PlanteCenter Fyns logo

Timian - Thymus

Timian - Thymus

Timian er en udsøgt bjergvækst, der stammer fra området omkring middelhavet. Den er kendt både som aromatisk krydderurt og skattet prydplante, og den fungerer fint i  det danske klima. Især på solrige steder, f.eks. sammen med lavendel, nær flisebelagte områder eller i et stenbed, er timianplanten velegnet.

Timian er lave halvbuske med krybende stængler, der trives bedst i tør og mager jord.  Etableringen anbefales i let jord med sand og spagnum, der er rengjort for flerårigt ukrudt.

Produkter

Timian er en staude, der fungerer godt som bunddække hele året.  Du kan anvende timian mellem andre planter, som f.eks. forårsløg, eller du kan ligefrem etablere en plæne af krybende, lavtvoksende timian-arter, der udgør en smuk og velduftende plante-mosaik . Du kan også have timian i krukker på terrassen og nyde den rosa farvepragt og krydrede aroma. Planten er kendetegnet ved ganske små, fine grønne blade der blomstrer i juli-august, Timians blomstringsperiode er et smukt skue, hvor de endestillede aks blomster i sart rosa til purpurfarvede og violette nuancer, alt efter sorten. Samtidig tiltrækker timians aromatisk duft bier til haven. I nogle egne høster man ligefrem timian-honning.

Timian-planten er en stedsegrøn bunddække der kan formeres ved deling, stiklinger eller frøformering. For at sikre tæt vækst, klippes ned i begyndelsen af efteråret eller foråret.

Vildtvoksende kan man finde både smalbladet og bredbladet timian i tørre områder, f.eks. ved bakker og klitter.

I mange århundreder er timian blevet anvendt som naturlægemiddel, brugt som røgelse i templer og kirker, og anvendt i aromaterapi. På græsk betyder ordet thymos ligefrem livskraft.

Som krydderi kan timian høstes hele året, og bundtes til tørring. Krydderurten kan du få glæde af til mange former for madlavning. Timian er blandt andet godt til fisk, fjerkræ eller supper. Du kan også bruge timian i urtethe og kryddersnaps.

Timian er ud af læbeblomstfamilien, og findes udbredt i Europa, Mellemøsten og Nordafrika. Der findes omkring 350 arter af timian og naturlige hybrider.