I marts sender vi, helt uden beregning, planteaktivator med på alle ordre af Færdighæk fra NemHæk

PlanteCenter Fyns logo

Hvilken hæk skal du vælge?

Af Stig Pedersen (opdateret )

Valg af hæk

Når du har bestemt dig for, at du gerne vil have en hæk, så kommer det vigtige spørgsmål;  Hvilken hæk skal jeg vælge? For at finde et godt match på have og hæk er det relevant først at se på, hvad det er for ønsker, du har til din hæk både i forhold til udseende, pasning osv. men også i forhold til, hvor hækken skal placeres og ikke mindst, hvilke behov hækken skal kunne dække.

Du kan se vores udvalg af hækplanter lige her

 

Hvilke forhold skal min hæk vokse i?

Langt de fleste danskere bor i områder, hvor der er helt almindelig fin havejord. Nogle steder kan det være lidt leret og man kan derfor med fordel blande lidt muld, spagnum og sand i jorden for at løsne den lidt. Men her kan langt de flest hækplanter trives. Der er dog også en del danskere der bor på mere udsatte steder, hvor jorden er meget sandet eller der ofte er meget kraftig vind. Her er det vigtigt at vælge en hækplante, der kan trives under de vækstbetingelser. Det kunne f.eks. være havtorn, en hyben-rose eller lignende. Du kan læse mere om hækplanter til sandet jord her.

 

Skal min hæk være løvfældende eller stedsegrøn?

Der er rigtig mange muligheder indenfor hækplanter, for i princippet kan man lave en hæk af stort set alle planter, bare de plantes tæt nok. Hvis man gerne vil have en hæk, der er grøn hele året rundt, så skal man vælge en hæk, der er stedsegrøn. Ligusterhækken er ubetinget den mest populære stedsegrønne hæk i Danmark. Der kan være flere grunde til, at netop ligusteren er blevet så populær, men det er en stærk plante, der er nem at passe og som forholdsvis sjældent rammes af sygdom. Derudover så optager den ved klipning ikke ret meget plads, og kan komme flot op i højden. En anden mindre populær, men absolut ligeså smuk stedsegrøn hækplante, kunne være en thuja. Denne hæk kan også blive både tæt og høj og så er den flot grøn hele året.

Ønsker man en løvfældende hæk, så er bøgen danskernes favorit. Med en løvfældende hæk, får man de smukke nye blade hvert forår og ikke mindst det skønne efterårsløv sidst på sæsonen. Bøgen kan man få både i den populære grønne farve og i den skønne blodrøde. Bøgen er ligesom ligusteren en taknemmelig hækplante, der er stærk og nemt kan vokse op og få en god højde, der kan give privatliv på den anden side af hækken.

 

Løvfald

Klippet eller uklippet hæk?

Det er vigtigt at gøre sig overvejelser omkring det med klipning af hækken. Vil du arbejde i at klippe din hæk hvert år eller vil du gerne have ”den nemme”, hvor du ikke skal klippe?

De mest populære hækplanter såsom bøg og liguster, skal begge klippes hvert år, for ikke at ”stikke af” med nye skud og blive alt for høj og bred. Når hækken bliver for bred er den sårbar i forhold til at vælte. Derudover vil den også vokse sig høj og bøgen der i princippet er et træ, vil vokse sig kæmpe stor. En thuja er også populær og flot som hækplante. Den har ikke en helt ligeså voldsom vækst som bøg og liguster, men skal alligevel klippes for at holdes helt tæt og flot.

 

Til uklippet hæk bruges de planter, der er godt buskede, og ikke bliver alt for høje. Det kan f.eks. være potentilla, spiraea, rose, sargentæble eller lignende. De bliver ikke ligeså høje som en liguster kan blive, men til gengæld bliver de flotte brede og får alle smukke blomster. Du behøver ikke at klippe dem, men kan dog beskære i det omfang, der er kommet en gren på afveje. det er også helt ok at lave en kraftig beskæring hvis du mener at hækken er blevet for høj eller for bred, men det vil sandsynligvis gå ud over blomstringen det efterfølgende år.
Du behøver derfor ingen dårlig undskyldning for ikke at klippe hæk, tværtimod.

 

Vedbend

Hvad er formålet med min hæk?

Det er relevant at gøre sig klart, hvad den nye hæk skal kunne, altså hvilket behov skal den dække?

For privatliv og afskærmning er det en god ide at vælge en hæk, der opnår en vis højde. Her er det ofte de hække, der skal klippes, der er gode valg; liguster, bøg, Thuja osv.

For at bevare udsigten, kan det være en god løsning at holde sig til en lavere uklippet hæk. Du kan naturligvis også vælge en af de andre og så bare klippe ned i en passende højde.

For læ på terrassen kan det give rigtig god mening at vælge noget, der vokser sig tæt. Her er ligusteren rigtig fin, men det kunne også være andre hækplanter, der vokser sig tætte og høje. Du kunne også placere bambus eller laurbær i krukker eller højbede omkring terrassen.

Det kan være man bor i et hus, hvor man har brug for at kombinere løsningerne fordi man gerne vil bevare udsigten og derfor har en lav hæk, der afgrænser grunden, men omkring terrassen, plante noget lidt højere for at få privatliv og læ for vinden.

 

Hvor skal min hæk placeres?

En anden ting, du bør have med i dine overvejelser, når du vælger hæk, er hvor den skal placeres. Hvis der ikke er ret meget plads i bredden, der hvor hækken skal placeres, så er det en god ide at vælge en hæk, der skal klippes, fordi den ikke fylder så meget og nemt kan klippes ind til passende bredde.

Når hækken skal placeres ind mod naboen, vil dette som oftest være i skel. Så passer man hver sin side af hækken og medmindre der er regler for det i grundejerforeningen eller lokalplanen, så bliver man selv enig om en højde. Hvis man som naboer ikke kan blive enige, så er det som hovedregel en højde mellem 1,8 og 2,0 meter, men det kan hegnsynet fastsætte om nødvendigt.

Når du planter hæk ud mod fortov eller offentlig grund, så er det en god ide at huske på, hvor meget hækken kommer til at fylde. Man kan med fordel placere hækken et stykke inde på egen grund, så den kan vokse symmetrisk til og blive lige stor på begge sider. Plantes der helt ud til kanten vil hækken gå ud over fortovet og være generende for dem, der skal gå der. Man kan derfor få påbud om at rykke hækken. Så hellere få den placeret rigtigt fra en start.

 

Min hæk og havens dyr

Måske vil du gerne have, at din hæk er med til at skabe gode levevilkår for de dyr og insekter, der bor i din have. I så fald er det en god ide at vælge en hæk, der både tilbyder et godt skjulested og som også kan være fødekilde for fugle eller insekter. De fleste hækplanter vil give skjulesteder for havens dyr. De bredde og uklippet vil naturligvis give mere plads at skjule sig på end de smallere veltrimmet, men begge er gode for havens dyr.

Hækplanter der har blomster og/eller bær findes der mange af. De lavere og uklippet kunne f.eks. være potentilla og spiraea, der begge har smukke blomster og ikke mindste en god bredde. En sargentæble har ud over bredden og blomsterne også bær sidst på sæsonen til havens fugle. Men har man brug for en hæk med en god højde, så er det oplagt med en liguster, da den både sætter blomster og bær og samtidig også bliver flot tæt. Derudover så er en syren også både høj og fuld af smukke velduftende blomster. Du kan læse mere om hækplanter, der giver en blomstrende hæk her.

Vedbend

Mulighederne er mange, når man skal vælge sin hæk og derfor er det en god ide at afdække, hvilke behov hækken skal kunne dække. Hvis behovet er, at man vil have en tæt hæk hele året, så duer det ikke at plante en løvfældende, uanset, hvor smuk den måtte være. Det kan være et stort arbejde at få plantet og passet sin hæk, derfor kan det godt betale sig, at vælge rigtigt fra en start. Så en god tilgang til valg af hæk er først at få afdækket sit behov og herefter kigge på de forskellige muligheder, der er. Når først man har sporet sig ind, så skal man nok finde en hæk, der passer perfekt og vi har et bredt udvalg af hækplanter her.

Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev