PlanteCenter Fyns logo

Heister Æbletræ

Et Heister Æbletræ er et fantastisk godt valg, hvis du som haveejer ønsker dig et stort flot Æbletræ, du i høj grad vil kunne forme efter dine ønsker. Du kan få kronen på dit Heister Æbletræ til at starte præcis, hvor du synes det er perfekt. Heister Æbletræer fås i mange dejlige sorter. Du kan f.eks. vælge ældre, traditionelle æblesorter, som ‘Rød Ingrid Marie’ og ‘Filippa’. Du kan også se nærmere på nyere æblesorter som ‘Topaz’ eller ‘Rubinola’.

Alle Heister æbletræer er podet på en kraftigvoksende grundstamme (A2), og vil blive store stærke træer på 6-8 meter.

Produkter

Store flotte Heister Æbletræer til haven

Med et Heister Æbletræ får du et stærkt og robust frugttræ. Et Heister Æbletræ er et frugttræ, der er dannet af en kraftig gennemgående stamme med mange, gode sidegrene. Heister Æbletræer udvikler sig til flotte, store frugttræer. Når du vælger en Heister får du et Æbletræ med kraftig vækst, der kan klare sig selv i mindre næringsrig jord. Bor du i et område hvor jorden er sandet, vil en Heister være et særligt godt valg. 

Heister Æbletræerne leveres i kraftige 15 liters potter, og har altså allerede inden du planter dem, et stærkt og sundt rodnet. Når du modtager dine Heister Æbletræer, vil de have en højde på mellem 175 cm og 200 cm. 

Sådan former du dit nye, unge Heister Æbletræ

Du kan selv vælge i hvilken højde kronen på dit Heister Æbletræ skal begynde. Det kan både være en fordel rent praktisk, fordi du vil kunne starte kronen i en højde, hvor de nederste grene ikke vil være i vejen, når du passer havens græs eller bunddække. Heisterens formbarhed er også et plus, hvis du gerne vil forme dit frugttræ ud fra ønsker om et særligt æstetisk udtryk. 

Du kan meget let opstamme din Heister, ved at fjerne de nederste sidegrene lidt efter lidt, fra år til år. Du kan fjerne op til 25 procent af bladmassen ved beskæring, uden at din Heister kommer i ubalance. Sidegrenene på Heisteren har til opgave at hjælpe planten med at få saft til toppen af træet. Derfor er det ikke anbefalelsesværdigt at fjerne mere.

Så enkelt og let beskærer du din veletablerede Heister

Når din Heister er veletableret, er pasnings-opgaven meget let og overskuelig. Et Heister Æbletræ har en kraftig rod, og vil ret hurtigt kunne forsyne sig selv med vand og næringsstoffer fra jorden. 

Det eneste du skal sørge for, er at tynde lidt ud i grenene, så æblerne får godt med lys og luft.  Er der enkelte grene, der krydser hinanden, vil det også være en god idé at beskære her. Ligesom ved andre frugttræer er det bedste tidspunkt for beskæring i juli, august og september måned. Du må aldrig beskære dit Heister Æbletræ i blomstringsperioden. 

Skønne, nyere Heister Æblesorter

Du kan få mange gode Æblesorter som Heister. Er du interesseret i nyere, spændende æblesorter, der giver meget velsmagende spiseæbler, så er der flere gode sorter at se nærmere på. Du kan f.eks. overveje at plante et prægtigt ‘Topaz’ Heister Æbletræ eller ‘Rubinola’. Æblesorten ‘Topaz’ bærer flotte rødstribede, saftige spiseæbler af rigtig god kvalitet, som du vil kunne nyde friske fra haven i oktober måned. ‘Rubinola’  giver smukke rødflammede frugter med en dejlig, lidt krydret æblesmag. Du kan høste dine Heister Rubinola-æbler en flot sensommerdag i september måned. 

Klassiske Æblesorter som Heister

Måske har du en særlig favorit-æblesort blandt de gamle, afholdte æblesorter. Æbletræer har lange traditioner i de danske gårdhaver, frugtplantager og villahaver. Måske er der en ældre sort, du husker som noget helt særligt fra din barndom. Når du vælger et Heister Æbletræ, kan du også få fornøjelsen af de mere klassiske æblesorter. Du kan f.eks. vælge et smukt ‘Ingrid Marie’ eller ‘Filippa’ Heister Æbletræ. Du kan også overveje en Heister af den populære, skandinaviske æblesort ‘Aroma’, der er en krydsning mellem begge de gode danske sorter ‘Ingrid Marie’ og ‘Filippa’. 

De bedste Heister Æblesorter til gode æbleretter

Søger du et kraftigt Heister Æbletræ, der vil give dig mange skønne æbler til husholdningen, så er æblesorterne ‘Belle de Boskoop’ eller ‘Holsteiner Cox’ nok interessante for dig. Når du vælger et ‘Belle de Boskoop’ Heister æbletræ, vil du kunne høste kraftige spiseæbler, med en fantastisk syrlig-sød, krydret smag, der egner sig rigtig godt til mange skønne retter med æble eller bagværk. Du kan også plante ‘Holsteiner Cox’ Heistere, der bærer store, saftig og faste æbler, der minder om ‘Cox Orange’ i smag.