👉 Lige nu ... Gode tilbud på frugttræer og buske. Tryk her, og se mere. 👈

PlanteCenter Fyns logo

Prydgræsser

Prydgræsser er virkelig populære i de danske haver, og det forstår vi godt. Græsserne kan give utroligt mange forskellige udtryk afhængigt af, hvordan den enkelte have, altan eller terrasse er tilrettelagt. Uanset om du ønsker et minimalistisk udtryk, eller om du går efter den mere frodige og fyldige have, så kan prydgræsser tilføre lige præcis det, der sætter prikken over i’et.

Der findes mange forskellige former for dekorative prydgræsser, og du kan vælge en meget stringent stil, men du kan også mikse og blande på tværs af sorterne og skabe et lille vildnis i haven, hvor det også er oplagt at plante prydgræsserne sammen med andre stauder. Eller du kan plante et flot bundække og tilføje enkelte dekorative prydgræsser, der kan give farvespil og kontrast til resten af bunddækket. 

Produkter

Prydgræsser går ind under kategorien stauder, da det er flerårige planter. Det vil sige, at du kan forvente, at græsserne kommer igen i din have år efter år. Som så mange andre stauder vil prydgræsserne også brede sig, og hvis du synes, de kommer til at fylde for meget, kan du med fordel grave rodklumpen op i foråret, når der ikke er mere frost i luften, og dele roden op i to eller flere. På den måde kan du skabe flere nye græstuer, som du kan plante i din have eller dele med andre haveglade. 

Når de delte græstuer skal plantes på ny, er det vigtigt, de har fået lov til at suge godt med vand til roden, lige efter at du har plantet. 

Selvom prydgræsser generelt er meget lette at have i haven, kræver minimal pleje og er ret hårdføre overfor vind og vejr, så kommer det an på, hvilke sorter du vælger, hvordan du skal behandle dem. Vi vil anbefale dig, at du klikker ind på den sort, du kan tænke dig, og læser mere om, hvordan den enkelte græs skal plantes, passes og beskæres. 

Ens for dem alle er, at de bør plantes i god, næringsrig muld, som ikke er alt for våd og tung. På den anden side tåler de heller ikke hård udtørring, hvorfor det i tørre perioder kan være en god idé at vande. Dette gælder især i etableringsfasen.

Stort set alle sorter af prydgræsser er meget hårdføre, også i vintre med kulde og frost. Der er enkelte sorter, hvor det vil være en fordel at dække med granris om vinteren.

Prydgræsser er sunde planter, der meget sjældent er udsat for sygdomme eller skadedyr. 

Vælger du at plante dine prydgræsser i krukker, skal du gøde dem i vækstsæsonen og sørge for at vande dem jævnligt. Græsserne kan sagtens overvintre i krukker, og hvis du stiller dem lidt beskyttet i kolde og regntunge vintre, vil de helt sikkert komme flot til foråret igen. 

Når du har græsserne i krukker, er det nødvendigt at dele dem op, når det begynder at knibe med pladsen, da de ellers ikke vil få den fornødne plads og næring til at trives og stå smukt. 

Prydgræsserne er meget forskellige i både farve og højde. Nogle er stedsegrønne, mens andre visner og står flot med dekorative aks hele vinteren, og endnu andre visner og falder sammen til de skyder igen til foråret. 

Selvom de prydgræsser vi har i vores sortiment også går under navnet elefantgræsser, er de elegante og dekorative og kan på ingen måde sammenlignes med de elefantgræsser der typisk stod i haverne førhen. Dengang var de mere grove, voksede sig meget store og svinede en hel del. 

God fornøjelse med at vælge de helt rigtige prydgræsser, der passer til lige netop dine behov.