, til glæde for både dyr og mennesker.
Når bunddækkeplanter er veletablerede, fylder de ud mellem de øvrige planter. De kan de holde det meste ukrudt væk fra havens gulv, og dermed kraftig reducere arbejdet med at luge.

Kategorier

Alunrod - Heuchera

Benved - Eunonymus

Bjergthe - Gaultheria procumbens

Cotoneaster - Dværgmispel

Gedeblad - Lonicera

Hasselurt - Asarum europaeum

Jordbær - Fragaria

Kranstop - Stephanandra incisa

Timian - Thymus

Trædebregner - Cotula

Vedbend - Hedera

Vinterglans - Pachysandra terminalis

Vintergrøn - Vinca Minor

Guldjordbær - Waldsteinia Ternata

Rød Snebær - Symphoricarpos chenaultii

Bunddække til skygge

Bunddække til sol

Bunddække til surbund

Bunddække der er Stedsegrøn

Det er vigtigt at man vælger den rigtige bunddækkeplante fra starten. Ligger dit bed i sol eller skygge, er jorden tør, fugtig, sandet eller leret, ønsker du en stedsegrøn bunddække, eller vil du gerne have blomster og bær.

Når du har valgt din plante, så følg anvisningen om, hvor mange planter der skal bruges pr. m2. Hvis du sætter for få planter, varer det meget længe før dit bed lukker til, eller måske bliver det slet ikke tæt, og så bliver der plads til ukrudt, det vil ofte resultere i, at bedet ikke lykkes. I værste fald må du starte helt forfra, og så er både planter og tid gået tabt.

Mange af bunddækkeplanterne giver gode forhold for fugle og insekter, nogle af sorterne har blomster og bær, der giver mad til dyrene, andre giver læ og mulighed for at finde skjulesteder.

Inden du sætter bunddækkeplanter er det vigtigt at jorden er vel-kultiveret og fri for flerårigt ukrudt, som f.eks. skvalderkål, bynke og kvikgræs.

Planternes plantes med fordel i rækker, og i halvforbandt.

Plant planterne 1 cm under jordhøjde, og vand godt.
OBS. jordbær sættes i samme højde som i potten.


Indtil planterne er blevet tætte, er det vigtigt at holde bedet rent for ukrudt med hakke eller skuffejern, og at vande i særligt tørre perioder af året. Det første år er det ikke en god ide at beskære planterne.
Man kan for bedst muligt resultat gøde sine bunddække-planter tre gange om året, i april, juni og august, brug ca. 500 gram almindelig NPK gødning pr. 10 m2.
Det er her vigtigt at være opmærksom på at planternes blade skal være tørre, så man undgår at svide dem.

Efterhånden som dine bunddække-planter gror dækker de jorden, og lugning bliver bliver en meget mindre opgave.

Fantastisk frodigt, nemt og dekorativt bunddække

Der findes mange fantastiske bunddækkeplanter, der hver især danner et helt særligt frodigt og grønt udtryk i haven. Nogle typer af bunddække egner sig formidabelt i det solrige bed, mens andre udvikler sig smukt i skygge. Måske søger du stedsegrønt bunddække, der er en fornøjelse i haven hele året. Mange af planterne har de flotteste blomster og skønne bær, til glæde for både dyr og mennesker. Et veletableret bunddække fylder dekorativt ud mellem større planter i haven. Samtidig bliver det næsten umuligt for ukrudtsfrø at spire i et tæt sammenvokset bunddække.

Det bedste valg af frodigt bunddække til din have

Det er vigtigt, at du vælger bunddækkeplanter af bedste kvalitet, der egner sig godt til den placering, du tiltænker dem. Ligger dit bed i sol, er det de tørketolerante og solelskende bunddækkeplanter, du skal se nærmere på. Ønsker du et smukt plantetæppe i det mere skyggefulde bed, er det et andet spændende udvalg, du skal vælge ud fra. Der findes også bunddække-typer, der både er velvalgte til skygge og sol. F.eks de populære ‘Cotoneaster’ eller de smukt, brogede Benved-sorter. 

Der er meget forskel på de forskellige bunddække-typers højde og udseende. De planter du vælger, til netop din have, skal selvfølgelig passe godt ind, med de andre planter, buske og træer, du har valgt at sætte i din have. 

Smukt bunddække, der fryder fugle, dyr og insekter i haven

Mange af bunddækkeplanterne giver gode forhold for fugle og insekter. Nogle af sorterne har blomster og bær, der giver mad til dyr og fugle, andre giver læ og mulighed for at finde skjulesteder. ‘Cotoneaster’ er især populær blandt havens dyr, fugle og insekter. I foråret blomstrer de forskellige Cotoneaster-sorter med hvide, duftende blomster, som insekter tiltrækkes af og summer omkring. Senere på året vil de røde bær, være en yndet fødekilde for havens fugleliv. Samtidig er de graciøse planters overhængende grene, et godt skjulested, hvor mindre fugle kan søge tilflugt for katte eller rovfugle. 

Sådan får du let det mest dekorative og velfungerende bed med bunddække

Måske søger du bunddække til et helt nyt bed, du er ved at etablere, hvor du forholdsvist frit kan vælge, præcis hvilke udtryk du vil skabe. Det kan også være, at du søger bunddække til et bed eller en skråning, hvor du allerede har forskellige stauder, buske og træer, hvor bunddækket skal indgå harmonisk i et større hele. Fordelen ved også at indtænke bunddække i sin have, er selvfølgelig, at det er praktisk, men også at det ser fantastisk flot ud, når havens bund er flot og frodig, og spiller ind med betagende grønne farver. Bunddækkets blade og grene skaber strukturer og giver et livligt og dekorativt indtryk. 

Et attraktivt blomstrende bunddække 

Et smukt blomstrende bunddække er en fornøjelse at iagttage, når man sidder i haven på sin terrasse en sommerdag, eller når man nyder de lune forårsdage i haven, hvor løv og blomster springer ud. De forskellige bunddække-typers blomstring adskiller sig meget, alt efter hvilket bunddække du foretrækker.

Måske vil du elske de krydret duftende Timian-bunddækkeplanter, der kan sammensættes til de smukkeste plante-mosaikker. Det kan også være, du vælger ‘Vintergrøn’, der bærer lyse lilla eller hvide blomster i et væld af grønne ranker. Duften af Cotoneaster, gør denne bunddække-types blomstring særligt bemærkelsesværdig. De hvide Cotoneaster-blomster har nemlig en delikat æbleblomst-lignende duft. 

Charmerende lette jordbærblomster i rosa eller hvid, får du fornøjelsen af hele sommeren, hvis du anlægger et hyggeligt bunddække med Prydjordbær eller Skovjordbær. Særligt her i Skandinavien passer denne bunddække-type rigtig godt ind. Sorten ‘Småland’ er nok noget af det mest fine, nordiske, man kan vælge til havens bund. 

Er du ude efter en bunddække-type med blomster, der er helt unikke, og meget diskrete, vil du måske finde ‘Hasselurt’ interessant. Hasselurtens blomster er ganske undselige, og minder farvemæssigt og hasselnødder.  De blomstrende bunddækkeplanter gavner hele økosystemet i haven, idet de blomstringen tiltrækker bier og mange andre insekter, der søger nektar. 

Bunddække med smukt farvespil og årstidsvariationer

Holder du af at havens farver varierer fra årstid til årstid, kan du sætte bunddække-planter, der byder på forskellige, dekorative kulører. Vil du gerne skabe kontrast til forårets væld af lysegrønne nuancer, så er bunddække-planten Bjergte, et spændende valg. Bjergte bærer nemlig de mest betagende kobberrøde nye skud i foråret. Senere på året vil du kunne glæde dig over de fine, hvide blomster og højrøde bær, der dufter af tyggegummi. 

Vil du kunne glæde dig over at betragte forrygende, flotte, gyldne farver i sensommeren og efteråret, så er et bunddække af Kranstop et fantastisk godt valg. I foråret og sommeren står Kranstop-bunddækket frodigt og grønt i bunden af dine bede. I takt med at frugttræerne i haven bliver klar til høst, skifter bunddækket af Kranstop til sit udtryk, og lyser op med  farvespil i gule nuancer i efterårets grå og triste dage. 

Holder du af at havens farver varierer fra årstid til årstid, kan du også sætte bunddække-planter, der byder på forskellige, dekorative kulører. Cotoneaster ‘Coral Beauty’ er en stedsegrøn, hårdfør bunddækkeplante, der står frisk og grøn året rundt. Det helt særlige ved denne sort er, at den får de smukkeste rødlige bær i årets kolde måneder. 

Med bunddækkeplanter, der byder ind med smukke farve-variationer afhængigt af årstid, vil du fra årstid til årstid kunne følge årets gang i haven. Bunddække kombineret med smukke prydbuske eller et træer, der ligeledes har farvespil, gør sensommeren og efterårets komme til en fest af gyldne og røde farver i haven. 

Særlige typer af jordbund kan også prydes af charmerende bunddække

Måske er din have beliggende et sted i landet, hvor jordforholdene er ganske særlige. Måske er jorden meget lerholdig eller helt sandet. Det kan også være jorden indeholder salt, og det derfor kræver en særlig opmærksomhed, når du investerer i nye planter, får at opnå et godt resultat, med planter i trivsel. 

Er der tale om særligt leret jord, der hvor du gerne vil anlægge et flot grønt bunddække, så er både ‘Cotoneaster’, ‘Prydjordbær’ og ‘Vintergrøn’ meget velegnede bunddække-typer. 

Er Jorden bemærkelsesværdigt sandet, vil både ‘Cotoneaster’ og ‘Timian’ være velvalgte bunddækkeplanter. 

I vedvarende fugtig jord er det de smukke ranker af ‘Efeu’ du skal investere i. Der findes mange flotte sorter, der har forskellige farvesammensætninger. Måske ønsker du en ganske grøn flade, eller en mere broget og nuanceret flade af bunddække. Begge dele er muligt med ‘Efeu’

Bor du i et område, hvor jorden er salt, så vil du få succes med et bunddække af ‘Cotoneaster’, ‘Prydjordbær’ eller ‘ Vintergrøn’. Det er altså muligt, både at få en ganske lavt blomstrende bunddække, og et højt, solidt bunddække.

Bunddække med høj grad af hårdførhed

Søger du vindstærke og hårdføre bunddækkeplanter, der ikke lader sig kue af mindre, milde forhold i haven, så er det de graciøse og stærke Cotoneaster-sorter og de sunde og smukke Prydjordbærplanter virkelig gode valg. Du kan også vælge at sætte de meget holdbare og dekorative Trædebregner, eller anlægge et frodigt område med de eventyrlige forgreninger af krybende og klatrende Efeu. 

Skyggeelskende bunddækkeplanter

De kønne, vidt forgrenede ‘Vintergrøn’ med smukke hvide eller lyslilla blomster, er en af de rigtig gode bunddække-planter, der trives selv hvor der er skyggefuldt. Ønsker du at anlægge et grønt og frodigt, lavt bunddække på en skyggefuld placering i haven, så er ‘Vintergrøn’ velvalgt. Er det lidt højere bunddækkeplanter, du gerne vil skabe et dekorativt bunddække med, så er ‘Gedeblad’ og ‘Cotoneaster’ bunddække-typer, du helt sikkert vil få stor succes med.  

Bunddække til det svale halvskygge-bed

Har du et særligt område i haven, der er placeret i halvskygge, så er der mange gode muligheder for at få et fantastisk bunddække, du vil kunne have gavn og glæde af året rundt. Et charmerende og indtagende valg, er de flotte Bjergte-planter. Med Bjergte får du både en smuk grøn bund, en fin blomstringstid og livlig farvekontrast, når bjergte-planterne sætter røde bær. 

Ønsker du et bunddække, der effektivt dækker af, og hurtigt kommer op i højde, så er et bunddække af de friske, grønne Gedeblad-planter et rigtig godt valg. Er det et ganske lavt bunddække til plantning i halvskygge, der vil stå bedst i din have, så er den frodige ‘Vintergrøn’ en klassiker. Skal området kunne betrædes, uden at blive beskadiget, vil ‘Trædebregner’ være ideelle. 

Bunddækkeplanter til sol

Skovjordbær og Prydjordbær trives, sætter fine røde bær og smukke rosa eller hvide blomster på en placering i sol. En sommerdag i haven med blomstrende områder fulde at charmerende bunddække af Skovjordbær eller Prydjordbær, skaber et smukt scenarie lige til at skabe smukke sommerminder i. 

Omkring terrassen, ved urtehaven eller på en andet solbeskinnet plet i haven, er et bunddække, eller ligefrem en plante-plæne, af kønt blomstrende Timian helt vidunderligt. De fint og rigtblomstrende Timian-blomsteraks udsender indtagende og krydrede dufte, der minder om sommertimer ved Middelhavet.  

‘Cotoneaster’ er bunddækkeplanten, der kan vokse under mange forskellige forhold. Også en solrig placering fungerer fint for de dekorative og hårdføre Cotoneaster-sorter.  

Bunddække til det smukkeste surbundsbed

Mellem Azalea, Rhododendron eller andre populære surbundsplanter, er det også muligt at skabe et dekorativt og tætvoksende bunddække. De kønne Bjergte-planter 

byder ind med både grønne, hvide og røde farver, alt efter årstiden, og gør at surbundsbedet er foranderligt og spændende at betragte på hver en tid af året. Du kan også vælge de meget elegante Hasselurt-planter til bunddække i surbundsbedet. Hasselurten har de flotteste stedsegrønne, hjerteformede blade, og danner en ensartet grøn bund mellem de større buske eller træer. 

Fabelagtige stauder til bunddække

Mange sætter stor pris på et bunddække af stauder i bunden af havens bede. Hasselurtens elegante udtryk, egner sig godt, hvor det er den diskrete, men utvivlsomme, skønhed man gerne vil give plads for. ‘Vintergrøn’ er til de eventyrlige og frodige områder i haven, mens ‘Prydjordbær’ og ‘Skovjordbær’ er sommerhavens fineste fristelser. 

Bjergte-bunddækket, hvor de røde bær udsender en behagelig, og helt særlig duft, sætter farve på haven. Timian er den mest udsøgt duftende staude, og findes i mange dejlige sorter. Er den en helt lav staude, der vil passe perfekt i din have, er de miniature-bregnelignende ‘Trædebregner’ fantastiske. 

Bunddække, der breder sig hurtigt og effektivt 

Er det vigtig for dig, at det bunddække, du vælger, breder sig meget flittigt, og hurtigt bliver tæt og dækkende. Så er det de effektivt krybende Efeu, Trædebregner eller Vintergrøn, du skal se nærmere på. Er det høje bunddækkeplanter, der ikke er længe om at blive et tæt samlet bunddække, du søger, så er det de smukke Cotoneaster, Vedbend eller Gedeblad, du skal vælge imellem. 

Sådan beregner du let, hvor mange planter der skal til

Når du har valgt dine planter, så er det vigtig, at du følger anvisningen om, hvor mange planter der skal bruges pr. m2. Hvis du sætter for få planter, varer det meget længe før dit bed lukker til, eller måske bliver det slet ikke tæt, og så bliver der plads til ukrudt. Det vil, desværre, ofte resultere i, at dit bed ikke lykkes. I værste fald må du starte helt forfra, og så er både planter og tid gået tabt. Vælger du tilstrækkeligt med bunddækkeplanter, er der rigtig gode muligheder for at opnå den flotteste tætte bunddække. 

Sådan planter, plejer og passer du bedst dit bunddække

Inden du sætter bunddækkeplanter er det vigtigt, at jorden er vel-kultiveret og fri for flerårigt ukrudt, som f.eks. skvalderkål, bynke og kvikgræs. Planterne kan du med fordel plante i rækker, og i halvforbandt. Du sætter bunddækkeplanterne 1 cm under jordhøjde, og vander godt.
Indtil planterne er blevet tætte, er det vigtigt at du holder dit bed rent for ukrudt med hakke eller skuffejern, og at du vander i særligt tørre perioder af året. Det første år er det ikke en god ide at beskære planterne. Efterhånden som dine bunddække-planter gror, dækker de jorden, og lugning bliver bliver en meget mindre opgave.

Du kan gøde dine bunddækkeplanter tre gange om året, i april, juni og august. Du skal bruge ca. 500 gram almindelig NPK gødning pr. 10 m2. Det er her vigtigt at være opmærksom på, at planternes blade skal være tørre, så man undgår at svide dem.