PlanteCenter Fyns logo

Modningsoversigter

Modnings-oversigt for frugttræer

Frugthøst er noget af det rigtig mange haveejere glæder sig til. Aromatiske kirsebær, søde blommer, sprøde pærer og saftige æbler. Der er meget at nyde og glæde sig over. Måske har man endda sydfrugter i egen have, som ferskner, abrikoser eller nektariner. Ved at bruge lidt tid på at sætte sig ind i hvornår de forskellige frugttræer og sorter modner, kan man blive nærmest selvforsynende, med frisk frugt fra egen have, en god del af året.

Modningsoversigt til æbler

Æblehøsten er et højdepunkt i haven. De fleste æblesorter modner mellem august og oktober måned. Planter du flere sorter, der afløser hinandens modningsperioder, kan du plukke friske æbler i haven fra sensommer og ind i efteråret. Enkelte sorter kan høstes helt til december måned.

Modningsoversigt til pærer

Fra august måned til november kan du høste pærer i haven. Hvis du vælger, at plante pæresorter, der modner på forskellige tidspunkter, forlænger du pære-sæsonen. Samtidig får du glæde af de forskellige sorters variationer og egenskaber. Pærer kan generelt ikke opbevares så længe som æbler, men der findes sorter der er mere egnede til at gemme, end andre.

Modningsoversigt til kirsebær

Sæsonen for kirsebær falder fra sidst i juni måned til første halvdel af august. Planter du kirsebærtræer, der har varierende modningstidspunkter, vil du over en længere periode, kunne nyde de friske kirsebær i haven. Der findes mange sorter, der hver især er forskellige i smag, duft og farve.

Modningsoversigt til blommer

Fra juli til oktober er det muligt at høste blommer i Danmark. Nogle sorter modner tidligt på sæsonen, mens andre er sene. Vælger du, at plante begge dele i din have, skaber du gode betingelser for bestøvning, og dermed bæring. Afløser dine blommetræers modningsperioder hinanden, vil du over en lang periode kunne plukke friske blommer i haven.

Modningsoversigt til Miabeller

Miabeller har gennemgået en stor udvikling, de sorter der sælges i dag giver større, sødere og bedre frugter, end dem de fleste af os husker fra vi var børn.
Miabeller er i familie med blommer.

Modningsoversigt til Sydfrugter

Fersken, nektariner og Abrikoser er her samlet som sydfrugter.
De tidligste abrikoser modner midt i juli, de fleste ferskner og nektariner modner i august og september.

Fra år til år vil det variere, hvor meget dine frugttræer bærer. Vejrforhold, temperaturer og nedbørsmængde, er af betydning. Men særligt væsentligt er det, at der er insekter,  der bestøver dine frugttræer. Hvepse, bier, humlebier, fluer og myg er kærkomne, når det kommer til bestøvning af dine frugttræer. Gør du din have attraktiv for insekter, forbedrer du betingelserne for at opnå en god høst. Du kan lokke insekter til ved at plante frugtbuske, som f.eks. solbær eller blåbær, eller duftende krydderurter, som f.eks. lavendel eller timian.

Æbler, pærer, kirsebær og blommer findes i et væld af variationer. Hver sort har sine særlige egenskaber, farvekombinationer, konsistens og smag. Derfor kan det være en god idé at overveje, hvad man skal vælge at investere i til sin have.

Er der god plads i haven, er standard-frugttræer, der indbyrdes vil kunne bestøve hinanden et godt valg. Træerne bliver middelstore og kronen vil være et særdeles smukt syn i blomstringsperioden. Ønsker du et smallere træ, kan du vælge et elegant søjletræ. Måske har du også overvejet at sætte et dværgtræ eller et espalieret frugttræ op ad en mur, et rækværk eller som afskærmning i stedet for en hæk. Der er mange muligheder for indretning med frugttræer i haven. Så længe du vælger sorter der enten er selvbestøvende eller som indbyrdes bestøver hinanden, vil du kunne se frem til frugthøsten år efter år.

Det er også godt at være opmærksom på hvordan du opbevarer din frugthøst. Nogle typer af frugt har længere holdbarhed end andet. En del æblesorter kan under de rette forhold holde sig over en relativt lang periode. Pærers holdbarhed er noget kortere, mens blommer og kirsebær vil være bedst at fryse ned til senere brug.

Du kan også tørre dine frugter, og på den måde få glæde af havens høst over en lang periode. Du kan også tilberede frugten. Æblemost, henkogte pærer, blommemarmelade,kirsebærsirup eller hjemmelavet frugtsaft er gamle klassiske metoder til at få gavn og fornøjelse af havens frugt året igennem.

De første år efter du har plantet et frugttræ, vil høsten være beskeden, men ikke desto mindre ventet med spænding. Efter en 3-4 år vil du kunne glæde dig over en betydelig større høst. Økonomisk vil træet da tjene sig ind mange gange.

Modning for æbler

Æblehøsten er et af årets højdepunkter. Fra august til oktober måned modner æblesorterne løbende. Hvis du vælger at plante forskellige sorter, der afløser hinanden med hensyn til hvornår frugterne modner, får du fuldt udbytte af æblesæsonen. Har du sparsom plads, kan du plante et familie-æbletræ, hvor der er podet flere forskellige sorter på samme grundstamme. Ved at vælge flere sorter, der modner på forskellige tidspunkter, vil du kunne glæde dig over æblernes forskellighed i farve, smag og duft. Du kan også få gavn af æblernes forskellige egenskaber, som enten spiseæbler eller madlavnings-æbler.

Æbler er i det hele taget fantastisk velegnede til det danske klima. Planter du flere forskellige sorter, der afløser hinanden i modningsperioden, kan du en fjerdedel af året, høste lækre, friske æbler i din have. Æbler findes i mange variationer, og du skal selvfølgelig vælge at plante de sorter, der smager dig. Blot du er opmærksom på, at alle sorter af æbler skal bestøves af en anden æblesort, for at bære frugt. Afstanden mellem de to træer skal gerne være 20-30. For de fleste æblesorter kan skovæbler, paradisæbler, busk-æbler også fungere som fremmedbestøvere.

Du kan finde ud af om æblerne på dit træ er er modne, ved at skære det over, og tjekke om kernerne er brune. Er kernerne bune, slipper æblet stilken let, og er bægerbladene dybe og brede, kan du høste æbler fra træet. Ved at høste på det helt rigtige tidspunkt, får du det bedste udbytte af velduftende, vitaminrige æbler.

Når du vælger æblesorter, og har taget højde for smag og bestøvningsforhold, skal du finde det rette sted at plante dit frugttræ.  Voksestedets jordbund og pladsforhold skal give træet gode vækstbetingelser. Måske har du en stor have med plads til adskillige standard æbletræer. Det kan også være du har mindre plads og at det vil passe bedre i din have med søjleæbletræer, dværgtræer, espalierede æbletræer eller et familieæbletræ. Du kan også kombinere de forskellige typer af æbletræer i din have. Generelt er en placering, hvor der er rigeligt med lys og sol er optimal.

Ønsker du at opbevare æbler hen over efterår og vinter, er det også godt at se nærmere på hvilke sorter, der har god holdbarhed.