PlanteCenter Fyns logo

Blommetræer

Blommetræer er nogle af de nemmeste frugttræer, at få succes med. Danske blommer er nogle af verdens fineste på grund af det skiftende klima vi har her i landet. I juli/august kan man plukke de første solmodne blommer, som er friske og saftige. Blommer kan spises lige fra træet. De sene blommesorter kan høstes helt hen til oktober måned. Blommer findes i mange farver og former. Nogle sorter af blommer er særligt velsmagende friske, mens andre blommesorter er fantastiske til syltning og madlavning

Kategorier

Blomme standard-træer

Blomme Dværgtræer

Blomme espalier-træer

Blommesæson og Blommehøst

Hvis du vælger forskellige, gode sorter af blommer, kan du plukke blommer fra sidst i juli måned til første halvdel af oktober. Der findes mange, spændende typer af blommer der byder på forskellige smagsoplevelser, dufte, udseende og egenskaber. Nogle af blommesorterne er selvbestøvende, andre kræver en anden blommesort i nærheden, for at bestøvningen kan finde sted. Blommetræer er generelt hårdføre, og kan med fordel plantes, hvor der er solrigt og lidt læ. Vil du se nærmere på, hvilke sorter der er gode bestøvere for hinanden, så er det her Du kan læse mere om bestøvningen i vores bestøvningsoversigt.

Blommetræet - elegant, smukt blomstrende og frodigt

Blommer er stenfugter, og de kaldes også Prunus domestica. De findes ikke vildtvoksende i naturen i Danmark. Blommetræer stammer fra Vest-asien, og de er formentlig blevet til ved en krydsning mellem slåen og myrobalan, i området omkring Kaukasus. Blommetræer er ud af samme familie som ferskner, kirsebær, abrikoser. Blommetræer er løvfældende, og har en ret spinkel grenbygning. Bladene er mørkegrønne savtakkede. Formen på kronen afhænger af sorten. Blommetræer blomstrer smukt i maj måned. Blomsterne er hvide, ca. 2--3 cm i diameter, og dufter svagt. I Japan opfatter man blommetræet som symbol på elegance, tålmodighed og styrke, og et japansk ordsprog råder nybagte forældre til at plante to blommetræer, når et barn kommer til.

Sådan planter du Blommetræer

Blommetræer kan du plante næsten hele året, du skal aldrig plante hvis der er frost i jorden, lidt nattefrost skader ikke.

De vokser forholdsvis hurtigt de første år, og de bliver fra 5-8 meter høje, alt efter hvilken sort du vælger. Blommetræer klarer sig godt i de fleste jordtyper. Blommer er en fornøjelse at høste hen på sensommeren, hvor de honningsøde, kødfulde og saftige blommer kan høstes direkte fra træet. Faconen på frugterner er kugleformede eller ovale. Farven kan variere fra røde, gule, grønne eller blå alt efter sorten. Frugterne bliver 2-5 cm lange, og er en delikat spise, der kan variere fra syrlige til søde i smagen. En god sommer, kan blommetræer bære så meget frugt, at grenene knækker. Da er det en god ide at tynde ud i frugten eller understøtte de mest frugtbærende grene med pæle.

Beskæring af havens Blommetræ

Du kan beskære blommetræer i din have i juli-august og september måned. Dog skal du være opmærksom på, at det kan være svært for blommetræet at hele. Du behøver ikke beskære dine blommetræer, med mindre der er syge grene, eller skader. De helt unge, nyplantede blommetræ bør ikke beskræres, men kan eventuelt udtyndes, hvis kronen er meget tæt, eller har grene der gnaver op ad hinanden. Husk at bruge rent og skarpt værktøj. Det er altid bedst at fjerne lidt ad gangen, så de du ikke får et blommetræ, der danner vanris. 

Sådan kan du opbevare og bruge dine hjemmedyrkede Blommer

De modne blommers holdbarhed er forholdsvis kort, og de kan med fordel opbevares i køleskabet. Dog helst ikke sammen med andet frugt og grønt, da de kan fremskynde modningen, på f.eks. tomater, eller gøre at gulerødder får en bitter smag. 

Sveskeblommer er generelt gode til forskellige former for syltning. En anden mulighed for at forlænge holdbarheden er at nedfryse frugterne. På den måde kan blommerne, med deres sydlandske aroma, anvendes i lækre opskrifter hele året rundt. 

Blommer fungerer godt i saft, marmelade og frugtgrød. Du kan også sylte eller råmarinerede, bruge dem i bagværk, som f.eks.crumble, i salsa eller blommerelish. Pizza med blommer og kartoffel er også værd at give sig i kast med, og blommebrændevin kan, hvis man er til den slags, også være en spændende smagsoplevelse. 

Vi har et godt udvalg af store, flotte danskproducerede blommetræer til haven, du kan se nærmere på. Der er mange gode opskrifter, både til det salte og det søde køkken, og til varme og kolde retter. Læs mere om de forskellige sorter, og dig find dine foretrukne blommer