PlanteCenter Fyns logo

Den flotte blomstrende hæk

Den blomstrende hæk

Der er mange gode grunde til at vælge en hæk, der blomstrer og udover at den vil være til stor gavn for biodiversiteten, så vil den også være ekstra smuk i blomstringstiden.

Der findes mange forskellige muligheder for at få en blomstrende hæk, så der burde også være en, der passer ind hos dig og i dét miljø, som du ønsker at skabe omkring din have.

Hvis du ønsker et overblik over alle vores hækplanter, kan du få det her.

Produkter

Spiræa - Spiraea Japonica ´Anthony Waterer´

Spiraea Anthony Waterer 30-50 cm.

29,95 DKK

Forudbestil nu

Forventet levering - fra den 2. oktober

Potentilla fruticosa 'Lovely Pink' i blomst

Potentilla fruticosa 'Lovely Pink'

21,95 DKK

Forudbestil nu

Forventet levering - fra den 12. oktober

Aronia - Surbær

Aronia - Surbær 50-80 cm

26,95 DKK

Forudbestil nu

Forventet levering - fra den 12. oktober

Barrodsplanter til blomsterende hække

Hos Plantecenter Fyn har vi et bredt udvalg af blomstrende hækplanter, som du kan Plante i din have.

Det kan være, du er faldet over noget, der ikke umiddelbart findes i vores sortiment, men prøv at give os et kald, så kan det være vi kan finde en løsning. 

Herunder er en kort beskrivelse af populære hækplanter, der giver dig en blomstrende hæk.  

Potentilla

Denne hæk er mest kendt for sine smukke gule blomster, men den findes faktisk også i lyserød og hvid.  Størrelsen på hækken kan variere, men uanset farven på blomsterne så bliver hækken op til en meter høj. Det er en fordel for dig, der gerne vil have en afgrænsning af haven, men bevare udsigten. Det anbefales at denne hækplante ikke klippes, da den klart står flottest, når den får lov at vokse vildt. Når den klippes, får den ofte kun blomster for oven, bliver ikke tæt forneden osv. Men når den får lov til at stå uklippet, bliver det en flot tæt hæk, fuld af smukke små blomster.
Potentilla klarer sig også fint i en mere sandet jord, du kan se hvilke andre hækplanter vi har til sandet jord, lige her

 

Spiraea

Der findes forskellige slags, og langt de fleste har hvide blomster, men den findes også med mørke støvrøde blomster. Blomsterne er enkeltblomster der sidder samlet i smukke fyldige buketter, der tilsammen fylder hele busken under blomstringen. Den udsender milde blomsterdufte, der fylder haven omkring den.

Man kan vælge at klippe sin spiraea, men den får flest blomster, hvis den får lov at stå uklippet. Når den er fuldvoksen, kan den opnå en højde på mellem 60 og 200 cm. alt efter hvilken sort du vælger.

 

Aronia (surbær)

Med en surbærplante får du en meget robust hæk, der trives fint i helt almindelig havejord. Surbær står med fine blomster tidligt på sommeren og i efteråret kan du nyde de sunde og sure bær, der er særdeles velegnet til saft og marmelade. Hækken er løvfældende og får i efteråret en meget smuk nærmest flammende løv.

En hæk af surbær kan både stå uklippet og klippet, men er helt sikkert smukkest som uklippet hæk.

 

Rød blærespiræa

Denne plante er utrolig smuk med sine kontrastfyldte farver af mørkerøde, næsten sorte blade og smukke hvide blomster, der sidder i fyldige buketter. Inden blomsterne springer ud, er de samlet i buketter af flotte røde knopper. Dette er en meget robust hækplante, der trives i næsten al slags jord. En rød blærespiræa skal ikke klippes og kan blive op til 2,5 meter høj og få en bredde på omkring 75 cm. Denne hæk vil helt klart skille sig ud på villavejen, men på den gode, meget smukke måde.

 

Tjørn

Tjørnen blomstrer i maj og juni med smukke hvide mellemstore blomster, der spreder en virkelig dejlig duft omkring sig. Tjørnen blomster er er til store glæde for havens insekter og da tjørnhækken bliver bred og har stærke grene, er det også et rigtig godt skjulested for havens fugle. I efteråret kommer der røde bær på hækken, som fuglene spiser med stort velbehag.

En tjørn er ligesom bøgen i princippet et træ, men grundet forgreninger osv. bliver de buskede og tætte og fungerer derfor rigtig godt som hæk. Hvis man sætter den som almindelig hæk, skal den klippes, men som vildt hegn kan den stå flot, vildt og uklippet.

 

Sargentæble

Denne smukke hækplante kræver god plads i bredden, men til gengæld får du en flot og robust hæk, der i maj og juni sætter små rosa knopper, der udvikler sig til hvide blomster i store flotte skærme. I efteråret får den en flot gul efterårsløv samt små røde bær, som fuglene elsker. Havens fugle flytter gerne ind i din hæk af sargentæble, da den er fuld af forgreninger og samtidig har små torne, der holder rovfuglene ude. Så med både et godt skjul og en god fødekilde i efteråret er denne blomstrende hæk særdeles fuglevenlig.

Du kan vælge at klippe hækken, hvis du ønsker det, men den står også rigtig fin uklippet.

 

Syren

Syren er en meget rigt blomstrende hæk, der med sine smukke velduftende blomster i maj og juni, tiltrækker bier, sommerfugle og alverdens andre nytteinsekter. Den er ikke alene smuk at kigge på, men udsender en fantastisk duft imens den står i blomst.

Syren kan blive 4-6 meter høj og 2-3 meter bred, hvis den får lov at vokse vildt. Som hækplante kan den blive lidt tynd for neden, men hvis man ønsker en helt tæt hæk, kan den rette beskæring hjælpe, da den sætter mange nye skud, der hvor den er blevet beskåret.

 

Liguster

Ligusterhækken er en af de mest populære hækplanter i Danmark. I den tidlige sommer sætter den talrige buketter af små hvide blomster, som insekterne elsker og i efteråret står den med små sorte bær til fuglene. Ligusteren er nem at passe og da den er stedsegrøn giver den privatliv hele året rundt. Ligusteren skal klippes for ikke at vokse sig for vild og stor. Hvis man ønsker sin hæk tæt, så anbefales det at klippe den to gange årligt, da de nye forgreninger, der opstår efter hver klipning, gør hækken tættere. Hvis man ønsker at hjælpe insekter og fugle til føde og skjul, anbefales det, at den kun klippes i efteråret og at der om sommeren kun rettes til.

 

Den blomstrende hæk og biodiversitet

Når man vælger at få en blomstrende hæk, så har man allerede gjort noget godt for biodiversiteten, da man under blomstringen har udvidet insekternes fødekammer. Ofte kommer der også bær på den blomstrende hæk senere på året, hvilket er til stor gavn for fuglene. Mange af de blomstrende hække er buskede og fyldige og er derfor virkelig gode skjulesteder for havens smådyr og fugle.

Gode fødekilder og skjulesteder øger mængden af dyr og insekter og lokker dermed nye arter til, da de også er føde for hinanden. Derfor vil flere blomster i haven f.eks. ved hjælp af en blomstrende hæk gavne biodiversiteten og samtidig være smuk at kigge på.

 

Det kan være meget forskelligt, hvad vi hver især bedst kan lide og ikke mindst, hvad der passer godt ind i vores have. Derfor har vi også en del forskellige blomstrende hækplanter at vælge imellem. Der skulle meget gerne være noget, der falder i din smag, vi er i hvert fald selv ret begejstret for dem alle sammen.

Når du vælger en blomstrende hæk, så gør du samtidig noget gavnligt for biodiversiteten i din have. En blomstrende hæk tiltrækker flere insekter, der hurtigt gør sig nyttige ved at spise bladlus, mider og andre skadedyr i din have. Samtidig er de også selv et led i fødekæden og tiltrækker derfor flere forskellige fugle til haven. På den måde kan en blomstrende hæk hurtigt være med til at give din have mere liv, både fra summende og pippende beboere.

Når blomsterne er afblomstret og falder til jorden, så lad dem endelig ligge til skarnbassen og havens andre små dyr, der blandt andet bruger dem til skjul. De nedfaldne blomster giver desuden også næring til jorden, når de visner og komposterer.

 

Når du vælger en blomstrende hæk, så får du altså ikke alene en hæk, du selv kan nyde synet af i en smuk blomstringsperiode, men du får også en hæk, der glæder havens små summende beboere. Hækken er således til både pryd og gavn for dig, havens beboere og biodiversiteten generelt.

 

Det kan være, du stadig er i tvivl om, hvilken hækplante, du skal vælge. Da vi ved, at det for mange kan være en svær beslutning, har vi samlet et overblik over, hvad der kan være værd, at tænke over, inden du træffer dit valg af hækplante.