Bunddække til sol

Det bedste bunddække til sol

Mange har en dejlig have, hvor solen skinner med sine varme stråler, mange timer hver dag i sommerhalvåret. Er du den glade ejer af en have, hvor dine bede står i fuld sol eller halvskygge, skal du selvfølgelig vælge planter, der trives der. Der er mange gode grunde til at anlægge et flot bunddække. Både fordi det er praktisk med bunddækkeplanter, der gør det svært for ukrudt at komme til, og fordi det simpelthen har en fantastisk stor prydværdi med et tæt og frodigt bunddække. 

 

Vælg mellem mange forskellige dekorative bunddækkeplanter

Der er mange sorter og bunddække-typer at vælge imellem til det solrige bed. Haver er forskellige, selvom de er solvendte, og du skal derfor vælge det bunddække, du synes bedst om. Nogle bunddække-typer til sol er ganske lave, som f.eks. Cotoneaster ‘Rami’, Vinca Minor eller krybende Timian. Andre er ganske høje, som f.eks. Gedeblad eller Cotoneaster ‘Skogholm’. Det er godt at overveje, hvor højt et bunddække, der vil passe bedst i netop din have, og det indtryk og den stemning, du ønsker at omgive dig med. 

 

Anlæg et betagende, blomstrende bunddække på en solrig plads i haven

Nogle bunddækkeplanter til sol prydes af smukke blomster i vækstsæsonen. Måske holder du særligt af en blomstrende have, og ønsker også at anlægge et blomstrende bunddække med dekorative blomster, der passer godt ind. F.eks. mellem større, frodigt blomstrende dronningebuske, sommerfuglebuske eller blomstrende stauder som skønne Asters, Nelliker eller Dahlia. Du kan også vælge et blomstrende bunddække til fuld sol, der står smukt i sig selv. 

 

En af de meget dekorative blomstrende bunddække-typer, der egner sig fantastisk godt i mange nordisk inspirerede haver, er Prydjordbær og Skovjordbær. Jordbærplanter står smukt i hele vækstsæsonen, hvor de blomstrer med fine hvide eller pink blomster, alt efter hvilken sort du vælger. Du vil også kunne plukke dekorative, små jordbær, efterhånden som de modner.

 

En anden blomstrende bunddækkende-plante, der egner sig til en særlig tør, meget solrig plads i haven, er Timian. Du kan faktisk skabe en pragtfuld mosaik af forskellige sorter afTimian i samspil. Med Timian-bunddække i haven kan du samtidig nyde de krydrede dufte fra disse flotte planter. Havens insekter og summende bier vil også bifalde et dejligt blomstrende bunddække. 

 

Søger du en meget frodig bunddække-plante, der også pryder haven med skønne blomster, så er Vintergrøn et godt valg.  Denne bunddækkeplante kendes også under navnet ‘Vinca Minor’. Hvis du gerne vil have en bunddække-plante, der breder sig hurtigt, og blomstrer med flotte blå-lilla eller hvide blomster, så er ‘Vinca Minor’ velvalgt. Sæt solidt, stedsegrønt bunddække i fuld sol

Holder du af stedsegrønne planter, der gør haven frisk og grøn at se på året rundt, så er der også flere gode bunddække-typer at se nærmere på. Er du interesseret i ganske lave bunddækkeplanter, kan du læse mere om Efeu eller Trædebregner. Er det et højere bunddække du påtænker, så vil du nok synes om enten Benved eller Gedeblad. 

 

Benved udmærker sig især ved sin robusthed og sine smukke, nuancerede blade. Vil du gerne skabe et flot farvespil med dit stedsegrønne bunddække, så er særligt to af Benved-sorterne helt fantastiske. Er du mere til et enkelt, friskt grønt udtryk, så er der også Benved-sorter, der muliggør det.

 

Gedeblad er ligesom Benved en meget stærk og hårdfør bunddækkeplante. Et bunddække af Gedeblad står flot med massevis af dekorative, små grønne blade, der tilsammen danner et elegant udtryk. Der er flere gode sorter i varierende højder, du kan vælge i mellem. 

 

Vedbend og Efeu er to betegnelser, der dækker over samme plante. Du kan kalde dem, hvad du helst vil. Efeu/Vedbend er frodige slyngplanter der breder sig både vandret og lodret, hvis der er mulighed for det. Søger du et flittigt stedsegrønt bunddække, så er Efeu/Vedbend formidabelt. 

 

Trædebregner kaldes også Cotula. Et bunddække af trædebregner er ganske lavt, og minder om en flot plæne af de fineste miniature-bregner. Der findes både trædebregner i friske lysegrønne nuancer og trædebregner med mere nuanceret farvevariation. Det særlige ved trædebregner som bunddække, er naturligvis, som navnet siger, at de tåler at blive trådt på. 

 

Invester i kønt Bunddække til sol med dekorative bær

Med et bunddække prydet af bær, vil havens fugle glæde sig med dig. Søger du et lavt bunddække med kønne, røde bær, så er Bjergte eller Cotoneaster ‘Rami’ særdeles flotte. Bjergte har dybgrønne blade, hvid blomstring i foråret, og klare røde bær med mild, unik duft. Cotoneaster ‘Rami’ byder også på mild, sødmefuld duft, der minder om duften fra æbletræets blomster. 

 

Søger du højere bunddækkeplanter med god robusthed, så er de øvrige sorter af Cotoneaster værd at overveje nøje. Cotoneaster er en type af bunddække, der vil kunne trives glimrende i sol. Cotoneaster kaldes også Dværgmispel. Disse bunddækkeplanter kendes på deres små, mørkegrønne blade og rødbrune grenvækst. Ønsker du smukke efterårsfarver, er sorten ‘Coral Beauty’ fortryllende smuk.