👉 Lige nu ... Gode tilbud på frugttræer og buske. Tryk her, og se mere. 👈

PlanteCenter Fyns logo

Blodkløver: Guide til Såning, Pleje og Fordele for Haven

Af Stig Pedersen (opdateret )

Blodkløver, en smuk og nyttig plante

 

Indholdsfortegnelse

 1. Hvad er Blodkløver?
 2. Fordele ved Blodkløver
 3. Hvilke insekter og sommerfugle tiltrækkes af Blodkløver
 4. Sådan sår du Blodkløver
 5. Pleje og vedligeholdelse af Blodkløver
 6. Anvendelse af Blodkløver i haven
 7. Blodkløver og biodiversitet
 8. Almindelige spørgsmål om Blodkløver

Hvad er Blodkløver?

Blodkløver (Trifolium incarnatum) er en enårig plante, der er kendt for sine dybrøde blomster og evne til at forbedre jordens sundhed. Den tilhører kløverfamilien (Fabaceae) og stammer oprindeligt fra Middelhavsområdet, men er nu populær i haver over hele verden på grund af dens mange fordele. Blodkløver bliver oftest mellem 50 og 60 cm. høj og har trifoliate (3 delte) blade, der minder om andre kløverarter. Planten blomstrer typisk fra slutningen af foråret til begyndelsen af sommeren, hvor den tiltrækker en række bestøvere med sine livlige blomster.

Blodkløver er ikke kun æstetisk tiltalende, men spiller også en vigtig rolle i landbrug og haver. Den bruges ofte som dækafgrøde på grund af dens evne til at fiksere kvælstof i jorden, hvilket forbedrer jordens frugtbarhed og struktur. Denne egenskab gør blodkløver til et værdifuldt redskab i bæredygtigt landbrug og havebrug, hvor den kan hjælpe med at reducere behovet for syntetiske gødninger.

Blodkløver i blomst, tæt på

Fordele ved Blodkløver

Blodkløver tilbyder en række fordele, der gør den til en attraktiv plante for både landmænd og haveejere. Nogle af de vigtigste fordele inkluderer:

1. Jordforbedring: En af blodkløvers mest bemærkelsesværdige egenskaber er dens evne til at fikse kvælstof i jorden. Kvælstoffiksering forbedrer jordens fertilitet, hvilket gavner efterfølgende afgrøder. Blodkløver arbejder sammen med bakterier i rodknoldene for at omdanne kvælstof i luften, til kvælstof i fast form, der kan bruges af planter.

2. Forebyggelse af jorderosion: Blodkløver har et tæt rodsystem, der hjælper med at holde jorden på plads og reducere erosion. Dette er særligt vigtigt i områder med skrånende terræn eller udsatte jordoverflader.

3. Forbedring af jordens struktur: Blodkløvers rodsystem hjælper med at løsne kompakt jord og forbedre dræning, hvilket skaber en mere porøs og sund jordstruktur. Dette kan føre til bedre vandinfiltration og mindre overfladisk afstrømning.

4. Tiltrækning af bestøvere: Blodkløver er kendt for at tiltrække bier, sommerfugle og andre bestøvere, hvilket bidrager til øget biodiversitet i haven. De farverige blomster fungerer som en vigtig fødekilde for disse insekter, især i perioder hvor andre blomster måske ikke er i blomst.

5. Grøngødning: Blodkløver kan bruges som grøngødning ved at blive indarbejdet i jorden efter blomstring. Dette tilføjer organisk materiale til jorden og forbedrer dens frugtbarhed over tid.

6. Foder til husdyr: Blodkløver kan også bruges som en næringsrig foderkilde til husdyr, hvilket gør den til en alsidig plante i landbrugsindstillinger.

 

Hvilke insekter og sommerfugle tiltrækkes af Blodkløver

Blodkløver er en magnet for en bred vifte af bestøvende insekter, hvilket gør den til en uvurderlig plante i enhver have eller landbrug. De livlige, røde blomster tiltrækker især bier, sommerfugle og andre nektarsøgende insekter, der spiller en afgørende rolle i økosystemet.

1. Bier: Blodkløver er en vigtig fødekilde for bier, herunder honningbier og vilde bier. Bier tiltrækkes af blomstens rige nektarindhold, hvilket gør blodkløver til en vigtig plante for at støtte biernes populationer, der er afgørende for bestøvningen af mange afgrøder og vilde planter.

2. Sommerfugle: Sommerfugle, såsom citronsommerfugl og admiral, tiltrækkes også af blodkløvers nektar. Disse insekter spiller en vigtig rolle i bestøvningen og bidrager til biodiversiteten, og mange smukke oplevelser i haven.

3. Andre bestøvere: Ud over bier og sommerfugle tiltrækker blodkløver også en række andre bestøvere som humlebier og svirrefluer. Disse insekter hjælper med at sikre en sund og varieret have ved at fremme bestøvningen af en bred vifte af planter.

Blodkløverens evne til at tiltrække et mangfoldigt udvalg af bestøvere gør den til en værdifuld plante for at fremme biodiversiteten og øge havenes sundhed. Ved at inkludere blodkløver i din have kan du skabe et mere levende og dynamisk økosystem, hvor insekter trives og bidrager til en rigere planteverden.

 

Bi i blomst

Sådan sår du Blodkløver

At så blodkløver er en relativt enkel proces, der kan gøres af både begyndere og erfarne haveejere. Følg disse trin for at sikre, at dine blodkløverfrø spirer og vokser sundt:

 1. Vælg det rette tidspunkt: Den bedste tid til at så blodkløver er om foråret eller sensommeren. Temperaturen bør være mild, og der bør ikke være risiko for frost.
 2. Forbered jorden: Sørg for, at jorden er godt drænet og fri for ukrudt. Du kan forbedre jordens kvalitet ved at tilføje kompost eller anden organisk materiale.
 3. Så frøene: Spred blodkløverfrøene jævnt over det ønskede område. Dæk frøene med et tyndt lag jord, ca. 0,5-1 cm dybt. Vand området forsigtigt for at sikre, at frøene får kontakt med jorden.
 4. Vanding: Hold jorden fugtig, indtil frøene spirer, hvilket normalt tager 7-14 dage. Efter spiring kan du reducere vandingen, men sørg for, at jorden ikke tørrer helt ud.
 5. Tynd ud: Hvis blodkløveren vokser for tæt, kan du tynde planterne ud for at give dem plads til at udvikle sig ordentligt.

Pleje og vedligeholdelse af Blodkløver

Blodkløver er en robust plante, men der er nogle grundlæggende plejetips, der kan hjælpe med at sikre dens sundhed og vitalitet:

 1. Vanding: Blodkløver har brug for regelmæssig vanding, især under tørre perioder. Vand jorden jævnt og undgå overvanding, da dette kan føre til rodproblemer.
 2. Gødning: Blodkløver kræver generelt ikke meget gødning, da den kan fiksere kvælstof fra luften. En let påføring af organisk gødning kan dog hjælpe med at fremme væksten.
 3. Ukrudtsbekæmpelse: Hold området omkring blodkløver fri for ukrudt, da det kan konkurrere om næringsstoffer og vand.
 4. Beskæring: man kan klippe blodkløver tilbage efter blomstring for at forhindre, at den selv-sår og spreder sig ukontrolleret. Dette vil også hjælpe med at fremme ny vækst.

Anvendelse af Blodkløver i haven

Blodkløver kan anvendes på mange forskellige måder i haven, hvilket gør den til en alsidig plante:

 1. Grøngødning: Indarbejd blodkløver i jorden som grøngødning for at forbedre jordens struktur og frugtbarhed.
 2. Bunddække: Brug blodkløver som bunddække for at forhindre ukrudt og beskytte jorden mod erosion.
 3. Prydplante: De smukke, røde blomster gør blodkløver til en attraktiv tilføjelse i blomsterbede og prydhaver.
 4. Biavl: Planten er en fremragende fødekilde for bier og kan hjælpe med at støtte lokale bi-populationer.

 

Markhumlebi i kløverblomst

Blodkløver og biodiversitet

Blodkløver spiller en vigtig rolle i at fremme biodiversitet i haven. Ved at tiltrække en bred vifte af bestøvende insekter, bidrager blodkløver til økosystemets sundhed og stabilitet. Derudover forbedrer blodkløver jordens sundhed ved at tilføre organisk materiale og fiksere kvælstof, hvilket skaber et mere frugtbart miljø for andre planter.

Almindelige spørgsmål om Blodkløver

Hvornår er det bedste tidspunkt at så blodkløver? Den bedste tid til at så blodkløver er om foråret eller sensommeren, når temperaturen er mild, og der ikke er risiko for frost.

Kan blodkløver vokse i enhver type jord? Blodkløver foretrækker godt drænet jord, men kan vokse i en række forskellige jordtyper, herunder sandet, leret og alm. Muldjord.

Hvor meget vand har blodkløver brug for? Blodkløver ynder regelmæssig vanding, hvis der er  tørre perioder. Hold jorden jævnt fugtig, men undgå overvanding.

Er blodkløver god for bier? Ja, blodkløver er en fremragende fødekilde for bier og tiltrækker mange bestøvende insekter, hvilket gør den ideel for biavl.

Hvordan kan blodkløver bruges som grøngødning? Blodkløver kan indarbejdes i jorden efter blomstring for at tilføje organisk materiale og forbedre jordens struktur og frugtbarhed.

Kan blodkløver bruges som foder til husdyr? Ja, blodkløver kan bruges som en næringsrig foderkilde for husdyr, herunder kvæg og får.

Kan blodkløver spises? Blodkløver er generelt ikke spist af mennesker, men dens blade og blomster kan bruges som en dekorativ og næringsrig tilføjelse til salater.

Hvorfor er blodkløver god til at forhindre jorderosion? Blodkløver har et tæt rodsystem, der hjælper med at holde jorden på plads og reducere erosion, især på skrånende terræn.

Hvordan hjælper blodkløver med at forbedre jordens sundhed? Blodkløver forbedrer jordens sundhed ved at fiksere kvælstof, tilføje organisk materiale og forbedre jordstrukturen, hvilket skaber et mere frugtbart miljø for andre planter.

Hvordan kan blodkløver bruges i en insekthave? Blodkløver kan inkluderes i en insekthave for at tiltrække bier, sommerfugle og andre bestøvende insekter, hvilket øger biodiversiteten og fremmer et sundt økosystem.

Er blodkløver en flerårig plante? Blodkløver er en enårig plante, hvilket betyder, at den fuldfører sin livscyklus på et år. Den skal sås årligt for at opretholde dens tilstedeværelse i haven. Blodkløver kan også så sig selv.
Hvis du sår blodkløver i sensommeren, og den ikke når at blomstre, vil den overvintre og blomstre næste år.

Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev