PlanteCenter Fyns logo

Æbler der modner i september

September måneds æblesorter

Æblehøst i september

Rigtig mange æblesorter er klar til høst i september måned, så der er mulighed for, at anlægge en frugthave med mange spændende æblesorter, der kan høstes under den blå septemberhimmel. Nogle af september måneds æblesorter er klassikere indenfor frugtdyrkning, mens andre er nyere, og byder på skønne, sprøde og aromatiske smagsoplevelser og flotte farver.

Produkter

Klassiske, nordiske æblesorter, der modner i september

‘Gul Gråsten’ er en æblesort, der har vokset i Danmark i mere end 300 år. Sorten er opkaldt Efter Gråsten Slot, hvor det første æbletræ af denne sort slog rod. Vælger du klassikeren ‘Gul Gråsten’, vil du kunne høste aromatiske, velsmagende september-æbler med en fin og behagelig syrlighed i sidste halvdel af september. 

Sorterne ‘Bøghs Citronæble’, ‘Filippa’, ‘Guldborg’ og ‘James Grieve’ er alle gode, danske sorter, der kendes mere end hundrede år tilbage. Mange vil måske kende netop disse sorter fra barndommen. Er du vokset op i Jylland, kender du måske den traditionelle jyske æblesort ‘Bøghs Citronæble’. Denne æblesort giver friske og aromatiske spiseæbler, der modner allerede i starten af september. Oprindeligt stammer denne sort fra midtjylland. 

Er du fynbo, er det måske de traditionelle rødstribede, fynske Filippa-æbler, der minder dig om smagen af barndommens æblerov eller fynske æblekage. Er du vokset op på Lolland eller Falster, vil du nok kunne genkende smagen af et saftigt Guldborg-æble. 

Muligvis har der også stået gode klassiske æblesorter som ‘James Grieve’ , ‘Rød Ananas’ eller ‘Aroma’ i de haver du husker fra din barndom. ‘James Grieve’ er en rigtig god klassisk, engelsk æblesort, der oprindeligt stammer fra Edinburgh. ‘Rød Ananas’ er en fantastisk, tysk æblesort, der i mere en hundrede år, har budt på herlige, røde spiseæbler. ‘Aroma’ og ‘Rød Aroma’ er nogle af de allerbedste spiseæble-sorter, som september måned byder på i de danske haver. Aroma-sorterne har været dyrket i Danmark i et halvt århundrede, men stammer oprindeligt fra vores naboland Sverige. 

Nye skønne æblesorter, der modner i september

I september måned kan du også høste mange spændende nyere æblesorter, der smager fantastisk friskplukkede fra træet, en sensommerdag i haven. De mange nye sorter er sunde og rigtbærende, og du vil sikkert ikke behøve at købe frisk frugt i dagligvarehandlen i september måned, hvis du vælger en af disse gode sorte. ‘Retina’, ‘Ritt Bjerregaard’, ‘Rubinola’ og ‘Katinka’ er alle nyere kvalitets-æblesorter, der trives godt i det danske klima.

 ‘Retina’ giver fine røde, lidt aflange delikate spise-æbler, med ganske tynd skræl. Ritt Bjerregaard’ byder på saftige og søde spiseæbler i førsteklasses kvalitet. ‘Rubinola’ bærer sunde og friske spiseæbler med flot farvespil i stærke gule og røde nuancer, mens ‘Katinka’ giver en høst af faste og sødmefulde frugter med køn orange-rød kind.