PlanteCenter Fyns logo

Surbundsplanter

I denne fantastiske kategori har vi samlet noget af det bedste til surbundsbedet sammen med lidt andre smukke planter, der kan bruges overalt i haven.

Surbundsbede kan bare noget ganske særligt, når det kommer til farver og variation. Der er rigtig mange muligheder for at skabe et smukt spil med både lave og høje vækster samt skønne farver.

Surbundsplanter er som udgangspunkt meget nemme at dyrke, når blot de bliver plantet i porøs surbundsjord. Prydgræsserne har det fortrinligt i den luftige jord der er i et surbundsbed, men kan til gengæld også plantes i almindelig, god havejord.

Kategorier

Bregner

Forårslyng - Erika

Efterårslyng - Calluna

Bærbuske til surbund

Prydgræsser

Specialiteter til skov og surbund

Du kan skabe smukke surbundsbede med stor variation, hvor du kan bruge lave surbundsplanter under større buske som Rhododendron, Hortensia, Azalea og Magnolia. På den måde kan du begrænse mængden af ukrudt og andre uønskede vækster.

Er du ikke lige klar til at lave et helt surbundsbed, kan du også bruge de smukke planter i krukker på terrassen. På den måde kan du nemt skabe et hyggeligt rum med forskellige strukturer, farver og variation.

Vi har et stort udvalg af forskellige planter til surbundsbedet. Nogle af dem egner sig godt til fuld sol, mens andre også trives i halvskygge. Så gå på opdagelse og find lige netop de surbundsplanter, der passer til din have. 

Surbundsbede adskiller sig fra de andre bede i haven ved at pH-værdien i jorden skal være sur. Det vil sige, at værdien optimalt ligger mellem 4 og 5, yderste grænse er med pH-værdi fra 3 til 6. Nu er det selvfølgelig ikke sådan, at de fleste af os lige har måleredskaber til den slags lige ved hånden, og derfor kan du købe spagnum og færdig surbundsjord, så du selv kan skabe den rette luftige og porøse jord. Surbundsplanter bryder sig nemlig ikke om fugtig og klæg jord, og de har brug for masser af ilt omkring rødderne.

Det fantastiske ved spagnum er, at selvom det sørger for masser af ilt og luft i jorden, så har det samtidig en helt fantastisk evne til at holde på vandet og afgive det langsomt til planterne.

Du skal være opmærksom på, at hvis du gøder med kalkholdig gødning omkring dit surbundsbed, kan det få indvirkning på surhedsgraden i dit surbundsbed, da kalk er basisk.

Hvad er en surbundsplante?
En surbundsplante er en vækst, der trives bedst i luftig og porøs jord, der har en pH-værdi mellem 4 og 5. Det er vigtigt for surbundsplanterne, at jorden er veldrænet, og der er masser af ilt omkring rødderne.

Heldigvis findes der masser af planter, der egner sig til surbundsbede. Dermed får du mulighed for at skabe et varieret og smukt område i haven eller på terrassen.

Hvordan laver jeg et surbundsbed?

Vi anbefaler, at du i dit surbundsbed har et lag af 35-40 centimeter surbundsjord. Du kan vælge at grave de 35-40 centimeter ned i din havejord og fylde hullet op med spagnum, men du kan også grave surbundsbedet halvt ned eller opbygge det ovenpå den eksisterende havejord. Den sidste mulighed er især velegnet, hvis din havejord er leret og tung. Brug for eksempel kampesten til at afgrænse dit bed og holde på surbundsjorden. 

Hvordan laver jeg jorden sur?

Kort sagt skal du bruge spagnum, når du skal lave sur jord i dit surbundsbed. Vi anbefaler den grove spagnum. Dog er der nogle surbundsplanter, der har brug for ekstra gødning, som eksempelvis storfrugtet blåbær. For at gøde jorden kan du blande surbundsjord i spagnummen. Det vil give den rette mængde næring til den luftige, sure jord.
Der er ikke noget i hestemøg, der kan gøre din jord sur, så der er ingen grund til at fylde ren hestemøg på dit surbundsbed.

Findes der spiselige surbundsplanter?

Ja! Der findes flere forskellige surbundsplanter med bær, som du med fordel kan spise. Det kan være Storfrugtet Blåbær, Tyttebær, Tranebær, Vild Blåbær og Allåkerbær. Bland dem eller brug dem sammen med Lyng eller Bregner. Udover lækre bær står de også med det mest fantastiske efterårsløv, der lyser op i en ellers mørkere tid.

Kan jeg bruge surbundsplanter som bunddække?

Der findes flere forskellige planter, der egner sig fortrinligt som bunddække i surbundsbedet.
Vi kan blandt andet nævne nogle af de lave bærbuske som Tyttebær, Tranebær og Vild Blåbær.
Både Forårslyng og Efterårslyng kan dække bunden rigtig fint - bland dem og gør sæsonen ekstra lang og farverig.
Der findes også deciderede bunddækkeplanter, som Bjergthe og Trædebregne, som trives rigtig godt i den sure jord.

Både Lyng, Bjergthe og Trædebregne er stedsegrønne, og du vil, udover blomster og bær, få glæde af, at der er flotte, grønne farver hele året. 

Prydgræsserne er ikke surbundsplanter som sådan, men de har det rigtig godt i den luftige porøse jord, og kan således også bruges som fyld i surbundsbedet eller som bunddække på mindre arealer.

Kan jeg plante surbundsplanter i krukker?

De surbundsplanter, vi har i vores sortiment, kan alle plantes i krukker. Det kræver naturligvis, at betingelserne med sur jord, vanding og solpåvirkning overholdes. Du kan således skabe et meget smukt udtryk med surbundsplanter i krukker på terrassen eller altanen.