I marts sender vi, helt uden beregning, planteaktivator med på alle ordre af Færdighæk fra NemHæk

PlanteCenter Fyns logo

Hvilken type jord kan dine planter bedst lide?

Af Stig Pedersen (opdateret )

Betyder det noget, hvilken jord jeg planter i?

Det har stor betydning, hvilken jord du tilbyder dine planter at leve i. Ligesom vi mennesker foretrækker forskellige måder at bo på, hvor nogle trives i byen med masser af kulturliv og flere muligheder for at møde andre, og hvor andre trives bedst på landet med mere ro og mindre hektisk livsførelse, så har vores planter også forskellige behov for at kunne trives bedst muligt og blive den bedste udgave af sig selv. 

Det handler selvfølgelig om, hvor meget sol, hver enkelt plante har brug for, men det handler i stor grad også om, hvilken jord rødderne skal optage plantens næring fra.

Nogle planter har brug for, der er ler i jorden, for andre planter er det vigtigere, at jorden er sur. 


Ved de fleste af produkterne på vores hjemmeside kan du læse mere om, hvilken type jord der kræves - dette gælder især for de planter, som har ganske særlige krav til jordbunden. Er du i tvivl om, hvilken jordbund du skal forberede, inden du planter nyt, er du velkommen til at kontakte os.



Hvad gør en god jord for mine planter?

En god jord kan være mange ting, og en type jord kan være god for en plante, men uhensigtsmæssig for en anden. 

Ens for alle planter er, at en jord med let og porøs struktur giver planten bedre mulighed for at “trække vejret”, for ja! Rødderne har brug for ilt for at kunne levere en sund, stærk plante. 

Luftig jord er med til at forhindre svampe og bakterier i at skade rødderne og dermed give dem plads til at indsamle masser af gode næringsstoffer fra jorden til planten.

Du skal forestille dig, at rødderne på dine plante vokser og forgrener sig under jorden i takt med, at planten vokser sig større over jorden. Hvis jorden er alt for stiv og svær at bryde, bruger planten alt for mange kræfter på at hente den livsvigtige næring, og samtidig vil den klæge jord i perioder med meget vand have svært ved at dræne vandet væk og kan gøre rødderne udsatte for svampesporer og skadelige bakterier.


Det letteste er at forbedre jorden, inden du går i gang med at plante, for når først dine planter er begyndt at mistrives, er det en langsommelig proces at få jorden på rette køl igen.  

I den klæge, stive jord kan du blande masser af god spagnum og jordforbedring, som vil sikre dine planter den luft og næring, som de har brug for til en sund vækst. 

I den lerede jord bør du være påpasselig med at anvende kunstgødning, da det på ingen måde gør noget godt for regnorme, mikroliv og andre insekter. Hvis du ikke holder på insekterne, vil der blive endnu mindre luft i jorden, og det vil være endnu sværere for dine planter at få næring nok.

Jortkvalitet og typer

En stærkt sandet jord kan man så tænke giver masser af luft til rødderne, og det er i og for sig også rigtigt. Til gengæld bliver jorden hurtigt næringsfattig. De gode næringsstoffer har simpelthen ikke noget at binde sig til, da sand i og for sig består af en masse bitte små sten. Derfor vil næring og vand skylle lige forbi rødderne, da sandet dræner det alt for hurtigt ned i undergrunden.

Her vil det være en fordel at blande en god planteskolejord i jorden. Planteskolejorden indeholder, udover organisk gødning, også vækstler, der har en fantastisk evne til at holde på både vand og næringsstoffer, og den frigiver langsomt, hvad planten har brug for. 

Vælger du at bruge kunstgødning til den sandede jord bør du gøre det oftere og i mindre mængder, da planterne ellers ikke når at få glæde af gødningen.

Andre haveejere er velsignede med god, fed muld, som helt naturligt har den struktur, som dine planter elsker. Det er bare at gå ud og grave et hul og plante det, du ønsker. Det må være fantastisk!

For at opretholde den gode balance i jorden vil det stadig være en rigtig god idé at lægge et godt lag jordforbedring ud en gang om året. På den måde undgår du, at jorden bliver udsultet og planterne trætte. 



Hvad “spiser” mine planter?

Dine planter har, ligesom dig, brug for gode, solide næringsstoffer for at kunne gro sig store, stærke og levedygtige. 

Gennem rødderne optager planten næringsstoffer i form af mikro- og makronæringsstoffer. 

Makronæringsstofferne er dem, som planten skal bruge rigtig store mængder af, for at kunne overleve. De findes naturligt i de fleste typer af jord. Det er stoffer som Kvælstof (N), Fosfor (P) og Kalium (K). Udfra dette kendskab er det udviklet et produkt, der hedder NPK-gødning, også kaldet kunstgødning. 

Kunstgødning indeholder ingen former for organiske stoffer og virker på planterne, som en chokoladebar virker for dig. Det er en hurtig energikilde, som derefter fortager sig hurtigt igen og kræver gentagelse tre-fire gange for at holde balancen gennem hele vækstsæsonen.


Mikronæringsstoffer bruger planten meget små mængder af, men trods de små mængder er de næringsstoffer lige så vigtige for planten som makronæringsstoffer. Det er stoffer, som ligeledes findes naturligt i de fleste typer jord, som Jern, Mangan, Zink og Kobber. 

Både makro- og mikronæringsstoffer opstår i jorden gennem organisk affald som nedfaldne blade og visne blomster, men hvis jorden ikke har de optimale forhold for at få de vigtige næringsstoffer ned til rødderne, så får dine planter ikke glæde af dem.

Den hurtige chokoladebar i form af NPK-gødning indeholder langt fra alle de mikronæringsstoffer, som planten har brug for, og de vil således blive opbrugt, hvis ikke der jævnligt tilføres noget organisk gødning.  


Oplever du, at jorden bliver næringsfattig og svær at arbejde med, kan du servere et ordentligt, næringsrigt måltid til dine planter ved at lægge et godt lag jordforbedring på jorden. Jordforbedring er et 100 % organisk produkt, der indeholder alle de rigtige næringsstoffer til din havejord. Regn, regnorme og andre insekter vil hjælpe dig med at få næringsstofferne ned til rødderne, så de får et solidt og langvarigt energiboost. 

Hvor kunstgødning kan sammenlignes med en hurtig energikilde som en chokoladebar, så virker den organiske gødning mere som en solid madpakke med rugbrød. Den nærer langsomt og stabilt, og du behøver derfor kun at bruge den organiske gødning en gang om året for at opnå en sund og smuk have. 


Når du gøder med organisk gødning, kan du sammenligne det med den proces, der sker i skovbunden, hvor nedfaldne plantedele komposterer og langsomt bliver en del af jorden, tilfører nyt liv i jorden og opretholder cyklus. 

Jordtyper og kavlitet


Hvad er en sur bund?

Nogle planter har brug for en jord, der er sur. Det betyder, at pH-værdien i jorden helst skal være omkring 4,5 - 5,5, og den må ikke indeholde kalk. Det opnår du ved at lave en god bund af spagnum og surbundsjord/rhododendronjord. 

Det er planter som for eksempel blåbær, rhododendron, hortensia, lyng, magnolia og mange andre, der foretrækker at leve i surbundsjord. Du vil opleve meget ringe vækst og udbytte, hvis du ikke lader surbundsplanter leve i surbundsjord. 



Har den sarte rose brug for noget andet?

Roser er lidt sarte og kan være svære at dyrke, hvis du ikke giver dem de forhold, de trives bedst i. De har brug for masser af næring og vand for at skabe alle de smukke blomster - og det er jo på grund af de skønne blomster, at vi har roser i haven, ikke?

En god rosenjord skal indeholde den rette mængde ler, for at roserne får tilført den rette mængde næring og vand i de doser, som de har brug for. Lægger du tilmed et lag af jordforbedring ovenpå jorden sikrer du, at roserne gennem et helt år får tilført præcis den næring, som passer til dem. På den måde kan du nøjes med at gøde dine roser en gang om året, hvor du med andre produkter bliver nødt til at gøde 2-4 gange årligt. Men sørg endelig for at plante dem i god rosenjord først, så de får en god start. 



Hvad skal jeg så købe?

Hos PlanteCenter Fyn har vi valgt at have Champost i vores sortiment. Det har vi både valgt for at gøre det nemt for dig at få leveret den rigtige jord og gødning lige til døren, men den vigtigste grund er, at det er så gode produkter,at vi ikke synes, du skal gå glip af muligheden for at få glæde af dem.


Champost har udviklet en række af produkter, der passer til forskellige formål i din have. Produkterne er af højeste kvalitet og med så meget hensyntagen til miljøet, som det overhovedet er muligt. De fleste af produkterne er ovenikøbet godkendt til økologisk brug.


Champost Jordforbedring er af en ganske særlig kvalitet og går igen i mange af produkterne. Det er et produkt, der består af komposteret og pasteuriseret hestemøg fra lokale rideskoler og er således et 100 % organisk produkt, der tilfører masser af koncentreret gødning til din have, uanset om det er ren Jordforbedring, Rosenjord, Planteskolejord, Plantesæk eller Surbund, du har brug for. 


Det er billigst at gøre tingene rigtigt første gang, og det vil spare dig for både tid og penge at give dine planter en god start. Når du investerer i nye planter til haven, vil vi blive henrykte, hvis du får glæde af dem i mange år, og med produkterne fra Champost bliver du hjulpet rigtig godt på vej sammen med de sunde, danskproducerede planter, vi har i shoppen. 


Gartneren prioriterer selv at bruge den gode, organiske gødning, da han ved, hvor meget nemmere det bliver for ham at holde sin have.

 

Han synes ikke, vi har jord i hovedet, men til gengæld har han også fået Champost på hjernen.  

Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev