PlanteCenter Fyns logo

Plantning af hæk

Af Stig Pedersen (opdateret )

Plantning af hæk

Her kan du læse om, hvordan du planter din hæk af barrodsplanter. 

Her kan du se hele det sortiment vi har af barrods hækplanter hos Plantecenter Fyn.
Vi har kun barrodsplanter fra gode danske producenter, der leverer planter af særlig høj kvalitet.

 

Hvornår er det bedst at plante hæk?

Plantning af hæk er bedst i efteråret eller det tidlige forår, således at hækken har god mulighed for at udvikle sit rodnet inden solen bliver for hård.

Når du skal plante barrodsplanter, så er det optimalt, hvis vejret er let overskyet, og  når solen ikke har alt for godt fat. Det skyldes at barrodsplanter, er planter med blottede rødder og for at undgå, at de når at blive tørre inden de kommer i jorden, så er det en god ide at have vejret på sin side. Lad det dog være sagt, at der også sagtens kan plantes i solskin, man skal bare sørge for at få dem hurtigt i jorden og kun åbne et bundt af gangen.

 

Hvor langt skal der være mellem hækplanterne?

Afstanden mellem hækplanterne kan variere afhængig af, hvilken hæk du har valgt at plante. Hvis du har valgt en af de populære hækplanter som bøg eller liguster, så er det som hovedregel 4 planter pr meter, der giver en placering med 25 cm mellemrum. Hvis du køber meget små planter så kan man sætte 5 pr meter.

Ved de hækplanter der er bredde og buskede såsom sargentæble, spiraea og potentilla, der vil du kunne plante 3 – 4 per meter og få en fin hæk.

Hos Plantecenter Fyn skriver vi ved hvert produkt af barrodsplanter, hvor stor afstand vi anbefaler ved plantning af netop denne type hækplante.

 

Hvordan klargøres jorden til plantning af hæk?

Når din hæk skal plantes, er det godt, at du løsner jorden for at rødderne nemmere kan få fat. Hvis du har en meget leret jord, kan du med fordel blande muld, spagnum og grus i jorden for at få den løsnet og samtidig tilføre noget næring til jorden. Læs mere om hækplanter til leret jord her

Hvis der var græs, der hvor hækken nu skal stå, så skal der være gravet et spor til hækken, så den ikke skal vokse op midt i græsset eller anden beplantning. En barrodsplante har brug for ikke at skulle dele vand og næring med ukrudt, græs eller anden vegetation. Senere, når planten er vokset godt til, så kan man sagtens sætte noget bunddække under hækken, men til en start skal jorden helst holdes bart.

 

Sådan planter du en hæk af barrodsplanter

Når du modtager dine barrodsplanter er de pakket i bundter med en lystæt beskyttelse omkring rødderne. Det er vigtigt, at du er klar til at sætte planterne i jorden, inden du åbner for et bundt. Når du har pakket rødderne ud er de blottede og derfor udsatte i forhold til lys, vind og varme. For ikke at tørre ud og sætte planten tilbage i vækst, skal de i jorden inden der går for lang tid efter det beskyttende klæde er fjernet.

Du kan lave et hul i jorden, der passer til barrodsplantens størrelse. Sæt planten i jorden og pres jorden på plads omkring den. Det skal ikke være helt mast sammen, men blot være presset fast så barrodsplanten ikke vælter. Når alle planterne er pakket ud og kommet i jorden er det vigtigt, at du husker at vande din nye hæk, grundigt.

 

Hvor ofte skal en nyplantet hæk vandes?

Plantens rødder har brug for tid til at vokse sig større for at kunne søge dybere efter vand. De nye hækplanter skal derfor hjælpes i gang og vandes efter behov. Ofte vil omkring 1-2 gange i ugen være fint, men det er vigtigt, at du vander efter vejrforholdene. Det er klart at varmt og solrigt vejr uden nedbør, kræver mere vanding end overskyet vejr med byger. Hækplanterne må ikke stå i sumpet eller oversvømmet jord, men samtidig er det vigtigt at jorden omkring rødderne i starten ikke tørrer helt ud men bevares fugtig. Hvis jorden tørrer ud, gør rødderne det også, men bevares jorden fugtig vil rødderne også forblive fugtige.
Du kan læse mere om pasning af din nye hæk, her.

 

Når du har plantet din hæk, er det vigtigt at give den ekstra opmærksomhed indtil den har fået godt fat. Du kan læse mere om, hvordan du passer en nyplantet hæk her. Du skal også være opmærksom på, om der er steder i haven, hvor hækken står helt i skygge det meste af eller hele dagen. En placering i skyggen vil ofte give en langsommere vækst. Dette skyldes at solens stråler er en vigtig del af hækkens energikilde og når det er sparsom med energien er det også sparsomt med væksten. Du kan eventuelt læse mere om hækplanter til skyggen her.

Hvis du ønsker information om, hvad du gør med din Færdighæk, så kan du læse om det her.

Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev