PlanteCenter Fyns logo

Hækplanter til sandet jord

En sandet jord har svært ved at holde på vand og næring, da det hurtigt trænger gennem sandlaget og videre ned i den underliggende jord. Det betyder at planter, der lever i sandet jord først og fremmest er stærke planter, der skal kunne trives både med begrænset mængder af næring og en til tider lettere udtørret jord. Det er langtfra alle hækplanter, der vil værdsætte de forhold, men der findes dog alligevel en del, der helt naturligt vokser i en sandet jord. Det kan være fordi de faktisk trives bedst i denne jordtype, men det kan også være, at de bare ikke har noget imod at vokse der. Når du skal finde en hækplante til sandet jord, er det altså et godt udgangspunkt at kigge på planter, der vokser der helt af sig selv, for de kan tydeligvis klare det.

Herunder har vi et par gode bud på hækplanter, der kan trives fint i sandet jord.

Produkter

Selvom du har valgt en hækplante, der sagtens kan klare sig i sandet jord, så skal du stadig være opmærksom på, at indtil planten har etableret sig, har den ligesom enhver anden nyplantet hæk, brug for starthjælp. Udover almindelig pasning af nyplantet hæk, så kan det for en hæk i sandet jord, også være en god ide med en sivslange, så den i opstartsfasen har bedre mulighed for at fange vandet inden det forsvinder videre ned. Afhængig af vindforholdene, kan det også være en hjælp for hækken at få en form for støtte, så den kan holde sig oprejst. En sandet jord er mere løs og derfor kan det være svært for rødderne at få ordentligt fat til en start.

 

Danmark er et lille land med en meget lang kystlinje i forhold til vores størrelse, derfor er der helt naturligt også mange områder med sommerhuse, hvor man oplever at have en sandet jord. Hvis du er på udkig efter hæk til sommerhuset, kan det for nogen, være en fordel at vælge en hæk, der ikke behøver at blive klippet. Måske ligger sommerhuset langt væk eller måske kommer man der bare ikke lige på de tider af året. I så fald, kan man gå med hækplanter, der udover at kunne vokse i sandet jord, også kan stå uklippet.

Vi håber, der er noget i vores udvalg, der falder i din smag og ellers er du velkommen til at kontakte gartneren og forhøre dig om andre muligheder. Hvis du ønsker et overblik over alle vores hækplanter, kan du få det her.

 

Hvis du ikke kan affinde dig med at plante en hæk i en sandet jord, fordi der er en anden type hæk, du meget hellere vil have, så findes der også en anden løsning. Du kan vælge at grave jorden væk, der hvor din hæk skal stå og så skifte den ud med en helt almindelig god muldjord. Det er selvsagt et mere omfattende arbejde, men for nogen kan det være det hele værd.