Bjergthe - Gaultheria procumbens

Bjergthe - Gaultheria procumbens

Bjergthe er en fin og nøjsom, tæppedannende bunddække. Specielt i surbunds- bedet, hvor den trives godt i halvskygge, og passer perfekt til at lukke af mellem Rododendron og Azalea. De kønne, blanke blade er stedsegrønne. I foråret har den kobberrøde, nye skud, der giver et smukt farvespil. Bjerthe blomstrer med lette mælkehvide klokkeblomster og bærer fine, dybrøde bær. Bærrene er ikke giftige.

Efter milde vintre, kan du se de mørkerøde, blanke bær samtidig med de dekorative hvide blomster. Hvis du klemmer et bær mellem fingrene, kommer der en god parfumeret aroma, der minder om duften på tyggegummi. Derfor kaldes Bjergthe også, tyggegummi-planten.

Bjergte er en smuk, stedsegrøn bunddækkende dværgbusk. Planten breder sig ved rodskud. Den kan også kan anvendes i blomsterkummer og krukker.

Det botaniske navn for Bjergte er Gaultheria procumbens. Planten er ud af Lyng-familien og stammer fra lysninger i skovområder i det Nordlige USA og egne af Canada. I dag er bjergte udbredt i Nordamerika, Oceanien, Østasien og Australien.

Bjergthe anvendes til produktion af vintergrønolie.