PlanteCenter Fyns logo

Kan man så en blomstereng oven på græsplænen?

Af Stig

Der er rigtig mange der spørger om, Er det muligt at så blomsterfrø oven på græsplænen?

Det er bestemt ikke vores anbefaling at så direkte oven på græsset, vi har testet det af, og det virker meget dårligt.

“Vild med vilje” er meget oppe i tiden blandt haveejere, og man kan forskønne denne opretholdelse af biodiversiteten ved at indbyde insekterne til en buffet af en blomstereng. 

En blomstereng er både smuk at se på, og samtidig lokker den både bier, humlebier og sommerfugle til haven og gør blomsterhavet endnu mere levende og farvestrålende. 

Du kan læse mere om biodiversitet lige her

Hvorvidt man nemt kan så blomsterfrø og lade dem gro vildt afhænger meget af, hvad man ønsker sig i sin have, og hvor meget arbejde man vil lægge i det, for det kan både gøres let og uden de store kraftanstrengelser, men du kan også vælge at lægge lidt mere arbejde i at så blomsterfrø, men ingen måde er den rigtige måde. Du skal blot vælge den måde, der er den rigtige for dig, og uanset hvad du vælger, vil vores blomsterfrø give dig det, du ønsker. 

 

Vi kan ikke anbefale at så blomsterfrø direkte i græsplænen, da græsset simpelthen er for stærk en sidemand i havejorden for de små blomsterfrø, til at de kan slå rod og vokse sig store og smukke. 

En af vores gode kunder har gjort en stor indsats i forsøget på at så direkte i plænen, men det gav et meget fattigt udbytte og var på ingen måde det store arbejde værd. 

Hun havde været meget flittig og først slået græsset helt kort  

Så blev plænen kørt igennem tre gange med en plænelufter og efterfølgende blev alt det overskydende plantemateriale revet væk.

Derefter blev frøene sået på plænen og det hele vandet godt så frøene kom ned og fik jordkontakt.

Trods denne store indsats kom der meget få blomster ud af det. 

Derfor kan vi på ingen måde anbefale at så blomsterfrøene direkte i græsplænen, og det er uanset hvilken type græs, man har i sin plæne. 

Se alle vores blomsterfrø her

Så hvis du ønsker at have en frodig blomstereng i græsplænen, kan du ikke komme udenom lidt forarbejde med spaden. Du kan eksempelvis grave græstørven af i firkanter eller baner, så jorden er helt fri for græs, og så blomsterfrøene i den bare jord, hvis du vil skabe en mere levende græsplæne.

Det er ikke fordi blomsterfrø er sarte og svære at fremdrive i haven, men som ved så mange andre planter, har frøene også brug for gode vækstbetingelser. Har du ikke mod på at tage spaden frem og grave i græsplænen, er der masser af andre muligheder for at få alle de smukke og tillokkende blomster i haven, til stor glæde for insekterne og for øjet. 

Blomsterblanding

Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser. Blomsterfrø kan sås både i krukker, i altankasser, i plantesække, i køkkenhaven eller hvad med at prøve at skrabe skærverne i indkørslen lidt til side og så en fin strimmel af blomsterfrø langs husmuren. Mulighederne er faktisk mange, og man skal ikke være bange for at prøve sig frem. 

Ønsker du dig en blomstereng, skal du selvfølgelig også have en! Så hvis du har lysten og pladsen til det, kan du med fordel grave et stykke af haven fri for græs, eventuelt vende lidt grus i jorden, så den bliver mere næringsfattig og let, og så ellers bare give los med at strø blomsterfrø og se frem til sommer efter sommer, der summer af liv i et væld af smukke farver.

Og så er du jo fri for at klippe græs. 😎

Læs mere om hvilke blomster i haven du kan spise.

Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev