Bunddække med Kranstop

Bunddækkende Kranstop

 

Bunddækkende Kranstop, Stephanandra Incisa Crispa, er en fin, grøn bunddække-plante, der bliver omkring 80-100 cm i højden. Kranstop er løvfældende, nøjsom og robust. I efteråret pryder den haven med smukke gyldne farver. Som bunddække kan Kranstop placeres i både i sol og skygge. Kranstop er en dekorativ, grøn overhængende vækst. I juni måned er kransopbundækket i blomst og dækket af små hvide blomster, til gavn og glæde for havens bier.

 

Kranstop i det solrige bed

Kranstop er en bunddækkeplante, der både kan sættes, hvor der er sol og skygge. I det solrige bed, kan du f.eks sætte Kranstop sammen med karamelfarvet Alunrod, glat lilla Merian eller stedsegrøn Makedonsk blåhat. Er du mere til sarte, hvide og rosa kulører i det solrige bed, kan du sætte Kranstop i samspil med fjerbusk, med cremefarvede hvide blomster, og Hjortetrøst, med fine rosa blomster. Kranstop er også smuk som bunddække under gule Silkepæoner og meget andet. 

Vil du vide mere om planter og pasning af dem, så kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev her

Blomstring

Blomstringsperioden for Kranstop falder i starten af sommeren, i juni måned. Blomsterne for denne type bunddække, er hvide med et lidt grønligt skær, og består af lette blomsterklaser. Blomstringen er prægtig, og de mange blomster vil tiltrække en summen af insekter, i denne periode. Det smukke, hvide blomsterflor står kønt sammen med Kranstops fine, grønne akselblade. 

 

Kranstop i bed med skygge eller halvskygge

I det skyggefulde bed, kan du også anvende Kranstop som bunddække. Måske har du allerede planter som bølgekronet Storkenæb og smukke Hosta-planter placeret, hvor der er skyggefuldt i haven. Ønsker du noget, der vil lyse op, kan du sætte Løvefod, der blomstrer i gule nuancer, sammen med dine kranstop-planter. Kranstop er også dekorativt i samspil med Skovbregner, Skt. Hansurt og Høstanemoner. Holder du af et kulørt bed, kan du sætte akelejer med smukke kulørte blomster-hatte, sammen med et bunddække af Kranstop. Du kan også lade dine kranstop-planter omgive dekorative træer som Japansk kirsebær og Paradisæbletræ, eller lade Kranstop danne en smuk bund under en charmerende Kaprifolie.

Plantning og pleje af Kranstop

Når du skal anlægge et område i haven med Kranstop, skal du beregne 4-6 planter pr m2, hvadenten du vælger, at dine Kranstop-planter, skal stå i sol eller skygge. Inden du sætter planterne jorden, skal du luge grundigt, så dit nye bunddække får de bedst mulige vilkår for, at etablere sig, uden unødvendig konkurrence fra ukrudtsplanter. 

I den første vækstsæson, er det vigtigt, at holde øje med, at planterne trives, og får tilstrækkeligt vand. Især i det solrige bed, vil du skulle være opmærksom på, at dit nye bunddække ikke udtørrer. 

Kranstop er en robust og stærk vækst, der kan klare sig godt, uden de store krav til, hvordan klima og jordbund skal være. Når først bunddækket af Kranstop er tæt og dækkende, er der ikke meget, du behøver at gøre, for at passe og pleje planterne. 

 

Beskæring af kranstop

Kranstop er en smuk, tæt forgrenet, løvfældende plante med overhængende vækst. Et bunddække af Kranstop tåler, at blive beskåret med mellemrum. Beskæring er ikke en nødvendighed, men ønsker du at forme dit bunddække, kan du godt skære dit bunddække tilbage, eller afkorte det. Det pæneste resultat opnår du ved, at beskære dine Kranstop-planter i foråret, f.eks. i april måned. På den måde undgår du, at planterne ser kedelige ud i længere tid, fordi de i foråret hurtigt vil skyde igen, og blive smukke, fyldige og grønne.

 

Kranstops oprindelse

Navnet Kranstop, har denne plante fået på dansk, fordi støvdragerne sidder i en kreds. Den har altså en top med en krans. Faktisk er Kranstop ud af Rosenfamilien.

Kranstop er en plante, der historisk har sine rødder i Asien. Korea og Japan er naturlige voksesteder for Kranstop. Her vil man kunne finde Kranstop, der vokser vildt i lysninger, krat, og bjergskove. Selvom, der Kranstop vokser vildt i områder, hvor der i perioder falder meget sne, klarer denne plante sig storartet. Kranstop kan nemlig godt tåle, det tryk den udsættes for, under en snedrive.

Vil du vide mere om planter og pasning af dem, så kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev her