PlanteCenter Fyns logo

Kermesbær: Alt du Skal Vide

Af Stig Pedersen (opdateret )

Hvad er Kermesbær?

Kermesbær (Phytolacca acinosa), også kendt som almindelig kermesbær eller blot kermes, er en flerårig staude, der er hjemhørende i Kina og Japan. Den bliver ca. 1,5 meter høj, og dens karakteristiske dybt lilla eller næsten sorte bær. Kermesbærplanten har store, ovale blade og en fast stamme, som kan blive rødlig med alderen.
Bærrene, (flerfoldsfrugter) der vokser i tætte klaser, modnes sent på sommeren og kan være ganske iøjnefaldende i
haven.
I danske haver ses den oftest som 1 til 1,5 meter høj

Kermesbær

Historie og Oprindelse af Kermesbær

Der findes flere arter af kermesbær, bla Amerikansk Kermesbær (Phytolacca americana) Den minder om almindelig kermesbær, men har enkeltfrugt. 
Amerikansk Kermesbær har en rig historie, der strækker sig tilbage til oprindelige amerikanske kulturer, hvor planten blev brugt til forskellige formål. Navnet "kermes" stammer fra det arabiske ord "qirmiz," som refererer til en rød farve, hvilket er passende, da bærrene ofte blev brugt til farvning.

Europæiske bosættere i Nordamerika lærte hurtigt at genkende og bruge kermesbær, og planten blev senere introduceret til Europa og andre dele af verden.

Historisk set har kermesbær også haft medicinske anvendelser blandt indfødte amerikanere, som brugte forskellige dele af planten til at behandle en række lidelser. Disse anvendelser blev adopteret og modificeret af europæiske urtelæger, hvilket yderligere spredte plantens ry som en alsidig og nyttig art.

Anvendelser af Kermesbær

Kermesbær har haft mange anvendelser gennem tiden, både traditionelle og moderne. Planten er kendt for sin alsidighed og har fundet sin plads i alt fra medicin til farvning og dekoration.

  1. Traditionel medicin: Indfødte amerikanere brugte kermesbær til at behandle en række lidelser, herunder reumatisme, hudsygdomme og luftvejssygdomme. Roden blev ofte kogt og anvendt som et afføringsmiddel eller til at lindre smerter.
  2. Farvning: De dybt lilla bær blev traditionelt brugt til at fremstille farvestoffer. Den naturlige farve fra kermesbær har været anvendt til at farve tøj, kurve og andre materialer.
  3. Kulinarisk brug: Selvom bærrene er giftige i rå form, har de været brugt i små mængder i nogle traditionelle opskrifter, især efter grundig kogning, som reducerer toksiciteten. Dog anbefales det generelt ikke at spise kermesbær på grund af deres potentielle sundhedsrisici.
  4. Dekorative formål: Kermesbærplanten kan være en smuk tilføjelse til haven med sine høje stængler, store blade og farverige bær, som tiltrækker opmærksomhed og tilføjer et eksotisk præg.
  5. Fuglefoder: Mange fuglearter er tiltrukket af kermesbær og spiser dem uden problemer, hvilket kan gøre planten til en nyttig ressource i naturvenlige haver.

Kermesbær i blomst, begyndende bær

Dyrkning af Kermesbær i Haven

Kermesbær er en relativt hårdfør plante, der kan dyrkes i forskellige klimaforhold. Hvis du ønsker at tilføje kermesbær til din have, er her nogle tips til, hvordan du bedst gør det.

  1. Placering: Kermesbær trives bedst i fuld sol, men de kan også klare sig i delvis skygge. Vælg et sted i haven, hvor planten får rigeligt med lys, for at sikre en sund vækst.
  2. Jord: Planten er ikke særlig kræsen med hensyn til jordtype, men den foretrækker veldrænet jord. Hvis din jord er tung eller leret, kan du forbedre dræningen ved at tilføje kompost eller sand/grus.
  3. Plantning: Så frøene direkte i jorden om foråret, når risikoen for frost er ovre. Du kan også forspire frøene indendørs nogle uger før den sidste frost og plante dem ud, når vejret bliver varmere.
  4. Vanding: Kermesbær kræver moderat vanding. Sørg for at jorden holdes fugtig, men undgå overvanding, da dette kan føre til rodskader.
  5. Vedligeholdelse: Når planterne er etablerede, kræver de minimal vedligeholdelse. Fjern ukrudt omkring planterne for at reducere konkurrence om næringsstoffer og vand.
  6. Spredning: Kermesbær kan sprede sig hurtigt via frø, så det kan være nødvendigt at kontrollere deres vækst ved at fjerne bær eller skære planterne ned, inden frøene modnes og spredes.

Pasning og Pleje af Kermesbær

For at sikre, at dine kermesbærplanter trives og vokser sundt, er det vigtigt at følge nogle grundlæggende pasnings- og plejetips. Selvom kermesbær er en hårdfør plante, vil korrekt pleje forbedre deres vækst og udseende.

  1. Beskæring: Kermesbærplanter kan vokse sig store og buskede. Beskæring hjælper med at kontrollere deres størrelse og form. Fjern døde eller beskadigede grene om foråret for at fremme ny vækst og forbedre plantens udseende.
  2. Gødning: Mens kermesbær ikke kræver meget gødning, kan det være en god idé at tilføre en afbalanceret, organisk gødning i foråret for at give dem en god start på vækstsæsonen. Undgå overgødning, da det kan føre til overdreven bladvækst på bekostning af bærproduktionen.
  3. Skadedyrsbekæmpelse: Kermesbær er generelt modstandsdygtige overfor de fleste skadedyr, men de kan lejlighedsvis blive angrebet af bladlus eller snegle. Hold øje med tegn på skadedyr og behandl dem tidligt med miljøvenlige metoder, såsom sæbevand eller håndplukning.
  4. Vanding: Selvom kermesbær er tørketolerante, vil regelmæssig vanding fremme bedre vækst og bærproduktion. Vand planterne dybt, men sjældent, for at opmuntre dyb rodvækst. I tørre perioder kan det være nødvendigt at vande oftere.
  5. Overvintring: I kolde klimaer kan kermesbærplanter have brug for beskyttelse mod frost. Dæk bunden af planten med et lag barkflis eller halm for at beskytte rødderne mod kulde. Planter i potter kan flyttes indendørs eller til et beskyttet sted om vinteren.

Kermesbær

Sundhedsfordele og Ernæringsværdi for Kermesbær

Kermesbær har været brugt traditionelt i forskellige kulturer for deres medicinske egenskaber. Selvom nogle dele af planten er giftige, har kermesbær også potentiale som en sundhedsressource, når de anvendes korrekt.

VIGTIGT,
vi fraråder at man forsøger sig med at indtage nogle dele af planten, dette gælder både rødder, stængel, blade, bær og frø

  1. Antioxidanter: Kermesbær er rige på antioxidanter, som kan hjælpe med at beskytte kroppens celler mod skader forårsaget af frie radikaler. Antioxidanter spiller en vigtig rolle i forebyggelsen af kroniske sygdomme som hjertesygdomme og kræft.
  2. Anti-inflammatoriske egenskaber: Traditionelt har kermesbær været brugt til at behandle betændelsestilstande. Nogle studier tyder på, at visse forbindelser i planten kan reducere inflammation, hvilket kan hjælpe med at lindre smerter og hævelser.
  3. Immunstyrkende: Kermesbær indeholder forbindelser, der kan styrke immunsystemet. Disse egenskaber har gjort planten populær i traditionelle behandlinger af infektioner og andre sygdomme, der påvirker immunsystemet.
  4. Digestive fordele: Roden af kermesbærplanten er blevet brugt som et naturligt afføringsmiddel. Den stimulerer tarmbevægelser og kan hjælpe med at lindre forstoppelse. Det er dog vigtigt at bruge planten med forsigtighed, da overforbrug kan være farligt.
  5. Vægtkontrol: Nogle traditioner hævder, at kermesbær kan hjælpe med vægttab. Bærrene siges at øge stofskiftet og reducere appetitten, selvom der er behov for mere forskning for at bekræfte disse påstande.

 

Potentielle Risici og Sikkerhed ved Kermesbær

Selvom kermesbær har flere potentielle sundhedsfordele, er det vigtigt at være opmærksom på de risici og sikkerhedsforanstaltninger, der er forbundet med planten.
Korrekt håndtering og brug er afgørende for at undgå negative sundhedsvirkninger.

  1. Giftighed: Alle dele af kermesbærplanten, især rødderne, bærrene og frøene, indeholder toksiner, der kan være farlige, hvis de indtages i store mængder. Symptomer på forgiftning kan omfatte kvalme, opkastning, diarré og i alvorlige tilfælde respirationsproblemer og død.
  2. Håndtering: Ved håndtering af kermesbærplanter bør du bruge handsker, især når du beskærer eller håndterer rødderne, for at undgå hudirritation eller allergiske reaktioner. Sørg for at vaske hænder grundigt efter håndtering af planten.
  3. Indtagelse: Det er generelt ikke anbefalet at indtage kermesbær i nogen form uden korrekt forarbejdning og dosering. Selv små mængder kan forårsage ubehag, og børn er særligt sårbare over for plantens toksiner.
  4. Medicininteraktioner: Personer, der tager visse medicin eller har specifikke sundhedstilstande, bør undgå at bruge kermesbær uden først at konsultere en læge. Planten kan interagere med visse lægemidler og forværre eksisterende sundhedstilstande.
  5. Opbevaring og bortskaffelse: Opbevar kermesbærplanter utilgængeligt for børn og kæledyr for at undgå utilsigtet indtagelse. Bortskaffelse af plantemateriale bør ske omhyggeligt for at forhindre spredning af planten til uønskede områder.

 

Opskrifter og Kulinariske Brug

VIGTIGT, vi fraråder at man forsøger sig med at indtage nogle dele af planten, dette gælder både rødder, stængel, blade, bær og frø.

Selvom kermesbær er giftige i rå form, har de fundet anvendelse i visse traditionelle kulinariske sammenhænge efter korrekt forarbejdning. Her er nogle måder, kermesbær kan bruges på i madlavning:

  1. Syltning: Bærrene kan koges og syltet for at skabe en sød og syrlig marmelade eller syltetøj. Det er vigtigt at koge bærrene grundigt for at reducere toksiciteten.
  2. Drikkevarer: I nogle kulturer bruges kermesbær til at fremstille drikkevarer som vin eller likør. Igen er det vigtigt, at bærrene koges eller gærer korrekt for at sikre sikkerheden.
  3. Kondimenter: Kermesbær kan anvendes til at lave chutney eller saucer, der tilføjer en unik smag til kødretter eller oste. Korrekt tilberedning er afgørende for at sikre, at produktet er sikkert at spise.
  4. Bageri: Efter grundig kogning kan kermesbær bruges som fyld i tærter eller kager. De tilføjer en interessant farve og smag til bagværk.

Selvom kermesbær kan anvendes i madlavning, er det vigtigt at være forsigtig og sikre, at de tilberedes korrekt for at undgå forgiftning.

Kermesbær, blade

Er Kermesbær Giftige?

Ja, kermesbær er giftige. Alle dele af planten, inklusive bærrene, rødderne og bladene, indeholder toksiner, der kan være skadelige for mennesker og dyr. Det er vigtigt at håndtere planten med forsigtighed og undgå at indtage den i rå form.

Kontakt Giftlinjen 82121212, hvis mere end 10 bær, dele af roden eller større plantedele er indtaget.

Hvor Giftige er Kermesbær?

Kermesbær indeholder saponiner og alkaloider, som kan forårsage alvorlige fordøjelsesproblemer, herunder kvalme, opkastning og diarré, hvis de indtages i store mængder. I alvorlige tilfælde kan indtagelse føre til respirationsproblemer og endda død.
Børn og kæledyr er særligt sårbare over for disse toksiner.

Hvornår Blomstrer Kermesbær?

Kermesbær blomstrer typisk om sommeren, fra juni til august. Blomsterne er små, hvide til grønne og vokser i lange, slanke klaser, som senere udvikler sig til de karakteristiske mørke bær.

Hvordan Ser Kermesbær Ud?

Kermesbærplanter kan vokse op til 1,5 meter høje med store, ovale blade, der kan være op til 25 cm lange. Blomsterne er små og hvide, arrangeret i lange klaser, som modnes til dybt lilla eller næsten sorte bær. Bærrene vokser i tætte klaser og er kugleformede.
I Danmark vil Kermesbær oftest bliver mellem 1 og 1,5 meter høj.

Kan Kermesbær Bruges Medicinalt?

Traditionelt har kermesbær været brugt i folkemedicin til behandling af forskellige lidelser såsom reumatisme, hudsygdomme og luftvejsproblemer. Moderne medicin advarer dog mod brugen af kermesbær på grund af dets toksicitet, medmindre det anvendes under strengt kontrollerede forhold.

Hvordan Kontrollerer Man Udbredelsen af Kermesbær?

Kermesbær kan sprede sig hurtigt gennem frø. For at kontrollere deres udbredelse, fjern bærrene, før de falder til jorden, og skær planterne ned, før de går i frø.
Grav rødderne op for at forhindre genvækst og hold øje med nye skud i haven.

Er Kermesbær Gode for Dyrelivet?

Ja, kermesbær tiltrækker en række fuglearter, som spiser bærrene uden problemer. Fuglene hjælper også med at sprede frøene, hvilket kan bidrage til plantens udbredelse i naturen.

Hvordan Håndterer Man Kermesbær Sikkert?

Når du håndterer kermesbær, brug handsker for at undgå hudirritation og allergiske reaktioner.
Vask hænder grundigt efter håndtering af planten. Undgå at spise nogen del af planten i rå form, og opbevar den utilgængeligt for børn og kæledyr.

Kermesbær tæt på

Hvad Kan Kermesbær Bruges Til?

Dekorative formål: Kermesbærplanter er attraktive og kan bruges som dekorative elementer i haven med deres høje stængler, store blade og farverige bær.

Traditionel medicin: Planten har været brugt i traditionel medicin til behandling af forskellige lidelser, selvom moderne brug kræver forsigtighed på grund af dens toksicitet.

Farvning: Bærrene er blevet brugt til at fremstille naturlige farvestoffer, især til tekstiler og kurve.

Fuglefoder: Mange fuglearter spiser kermesbær uden problemer, hvilket gør planten til en værdifuld ressource i naturvenlige haver.

Insektbekæmpelse: Kermesbær har været brugt som et naturligt insektmiddel i nogle kulturer.

Forskningsformål: På grund af dens toksiske egenskaber er kermesbær blevet undersøgt i videnskabelig forskning for at forstå dens potentielle medicinske anvendelser og giftighed.

Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev