PlanteCenter Fyns logo

Stikkelsbærbuske

Stikkelsbærbuske til din have

Stikkelsbær kom til Danmark fra England i 1800-tallet, og er en let dyrkelig bærplante, hvor bærrene både kan spises både som grønne og som modne bær. Stikkelsbærrene er lidt gået i glemmebogen, måske fordi det kan være en stikkende oplevelse at få fat i bærrene. Det problem løser en næsten tornfri busk som Tatjana.

Produkter

Stikkelsbærbusken trives bedst i muldet jord, og bør plantes et sted, hvor den ikke kommer til at mangle vand. Vil man sikre sig et stort udbytte af stikkelsbær bør man gøde busken sidst på sommeren, når vækstsæsonen er overstået. Det er også tilrådeligt at beskære planterne, samt holde jorden omkring dem fri for ukrudt.

Vælg dine stikkelsbærsbuske efter personlig smag, eller bland forskellige sorter for at sikre dig en lang brugssæson. Plant stikkelsbærbuskene med 2 meter imellem sig. Stikkelsbærbuske kan både plantes i sol og delvis skygge. Der vil kommer flere bær hvis du planter den i solen.

Det botaniske navn for stikkelsbær er ribes-uve-crispa. Stikkelbær er af slægten ribes, ligesom ribs og solbær. Vildtvoksende er stikkelbær udbredte i Vest- og Nordeuropa i hegn, skovbryn og krat.

Stikkelsbærbuske kan blive meget gamle. Stikkelbær kan føres tilbage til Frankrig allerede omkring  900-tallet. Sidenhen kender vi til stikkelbær i England fra omkring år 1500.

De sødmefulde stikkelsbærbær kan variere i farve, fra grønne til gule eller røde nuancer. De kan enten være runde eller ovale i formen. Nogle sorter giver let hårede bær, andre er glatte. generelt er stikkelbær lette at dyrke og kan blive op til 1,5 meter høje.

Allerede i juni måned kan du høste dine stikkelbær. Du kan både bruge dine stikkelsbær modne og umodne. De umodne bær er syrlige, som rabarber, og er gode til at sylte eller lave kompot af, mens de modne bær kan spises direkte fra planten.

Du kan f.eks. anvende dine friskhøstede stikkelsbær til retter som stikkelsbærsauce til svinekam, som kompot i trifli, i marmelade med ingefær, i stikkelsbærsuppe med kanel eller til hjemmelavet remoulade.