PlanteCenter Fyns logo

Æbler der modner i oktober

Oktober måneds æblesorter

Æblesæsonen kan strække sig helt ind i efteråret, hvis du har gode, sene æblesorter i haven. Mange af de sene sorter, der kan høstes i oktober måned, egner sig rigtig godt til lune efterårsretter, most og desserter. Du kan også lave æblevin af dine oktober-æbler. En fordel ved mange af de sene sorter er samtidig, at de tåler opbevaring. På den måde kan du have hjemmedyrket frugt fra haven, selv i vinterhalvårets kolde dage.

Produkter

Delikate, friske spiseæbler i oktober

Der er et bredt udvalg af sorter, der modner i oktober måned. Hvilke sorter, der passer bedst ind i din have, og hvilke der falder i din smag, ved du måske allerede. Herunder får du lidt viden om, hvad de forskellige særligt gode spise-æblesorter byder på i oktober måned. 

Holder du især af de faste grønne æbler, så er sorten ‘Ananas Renette’ et rigtig godt valg. Denne sort giver dig mange, sprøde græsgrønne kvalitets-frugter med snehvidt frugtkød i oktober. Vil du også gerne have smukke, røde æbler, som taget ud af et eventyr, så er sorterne ‘Elstar’ og ‘Lobo’ og ‘Topaz’ oktober måneds skønneste. 

‘Elstar’ og ‘Rød Elstar’ er begge sorter, der bærer aromatiske og søde æbler med rigtig god holdbarhed. Du vil altså kunne opbevare din høst længe, under de rette forhold. ‘Lobo’ giver milde, bløde og mørkerøde æbler, der vil bringe smilet frem på en kold oktober-dag. 

Sunde og smagfulde spise- og madæbler i oktober

Glæder du dig til sensommeren og efterårets mange gode æbleretter og drikke, som æblegløgg og krydret æblepie, så er der flere glimrende æblesorter, du vil få meget glæde af at have i din frugthave. 

‘Belle de Boskoop’ og ‘Rød Belle de Boskoop’ er begge sorter af kraftige og aromatiske, sene æbler, som giver masser af frugt, du både kan spise friskt, eller tilberede til æbleflæsk eller æblegrød. ‘Cox-orange’ og ‘Cox Orange Pippin’ er krydrede, rød-gule smagfulde frugter du kan spise som frisk frugt, eller du kan skabe varme sødmefulde, duftende tærter, eller skøn krydret æblemarmelade med hyben. 

Holder du af et sprødt, rødt æble, så er sorten ‘Holsteiner Cox’ et godt valg. Denne æblesort giver faste, sunde grøn-gule og røde spiseæbler, som også er velegnede i husholdningen. Ingrid Marie er en klassikere indenfor de danske æblesorter. ‘Ingrid Marie’ og’ Rød Ingrid Marie’ giver dig den dejligste høst af sødmefulde æbler med fin, frisk syrlighed, der også passer godt i mange retter. ‘Jonagold’ er en æblesort med rigtig god holdbarhed, der vil give dig mange stribede, rød-orange spise- og madlavnings-æbler, der også egner sig godt til at lave æblemost af.