Kranstop - Stephanandra incisa

Kranstop - Stephanandra incisa

Kranstop er en god og stærk bunddække, der klarer sig godt i både sol, halvskygge og skygge. Sorten 'Crispa'  er dekorativ og får mange fine hvide blomster i juni. De fligede blade får meget flotte gyldne farver i efteråret.  Kranstop er løvfældende og bliver ca. 70-90 cm. høj. Den er hårdfør og nøjsom. Kranstop er en dejlig plante, der er nem at holde, og som tåler kraftig beskæring.

Kranstop kan gro på både lette og på de lidt tungere lerjorde. Den er ikke så glad for udtørring i etableringsfasen, så det er vigtigt, at hjælpe den med vand. I tørre sommerperioder kan vanding også være nødvendigt. Den passer de fleste steder.

 

Kranstop er en fortrinlig, tæt forgrenet bunddække, med buede grene og overhængende vækst. Den bærer smukke akselblade med savtakket rand, der minder en del om tjørnens blade.

I foråret får kranstop fine røde knopper, og i juni og juli måned blomstrer den med et væld af små lette hvid-grønne blomsterklaser. Omkring høst skifter kranstop fra grønne nuancer til fantastiske gyldne løvfarver.

Oprindeligt stammer kranstop fra Japan og Korea, hvor den findes vildtvoksende i bjergskove og krat. Den kommer fra områder, hvor der er ofte falder meget sne, og den har ikke noget problem med at klare snetryk.

Det botaniske navn for kranstop er Stephanandra incisa. Den skønne og dekorative bunddække er ud af rosenfamilien. Det danske navn kranstop kommer af, at støvdragerne på blomsten er placeret i en kreds eller krans.

Fordi Kranstop er beskeden, i forhold til jordbund og klimaforhold, og fordrer meget lidt pasning, anvendes den også til beplantning i rundkørsler eller vejrabatter.