Æbler til madlavning
De bedste æblesorter til madlavning
Smagfulde sensommer-retter og efterårs-lækkerier af havens æbler
Med et velvoksent æbletræ eller flere i haven, er der gode muligheder for at lave skønne desserter og velsmagende retter med sødmefulde, aromatiske madlavnings-æbler. Nogle sorter er særligt velegnede til tilberedning, og smager samtidig skønt friskplukkede, præcis som de er. Hvad enten du holder mest af et stort saftigt æble, eller et mindre intenst, rødt æble, er der sorter at vælge imellem, der kan gøre madlavningen særligt interessant. Samtidig giver havens æblehøst mange muligheder for at eksperimentere med smag, konsistens og krydderier, som f.eks. kanel eller timian.
Produkter
Bredt og varieret udvalg af de bedste madæbler
En meget afholdt og anvendt æblesort til madlavning er sorten ‘Ingrid Marie’. Du kan både bruge de traditionelle Ingrid Marie-æbler og sorten ‘Rød Ingrid Marie’. Ingrid Marie-æbler er værdsat for deres højrøde, fantastisk smukke farve, indtagende søde smag med god syrlighed. Ingrid Marie er lækre spiseæbler, der også sætter god smag på din madlavning og bagværk . Ingrid Marie-høsten er særligt godt egnet til sprøde salater, søde æbletærter og velkrydrede retter.
‘Belle de Boskoop’ og ‘Rubinola’ er til dig, der elsker krydrede æbler med god kraftig konsistens. Søger du en særligt fryseegnet æblesort, så er ‘Belle de Boskoop’ fantastiske. Med ‘Rubinola’ og ‘Belle de Boskoop’ kan du lave skøn friskpresset, vitaminrig æblemost, eksotiske, spicy curry-retter eller alverdens søde bagværk med mild og krydret æblesmag.
Filippa-æbler er de mest velduftende og velsmagende fynske æbler, der er fantastiske til marmelade, æble-grød, kager og æblecrumble. Filippa-æbler får smagen af sommer til at være ved, når du tilbereder dem nænsomt. På en regnvejrsdag i efteråret er et stykke æblekage bagt med Filippa-æbler en sand fornøjelse.
Ildrød pigeon flammende flotte røde, ganske små kvalitets-æbler, der kan trylles om til de lækreste kandiserede æbler. Vil du gerne kandisere større æbler er sorten ‘Elstar’ også rigtig god.
Mange muligheder med en rig æblehøst af egen avl
Med friskhøstede æbler fra haven, er der mange retter du kan give dig i kast med. Holder du af æblemost med særligt fyldig smag, vil du nyde saften af de friskpressede æbler fra din egen have. Du kan også koge en mild og blød æblegrød med vanilje, køle det af og lægge rasp og flødeskum på, til en klassisk fynsk æblekage. De friske, knasende æbler kan også snittes og anvendes sammen med årstidens frugter og grøntsager i friske grønne salater er frugtsalater. Kun fantasien, og din smag, sætter grænser.
Friske og sunde æbleretter
Æbler er sunde og velsmagende friskplukkede, præcis som de er. Men du kan også lave mange sunde retter med veltilberedte æbler. Du kan f.eks. blande en sund salat med blomkål, æble fra haven og sprøde mandler, eller lave råkost af æble og rødkål.
En mild og sødmefuld salat af selleri, æble i cremet dressing er også dejligt tilbehør til mange kødretter. Vil du anvende dine saftige æbler til sunde drikke, kan du bruge dem i smoothies med dine yndlingsbær eller lave en frisk juice af rødbede og æble-saft.
Søde og aromatiske æbleretter
Udsigten til eftermiddage med kaffe og lune æbledesserter er nok til at overtales til endnu et efterår i det danske, regnvåde og blæsende vejr i de kolde dage. Efter en frisk gåtur i naturen, hvor løvet skifter til imponerende gyldne og røde nuancer, kan du forkæle dig selv og dem du holder af med bagte æbler med marcipan, friskbagt brød med æble-marmelade eller æblecrumble af sensommerens og efteråret sene æble. Måske vil et glas iskold æblemost også falde i din smag. Vil du give dine hjemmebagte boller ekstra sødme, kan du tilføje revet æble i dejen. Amerikanske havrepandekager med revet æble i, er også en skøn, sund måde at søde en god opskrift på.
Stærke og krydrede æbleretter
Æbler er ikke blot uundværlige i det søde og sunde køkken, de er også fantastiske i krydrede retter, der giver varmen. Mange Karry-retter, som Tikki Masala, Curry-suppe eller traditionelle boller i karry, smager endnu bedre, hvis du tilføjer lækre madlavningsæbler i retten. Du kan enten rive æblerne, eller skære dem i fine tern, eller tynde skiver, alt efter hvilken konsistens du foretrækker. Mange kødretter smager også skønt med chutney eller salsa med æble som tilbehør. Er det en god frokost du vil servere, er en æblesnaps lavet på æbler fra haven, også et dejlig krydret og velsmagende indslag.