Valnøddetræer

Valnøddetræ

Har du god plads i din have, er et smukt, løvfældende valnøddetræ med flot, bred krone, måske, det helt rigtige for dig. Med et valnøddetræ i haven, kan du nyde høsten af frisk-knækkede valnødder, eller friste dine smagsløg med tilberedte valnødder, syltede eller i kryddersnaps. Tilligemed er valnødder, med deres rige indhold af antioxidanter og umættet fedt, en sund spise. Ligesom abrikos, mandler og blommer,  er en valnød en stenfrugt.

Valnøddetræer ses ikke så hyppigt i villakvarterets haver, men er ofte plantet i parker eller i gamle haver på landet. Et valnøddetræ på et halvt hundrede år vil typisk være mellem 20-25 meter højt, med en bred skygge-skabende krone, tunge og buede grene. Valnøddetræet kan leve et helt århundrede. Det unge valnøddetræ har olivenfarvet bark, mens det ældre træ i højere grad får lysegrå, furet bark. Bladene er uligefinnede, omvendt æg-formede, eller elliptiske, og blå-grønne i farven på både for- og bagside i sommerperioden. Klaserne af umodne valnødder er forfriskende lysegrønne og skiller sig ud fra træet øvrige nuancer. Knopperne på valnøddetræet er svagt grå-lilla. Valnøddetræets rodnet består af en hovedrod, der går langt ned i jorden, og mange små højere-liggende rødder.

Et valnøddetræ trives godt i sol og læ, og plantes for bedst resultat i let og fugtig, næringsrig jord. De danske sorter, som Plantecenter Fyn fører, er hårdføre og særligt tilpasset det danske klima. Mange valnødde-sorter skal opnå en alder af 10 år, før det bærer frugt, valnødder. Der findes dog også sorter, der bærer frugt allerede efter et par år.

Hen på sensommeren og i begyndelsen af efteråret, i  september-oktober måned, kan du nyde at høste dine valnødder. Det anbefales at anvende handsker,  for at undgå at få garvesyre fra den grønne skald, på fingrene. Det er vigtigt ikke at plukke stenfrugterne direkte fra træet, men i stedet at samle de nedfaldne valnødder, når de selv har løsnet sig fra træet og er modne.

Beskæring af valnøddetræet anbefales i  juli-september måned.

Valnødder er en sund og herlig spise. De er rige på antioxidanter og indeholder umættet fedtstof, der kan laves valnøddeolie af.  De grønne frugter fra valnøddetræet kan man lave kryddersnaps af. Man kan også forkæle sine smagsløg med søde opskrifter på dessert-oplevelser som f.eks.syltede valnødder, konfekt eller krokant af valnødder, valnøddemarengs eller valnødde-scones. Er du mere til lune retter, kan du prøve at lave valnøddepaté, salater med topping af valnød eller valnødde-baseret pesto.

Du kan læse mere om Juglans regia, der er en frøplante af valnød, der giver et træ med bred krone, og mellemstore valnødder, velegnede til kryddersnaps. Eller sorten Juglans regia Broadview , der er podet, hårdfør og meget tidlig i bæring.

Valnødder findes vildtvoksende i kalkrig jord i varieret løvskov fra omkring Middelhavet til , Øst-asien, Andesbjergene i Sydamerika og Nordamerika. Juglans regia, almindelig valnød stammer fra området omkring Kaukasus, Lilleasien og på Balkan. I Vendsyssel kan man også i skovområder finde beplantninger med valnød.