PlanteCenter Fyns logo

Æble Søjle-træer

Derfor skal du vælge et søjle-æbletræ

Ønsker du et smalt æbletræ, er et søjle-æbletræ det helt rigtige valg. Søjle-træerne er slanke, meget dekorative og ideelle til udplantning i den lille have, eller i krukker og kummer på terrasse eller altan. De kan også bruges som 'standere' ved et indgangsparti, en lille álle eller en let opdeling af haven. Deres overdådige blomsterflor og let tilgængelige frugthøst, gør æble-søjletræer til glæde for hele familien.

Produkter

Så højt bliver et søjleæbletræ

Æbletræer er efterspurgte i danske haver, fordi de giver en lækker høst, og skaber en dejlig stemning. Det er en god ide at overveje, hvilken type æbletræ, der vil passe bedst ind i netop din have. Her er det af betydning, hvor meget plads du har, og hvilke forventninger du har til, hvor stor en rolle dit æbletræ skal spille i haven. Æble søjle-træer bliver mellem 3 og 4 meter højt. Søjleæbletræer bærer frugt ved sporer på stammen, og kaldes derfor også af og til for rosenkåls-træer. Fordi rosenkål på stok kan minde om søjle-æbletræets stamme, når det bærer frugt. Søjleæbletræer blev først opdaget som en mutant i 1960 af dr. Don Fischer ved Summerland Research Station, Canada.

Bestøvning af søjle-æbletræer

Fremmedbestøvning er nødvendigt, og det er derfor en fordel, at have eller plante flere æbletræer i sin have. Er pladsen ikke egnet til flere æbletræer, kan man løse bestøvningen ved at sætte en gren fra et andet blomstrende æbletræ i en vase nær søjleæbletræet.

Beskæring af søjle-æbletræer

Et æble-søjletræ består af få hovedstammer og korte sidegrene, og fylder derfor ganske lidt i bredden. Beskæring af søjletræer er let. Du klipper sideskud af ca. 5 cm fra hovedstammen.

Vanding af søjle-æbletræer

Ved udplantning skal træet vandes i tørre perioder det første år. I krukker skal Æble Søjletræet vandes regelmæssigt

Sorter af søjle-æbletræer

Du kan kigge nærmere på sorten ‘Greencats,’ der minder en del om ‘Granny Smith’, med sød, saftig smag og fast frugtkød, eller sorten ‘Suncats’, som har en mild og sart syrlig smag, der er mere blød i frugtkødet. Du kan også læse mere om sorten ‘Maypole,’ der giver smukke purpurfarvede paradisæbler, som er velegnede til at lave gelé af.