Bjergte, Gaultheria procumbens

Farvespil med Bjergte som bunddække

Stedsegrønt bunddække af betagende Bjergte

Den type af bjergte, der egner sig fantastisk som bunddække, hedder Gaultheria procumbens. Som bunddække lukker denne bjergte godt af for ukrudt, og dækker samtidig jordbunden med sin smukke, stedsegrønne farve. Året rundt. Bjergtes grønne farve varieres og brydes i årets løb af blanke højrøde bær i efteråret, og en pryd af kobber-farvede skud og fin hvid blomsterpragt i foråret.

Bjergte i surbundsbedet

Gaultheria procumbens er en dekorativ, stedsegrøn dværgbusk, der trives rigtig godt i surbund, i spagnum med lav ph-værdi. Som tæppedannende bunddække egner Bjergte sig særdeles godt mellem større buske eller træer i surbundsbedet.

Bunddække ved Rhododendron og andre surbundsplanter

Rhododendron blomstrer ikke så længe, og det vil derfor være en god ide, at tænke på, hvordan du skaber et bunddække, der byder ind med skønhed og frodighed i de perioder, hvor rhododendronen ikke er i blomstring. Her er bjergte et rigtig dekorativt valg.

 

Bjergte passer også godt sammen andre større planter i surbundsbedet. Du kan f.eks. sætte bjergte som bunddække mellem Hortensia, Azalea, Magnolie og Hosta. På den måde danner bunddækket et smukt farvespil, som plantetæppe under de blomstrende buske og træer.

Bunddække med farvespil i halvskygge-bedet

Hvor der er halvskygge, trives den stedsegrønne bjergte rigtig godt som bunddække.

Først på året vil din bjergte være prydet af nydelige kobberfarvede skud, og senere vil du kunne glæde dig over at se, hvordan din bjergte blomstrer med et let flor af mælke-hvide klokkeblomster.

 

Hvis det har været en mild vinter-periode, vil du kunne opleve bjergte, der bærer blanke højrøde bær samtidig med at den blomstrer smukt.

Tyggegummi-plante

Klemmer du fingrene sammen om et bjergte-bær, vil du kunne dufte en særlig, lidt parfumeret aroma, der nok vil minde dig om duften af tyggegummi. Det er grunden til, at  Bjergte også nogle gange kaldes for tyggegummi-plante.Sådan planter du Bjergte

Når du skal plante Bjergte, vil det være bedst, at vælge en placering i halvskygge eller vandrende skygge. Den jordtype bjergte trives bedst i, er spagnum med lav ph-værdi. Vil du være helt sikker på, om jorden har den optimale ph-værdi, der hvor du planlægger at sætte bjergte, kan du enten måle ph-værdien med et indikatorpapir eller en lakmusprøve. Er ph-værdien for høj, kan du tilsætte mere spagnum.

 

Du skal regne med at plante 8-10 bjergte-planter pr m2, hvis du vil opnå et tæt og dækkende  bunddække.

Pasning af Bjergte

Ligesom ved plantning mange andre bunddækkeplanter, er det en god ide være lidt ekstra opmærksom på, at undgå at planterne tørrer ud. Især den første sæson eller to.  

 

Har du givet dine Gaultheria procumbens god spagnum at vokse, en placering i halvskygge, samt  vandet tilstrækkeligt, vil denne bunddækkende dværgbusk brede sig flittigt ved rodskud.

 

Bjergthe vil have gerne en organisk surbundsgødning, ligesom de andre planter i surbundsbedet,

Bjergte i krukker på altan eller terrasse

Du kan også vælge, at anvende bjergte i blomsterkummer og krukker på en altan og terrasse, hvor der ikke er alt for solrigt. Her vil du kunne nyde, at se ud på plantens stedsegrønne pragt og variationer med bær, blomster og nye skud. Du kan, alt efter årstiden, kombinere dine krukker og kummer med bjergte, med andre surbundsplanter, der blomstrer på forskellige tidspunkter i løbet af året. F.eks. primula, påskeklokker, treblad, lyng eller nellikerod.

Fakta om Bjergte

Det botaniske navn for Bjergte er Gaultheria procumbens. Planten er ud af Lyng-familien og bliver mellem 15 og 20 cm i højden. Bjergte stammer den nordlige del af USA og Canada. Her vokser Bjergte vildt i de mange skovområders lysninger. Efterhånden er Bjergte blevet udbredt i til mange lande, og i dag vil man kunne finde bjergte lige fra Nordamerika til Europa, Øst-asien og Australien.

 

Vintergrønolie af Bjergte

Vintergrønolie kaldes også Gaultheria-grønolie. Denne type olie er kendt inden for naturmedicin og aromaterapi. Olien destilleres af blade og blomster fra Bjerte-planten, og dufter lidt hen ad sødmefuld, krydret mynte.

Busket bjergte

Har du købt en smuk buket blomster til en du holder af, er du sikkert stødt på en af Gaultheria procubens nære slægtninge, kaldet Gaultheria shallon. Denne plantes grønne blade anvendes nemlig ofte som staffage af blomsterbindere. Gaultheria procubens er altså er ikke den eneste type af bjergte på markedet, dog er det denne type, der er mest velegnet til bunddække.

 

Gaultheria shallon kaldes også busket bjergte. Ligesom Gaultheria procubens er busket bjergte en stedsegrøn plante, der stammer fra Amerika. Den buskede bjergte kendes på sin overhængende vækst og sort-røde bær. Denne type bjergte blomstrer med kønne krukkeformede, sart rosa og hvide femtallige blomster.

 

Busket bjergte vokser vildt i områder nær kysten mellem Californien og Alaska. Ligesom Gaultheria procubens er også Gaultheria shallone en surbundsplante, der befinder sig godt under store træer i halvskygge. Dog kan denne type bjergte også ses, som en kratbevoksning på mere solrige placeringer.

 

Te lavet af Gaultheria shallon er af naturfolk  blevet brugt som et naturlægemiddel mod betændelse.