Bambus

De robuste, tropiske Bambusplanter er både frodige, bæredygtige og fantastisk nemme at have med at gøre. Du kan dyrke bambus i haven på mange forskellige måder, og vælge imellem flere meget spændende sorter af bambus. Måske vil du gerne lave en tæt hæk af hurtigtvoksende bambus, eller måske vil du gerne dyrke bambus i krukker som dekoration. Det kan også være du er særligt interesseret i eksotiske græsser, og vil dyrke bambus som elegante prydplanter i din unikke have. Der er mange muligheder med flot Bambus. 

Bambus er bæredygtige planter

Bambus er vækst-kraftige forveddede græsser, der kan anvendes til mange af de samme formål som træ. bambus vokser langt hurtigere end selv de mest vækst-kraftige træer. Bambus er rigtig gode for miljøet, fordi de danner ilt og recirkulerer CO2.  Rigtig mange produkter kan efterhånden fås i Bambus. Måske har du allerede produkter som Bambus strømper, et Bambus rullegardin, lamper, sengetøj og tandbørster af Bambus. 

Sådan dyrker du let Bambus i Danmark

Bambus er ikke hjemmehørende i den danske natur, men heldigvis findes der arter der er vinterhårdføre, og som tåler det danske klima. Du kan altså sagtens dyrke Bambus i Danmark. Så længe du vælger vinterhårdføre arter, der er velafprøvede til dyrkning i Danmark. Bambus er meget lette at dyrke, og stiller ikke de store krav til hverken placering eller vedligehold. 

Vælg de rette Bambus-arter til din have

Der er en del forskel på Bambus-arternes udseende, hvad angår form og farve på stilke blade, ligesom der også er forskel på hvor høje de forskellige græsser vil blive fuldt udvokset. Det er godt at overveje, inden du beslutter dig for præcis hvilken type af Bambus du ønsker at investere i. 

Måske vil en af de høje Bambustyper være at foretrække, hvis du vil anvende Bambus som hækplanter, mens en af de lavere typer af bambus måske vil passe bedre for dig, hvis du forventer at have Bambus i krukker i haven. Det vigtigste er at du vælger gode kvalitets-planter, der er tilpasset det danske vejr. 

Bambus som hæk eller afskærmning

Der er flere gode grunde til at vælge at etablere en ny hæk eller afskærmning af Bambus. Først og fremmest er Bambus en meget hurtigtvoksende plante, der hurtigt bliver tæt, og dermed dækker godt af. Dernæst er er en bambushæk en hæk-type, der kræver meget lidt pasning og vedligehold, når først den er veletableret. 

En Bambushæk er altså fantastisk let at holde, og du får mere tid til at nyde haven. Bambus giver et et frodigt og samtidig elegant udtryk, der hvor du planter hækken. Er du interesseret i subtropiske og tropiske græsser, er en hæk af Bambus helt perfekt. 

Vildtvoksende Bambus med imponerende vækst

Der findes hele 1000 arter af bambus fordelt i 90 forskellige græs-slægter. Fælles for dem alle er at de planterne består af lange hule stængler med kraftig og meget tæt vækst. 

De absolut mest imponerende og største bambusplanter kan danne en helt skov af 40 m høje og 30 cm brede stængler. De er dog ikke muligt i Danmark. Vil du gerne opleve vildtvoksende Bambus er der gode muligheder hvis du rejser til Østasien. Kunne du tænke dig at se den største samling af Bambus, der findes i Danmark, er det muligt på Bornholm, i ØsterMarie, hvor der ligger et Zenbuddhistisk kloster. 

Blomstrende Bambus er en helt særlig begivenhed

En blomstrende Bambus er ikke noget man ser hver dag. Faktisk er det nok de færreste danskere der har set Bambus i blomst. Det har at gøre med at Bambus først oftest blomstrer, og sætter frø, når planten er rundet 80 år. Det er altså ikke en hverdagsbegivenhed, men en helt særlig oplevelse at se Bambus blomstre. Efter blomstring dør planten. Ofte vil der komme små nye planter fra de frø moderplanten har kastet.

De bedste Bambusarter og Bambus-sorter til danske haver

Der findes mange forskellige arter af Bambus, du kan dyrke i haven. Er du interesseret i græsser, har du måske allerede flere, flotte bambus arter. I Danmark er særligt 4 arter af Bambus velegnede. Det drejer sig om arterne Fargesia murielae, Fargesia rubusta, Fargesia nitida og Fargesia sp. (Fargesia sp. er en ikke kendt eller navngivet art)

Bambus Fargesia murielae er særligt velegnede i det nordiske klima, fordi de tåler kulde og fugtigt vejr. Denne art af Bambus kaldes også ‘Gul Bambus’. Bambus af arten Fargesia murielae har en frisk lysegrøn farve, der giver et meget frodigt og elegant, eksotisk udtryk i haven. Af denne art kan du få sorter som Tiny, Dino, Jumbo, Bimbo og Simba

Bambus Fargesia rubusta kan godt dyrkes i Danmark, men er mere følsom overfor frost end Fargesia murielae. På en god beskyttet og lun placering i haven, vil du kunne få et meget flot resultat med denne Bambusart. Farvemæssigt får du med Fargesia rubusta en Bambus, der varierer i mørkegrønne og mere lysegrønne nuancer. Af denne art kan du få Bambus-sorten Campell

Bambus Fargesia nitida . Denne Bambusart er velegnet i alle former for tempereret klima, og trives godt i danske haver. Det særlige ved denne Bambus art er, at dens stængler er brune eller næsten sorte. Af denne sort kan du få Bambus-sorten Trifany. 

Bambus Fargesia sp. er egentlig ikke en art, men et udtryk for at arten ikke er navngivet.  Til denne gruppe hører sorterne Jiuzhaigou og Rufa.