PlanteCenter Fyns logo

Aronia - Surbær

Surbær er en busk, som på mange måder er undervurderet. I haven kan den både bruges som hæk, frugtbusk og prydbusk. Væksten er opret og fingrenet. Den bliver mellem 1,5 og 2 meter høj, og prydes i foråret af hvide blomster i klaser. Farven på frugterne er aubergine til sorte. Bladene er blanke og får meget flotte efterårsfarver. Den kan bruges til hæk - klippet og uklippet, som prydbusk, i nyttehaven med de sunde bær og som bi-plante.

Produkter

Aroniabusken

Aronia er det latinske navn for surbær, der også kaldes sortrøn. Den er populær af mange årsager, bland andet på grund af de forskellige anvendelsesmuligheder i haven, både som hæk eller frugtbusk, men også på grund af de yndige farver de pryder haven med.

Surbær blomstrer med fløde-hvide blomster om foråret og pynter også flot i haven om efteråret med sit røde løv og de dyblilla, næsten sorte bær. 

Aroniabusken er en plante med mange kvaliteter. Den er hårdfør overfor vind og vejr, tåler både sol og halvskygge. Havens fugle er også glade for aroniabusken, ligesom bierne sætter pris på blomsterne om foråret. Og så ser den fantastisk flot udi haven, ikke mindst med sine efterårsfarver.

Surbær eller aroniabær er desuden kendt som et af de sundeste bær i verden. Bærrene er proppet med vitaminer, mineraler og antioxidanter. De er derfor en vaskeægte "superfood"!
Oprindeligt hører surbær hjemme i de østlige egne af Nordamerika, hvor den er blevet anvendt af de oprindelige folk til forråd på forskellig vis, blandt andet som the eller tørrede bær.

Bærrene har som navnet antyder en ret syrlig smag, men egner sig super godt til marmelade eller for eksempel til at lave saft af, gerne sammen med solbær, æble og citron.
Desuden er bærrene supergode i en smoothie, hvor næringsstofferne fra skallen på "superbærret" bevares.