Vintergrøn - Vinca Minor

Vintergrøn - Vinca Minor

Vintergrøn- Vinca Minor er en populær, tæt og tæppedannende, stedsegrøn staude. Den er både kendt for sin kraftige,mørkegrønne bladvækst, der minder om rosetter, og for sine smukke, små blå-lilla eller hvide blomster med femdelte, hjulformede kroner. Denne effektive og hårdføre bunddække kan trives både i skygge, halvskygge og på solrige steder, hvor den breder sig flittigt med udløbere.

Vintergrøn - Vinca Minor er også kendt under navnet Liden Singrøn. Denne stedsegrønne, flerårige halvbusk breder sig effektivt i alle retninger med liggende udløbere over jorden, der slår rødder. Derved kan planten som bunddække danne et næsten uigennemtrængeligt tæppe med sine 30-60 cm lange buede, krybende stængler. Planten er hårdfør og dækker særdeles godt. I højden bliver Vintergrøn ca. 20 cm.

Det kan være en fordel at plante Vinca Minor på steder, hvor man ikke færdes så hyppigt, f.eks. omkring buske eller træer, så man undgår at snuble i plantens talrige udløbere.

Planter du Vintergrøn i et staudebed, er det vigtigt at fjerne plantens udløbere fra året før, så de ikke overtager bedet og udkonkurrerer stauderne. Du kan også bruge Liden Singrøn som enkeltstående prydplante

Vincas Minors blomstrer fra sidst i april måned til september. I Danmark findes den især ved bebyggelse, i gamle parker eller spredt i skove. Ligesom myrthe har Liden Singrøn været anvendt til brudekranse før i tiden.

Der findes 7 arter af vinca vildtvoksende i Centraleuropa, Nordafrika og Asien.

Man kan finde den som skovbund i flere forskellige områder med kalkholdig jord.