PlanteCenter Fyns logo

Alt om Reine Claude Blommer

Af Stig Pedersen (opdateret )

Hvor stammer Reine Claude Blommen fra?

Den oprindelige, grønne Reine Claude Blomme stammer fra middelhavsområdet og er opkaldt efter den franske Dronning Claude, som levede fra 1499-1524. Claude blev af sin mor opkaldt efter en helgen for at sikre fødsel af mindst et levende barn, da hendes mor, Anne af Bretagne, kun fik to levende børn, begge piger. 

Claude blev kronet som dronning af Frankrig i 1517 som hustru til Kong Frans d. Første. Dronning Claude fødte i alt 7 børn, og Henrik d. Anden overtog tronen efter sin far. Blot 2 af Dronning Claudes 7 børn blev mere end 30 år gammel. 

Dronning Claude er ikke beskrevet som særligt attraktiv. Hun var lille af statur, var næsten konstant gravid i løbet af sit korte liv, og så havde Dronning Claude skoliose og var derfor krumrygget. På trods af hendes ydre er hun beskrevet som en velgørende og afholdt dronning. 

Claude af Frankrig har lagt navn til den populære blomme.

Kan man dyrke Reine Claude i Danmark?

Man mener, at den velsmagende, saftige Reine Claude Blomme er kommet til Danmark i løbet af 1840’erne, og det har været en særdeles afholdt sort lige siden. 

Det danske klima sørger for, at Reine Claude er mere saftig, sød og velsmagende, end når den er dyrket i det oprindelige middelhavsområde. Faktisk er Danmark generelt særdeles velegnet til dyrkning af blommer, især når de plantes solrigt og i læ. 

Derfor kan man med stor fordel dyrke sine egne Reine Claude i Danmark.

Hvornår modner Reine Claude?

Man kan sige, at Reine Claude er en rigtig sensommerfrugt, som modner i tidsrummet mellem sidst i august og hen i september måned. Sådan noget dansk sensommer frugt smager virkelig helt fantastisk.

Vi vil prøve at komme med et par forslag til gode, sunde Reine Claude til din have:

Grøn Reine Claude

Den Grønne Reine Claude er moderen til de andre sorter. Det er en utroligt populær, stærk og sund sort, som enhver haveejer vil få stor glæde af. Blommerne er runde og middelstore med fint, grønt skind med små, røde prikker. I løbet af modningen vil blommerne få en mere gul farve. De fine blommer er dejligt velsmagende med sød, aromatisk smag og masser af saft. Den grønne Reine Claude modner i september måned, og har brug for bestøvning fra et andet blommetræ for at kunne producere en masse, lækre blommer.
Træet har en bred krone med mange grene. 

Her kan du se vores Grøn Reine Claude.

Ouillins Reine Claude

Ouillins Reine Claude er oplagt til hængekøjen. Træet bliver højt og bredt, og vil give dig lækker skygge til middagsluren. Denne sort af Reine Claude giver runde, gule blommer med en skøn syrligt sød smag og fantastisk aroma. 

Ouillins Reine Claude er selvbestøvende og kræver derfor ikke et andet blommetræ indenfor biernes rækkevidde. 

Du har måske regnet ud, at Ouillins Reine Claude har et franskklingende navn. Sorten stammer fra Frankrig og har været forhandlet i Danmark siden starten af 1900-tallet. Denne franske blomme har en særdeles fin spisekvalitet.

Du kan finde Ouillins Reine Claude her.

Althans Reine Claude 

Althans Reine Claude adskiller sig fra de to ovenstående sorter med det flotte, rød-violette skind. Blommerne, der modner i starten af september, er saftige med gul-grønt frugtkød og perfekt syrligt sød smag.

Althans Reine Claude træet er mere opret og smalt med pyramideformet krone, og det gør sig rigtig godt i haven.

Det menes, at Althans Reine Claude er af Bøhmisk oprindelse, og at det har været en kendt sort i Danmark siden 1850’erne.

Se nærmere på den rød-violette Althans Reine Claude her.

Bruuns Grøn Reine Claude

Der er ikke den store forskel på Bruuns Grøn Reine Claude og den oprindelige Grøn Reine Claude. Forskellen bemærkes mest på, at Bruuns Grøn Reine Claude kommer hurtigere i bæring samt at grenene er lidt tyndere og bladene mindre. Desuden er det også væsentligt, at Bruuns Grøn Reine Claude er en selvbestøvende sort, så du er sikret en rig høst, selvom du kun har det ene blommetræ i haven.

Blommerne, der modner fra slutningen af august og ind i september, er gulgrønne med fine, røde prikker, og frugtkødet er saftigt og sødt.

Vil du læse mere om Bruuns Grøn Reine Claude, kan du klikke her.

 

Er du i tvivl om, hvorvidt det lige netop er et Reine Claude blommetræ, du vil have stående i din have, kan du se hele vores udvalg af blommetræer her.

Reine Claude blommer er virkelig gode som spiseblommer og for eksempel i bagværk

Hvordan skal Reine Claude blommetræ plantes?

Et Reine Claude blommetræ skal helst plantes et solrigt og læfyldt sted i haven. Hvis du gør det, vil vi næsten garantere, at du får masser af saftige blommer. 

Planter du dit blommetræ i efteråret, får du fordelene af, at solen har lunet jorden, og der er begyndt at komme mere nedbør. Varme og fugt vil styrke etableringen af dit nyplantede træ. Du kan også sagtens plante dit Reine Claude blommetræ i foråret, hvor varmen er på vej. Dog skal du være mere opmærksom på at få vandet dit nyplantede træ nok hele foråret og sommeren.

 

 Vil du forkæle dit nye Reine Claude blommetræ, kan du med stor fordel benytte organisk jordforbedring. Hos PlanteCenter Fyn har vi et bredt udvalg af lækre jordprodukter fra Champost.

Drysser du et lag (5 centimeter) Champost Jordforbedring i en omkreds på cirka 50 centimeter omkring stammen på dit Reine Claude blommetræ, vil du både lukke mere af for ukrudt, og du vil samtidig sikre, at de gode næringsstoffer langsomt vil trænge ned til rødderne, og give dit træ god og livsvigtig næring. 

Skal Reine Claude blommetræ beskæres?

Som alle andre frugttræer, skal dit Reine Claude blommetræ også beskæres i ny og næ. Du får et stærkere og sundere træ, når der bliver tyndet ud i ‘det dårlige’. Vi anbefaler dig at beskære dit blommetræ i tiden lige efter høst, hvilket i de fleste tilfælde er i september måned, og at du går efter de rådne og mere slidte grene, især er vanris vigtige at få fjernet, da de ikke er givtige. Du bør beskære dit blommetræ så lidt som muligt, da det kan bløde kraftigt og får store sår efter beskæring, så det er en balancegang. Prøv at beskære lidt det ene år, og observer det næste år, om der skal beskæres lidt igen. Du skal være opmærksom på, at især kraftig beskæring kan være skyld i, at du ikke får nogen blommer den efterfølgende sæson og i værste tilfælde i 2 sæsoner.
Træer under 10 år har som oftest ikke brug for beskæring, men blot udtynding af frugterne i sæsonen for at undgå knækkede grene. 

Skal der tyndes ud i Reine Claude blommer?

Det er faktisk ret vigtigt at holde øje med, om dit Reine Claude blommetræ trænger til at få tyndet ud i mængden af frugter. Ofte opdager haveejere desværre for sent, at grenene på blommetræet bliver for tunge og derfor knækker. Det er jo ren luksus, at danske blommetræer bugner af god frugt, men det er ikke godt for træet, hvis det resulterer i knækkede grene. 

Hvis der knækker en større gren af dit Reine Claude blommetræ vil det blive skævt at se på, men træet vil også få et stort, åbent sår, der i frugtsæsonen vil bløde rigtig meget. Det vil svække træet, og det vil miste saft og kraft til resten af sæsonen. 

 

 Gartneren anbefaler dig, at du får tyndet ud i mængden af blommer, INDEN grenene bliver for tunge. Du kan prøve at ryste grenene let og se, om der falder tilstrækkeligt med blommer ned. Du kan også selv tynde ud ved forsigtigt at nippe blommerne af af grenene. 

En afstand på ca. 5 centimeter mellem blommerne er passende. Så mindsker du trykket på grenene, og der vil komme færre skader på blommerne, når der er god plads at vokse på. 

Reine Claude blommer fås både med gule, grønne og rød-violette frugter

Hvad kan man bruge Reine Claude blommer til?

Blommer er skønne at spise direkte fra træet, men der er også masser af fantastiske muligheder for at bruge Reine Claude blommer i køkkenet.

Jeg kan huske, at jeg som barn fik både blommegrød, blommesaft og blommemarmelade hos min mormor. Hun havde et kæmpe blommetræ i haven, som leverede masser af saftige blommer, som enten blev spist friske, blev tilberedt med det samme eller blev udstenet og frosset ned til senere brug. Min mormor var god til at bruge, hvad haven leverede på de forskellige årstider. 

Der er også mange andre og mere moderne måder at bruge blommer i køkkenet på, selvom de gode, gammeldags heller ikke er at kimse af.
Du kan for eksempel bruge blommerne til en lækker relish, der smager fantastisk til en god ost, du kan bruge dem til en krydret blommesnaps, bruge dem friske i salaten eller bage en lækker blommetærte. Uhhh… du kan også lave de mest smagfulde, flamberede blommer, som er perfekte til desserten.

Hvor finder jeg den bedste opskrift på blommetærte?

Den bedste opskrift på blommetærte finder du da lige her! Du kan bruge alle former for Reine Claude blommer til tærten (eller andre slags blommer).

 

Ca. 300 g blommer

75 g hvedemel

75 g havregryn

100 g sukker

150 g blødt smør

Kornene fra ½ vanillestang

Hakkede mandler

Evt. perlesukker

 

Blommerne skæres i kvarte eller mindre stykker, og stenene fjernes. Du bestemmer selv, om du vil fjerne skrællen. Læg blommerne i et tærtefad. Hvis blommerne er meget syrlige, kan du drysse dem med lidt sukker.

I en skål blander du de øvrige ingredienser grundigt sammen. Brug fingrene eller en håndmixer.

Smuldr dejen ud over blommerne og drys med hakkede mandler og eventuelt lidt perlesukker for en ekstra sprød skorpe. 

Sæt tærten i en forvarmet ovn ved 200° i 35 minutter.

Server tærten med creme fraiche, flødeskum eller en god vanilleis.

 

Velbekomme!

 

Rigtig god fornøjelse med dit Reine Claude blommetræ. Vi er sikre på, at du ikke kommer til at fortryde at have sådan et fantastisk træ i din have. 

Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev