Bunddække der er Stedsegrøn

Et smukt grønt bunddække, står flot mange steder i haven. Et stedsegrønt bunddække holder let og bekvemt ukrudt fra jorden, hvor det danner et tæt og dækkende plantetæppe. Du kan få mange forskellige typer af bunddækkeplanter, der egner sig til enten sol, skygge eller halvskygge. Der er også særlige sorter, der kan klare sig selv på vanskelige steder i haven. Søger du bunddække til surbundsbed, er det også muligt. Med stedsegrønne bunddækkeplanter, får du dekorative grønne, høje eller lave, overflader til din have.

Lave stedsegrønne bunddækkeplanter

Vil du gerne lave et ganske lavt område med smukke bunddækkeplanter, er der mange forskelig-artede planter at vælge imellem. 

Trædebregner er en bunddække-type, der af udseende minder en del om miniature-bregner. Trædebregner tåler at man træder i det bunddække, de danner. Deraf navnet. Der findes flere forskellige sorter, der farvemæssigt varierer imellem helt grønne planter, og trædebregne-sorter, der har farvespil med mørke og sølvlignende nuancer. Har du et område i haven, hvor du gerne af og til vil kunne færdes på dit bunddække, i sol eller halvskygge, så er trædebregner et godt valg. 

Vintergrøn egner sig godt, på solrige steder, hvor du ønsker at dække af med et smukt og dekorativt, blomstrende plante-tæppe Helst, hvor du ikke færdes ofte. Udløbere fra denne skønne plante er nemlig ikke helt lette at undgå at snuble i. Til gengæld, vil du kunne nyde Vintergrøn-bunddækkets smukke blomster og stedsegrønne bladvækst, der hurtigt dækker tæt. 

Hasselurt er en bunddækkeplante med meget flotte, stedsegrønne hjerteformede blade, der står flot året rundt. Denne bunddækkeplante har fået sit navn, fordi den sætter meget diskret, næsten undseelige blomster, der minder om hasselnødder af udseende. Hasselurt er en meget hårdfør og skyggetolerant bunddækkeplante, der også kan sættes i stenbed eller surbundsbed. 

Cotoneaster Rami er den laveste art af Cotoneaster. Denne lave bunddækkeplante er hårdfør, og pryder din have med fine stedsegrønne blade og kønne hvide blomster med æbleduft i foråret.

Høje, sunde og stærke, grønne bunddækkeplanter

Vil du gerne skabe et område med bunddække, der ikke kræver meget pasning, og som kan trives de fleste steder, så er Cotoneaster, Gedeblad og Benved typer, du bør se nærmere på. 

Cotoneaster fås også som høje, hårdføre og dekorative bunddækkeplanter, der kan plantes både i sol og skygge. Sorterne ‘Coral Beauty’ og ‘Queen’ egner sig rigtig godt som bunddække, hvor du ønsker et tæt, og meget lidt plejekrævende bunddække. Et bunddække af Cotoneaster står flot med sine små stedsegrønne blade, røde bær og fine, hvide velduftende blomster.  

Gedeblad er stærke og sunde stedsegrønne, bunddækkeplanter, der kommer godt op i højde. Samtidig er de meget lette at få succes med som bunddække. I foråret får Gedeblads-bunddækket fine hvid-gue blomster, som er til glæde for havens summende liv. Ønsker du dig et bunddække, der er stedsegrønt, men hvor bladene i sig selv, er yderst dekorative, er der flere spændende varianter af Benved du kan vælge imellem. Bl.a. ‘Emerald Gold’ og ‘Blondie’.

Smukt, blomstrende  og stedsegrønt bunddække

Måske er det vigtigt for dig at skabe gode betingelser for insektlivet i din have, og måske holder du særligt af de smukt blomstrende planter. Et bunddække kan sagtens både være prydet af smukke og charmerende blomster i forår og sommer, og samtidig være stedsegrønt. ‘Vintergrøn’ og ‘Cotoneaster’ er to gode eksempler på bunddække med disse egenskaber.

Vintergrøn er en lav, krybende type af bunddække, der spreder sig flittigt ved udløbere. Vintergrøn blomstrer med hvide eller blå-lilla hjul-formede blomster, alt efter hvilken sort, du vælger. Samtidig får du et tæt og dækkende bunddække, du vil kunne glæde dig over, år efter år. 

Cotoneaster er en meget robust og sund type af bunddække, der fås i forskellige højder. ‘Rami’ er en ganske lav sort, mens sorterne ‘Coral Beauty’ og ‘Queen’ hører til blandt de høje bunddækkeplanter. Cotoneasters blomstring udsender en behagelig, mild æbleblomst-agtig duft, som er til glæde og gavn for havens insektliv og bier. Blomsterne er ganske små, hvide og meget dekorative i det stedsegrønne bunddække.