PlanteCenter Fyns logo

Hækplanter til leret jord

Hækplanter til leret jord

Der er mange egne her i landet, hvor jorden er en smule leret og andre steder er man uheldig at have en jord, der er meget leret. Det kan være en udfordring at få ret meget til at vokse i en særdeles leret jord og her vil man gøre sig selv en stor tjeneste ved at blande lidt grus og muld ned i den leret jord, der hvor man ønsker at plante noget ud.

Heldigvis har langt de fleste steder med ler, blot en lettere eller moderat leret jord og her kan man godt få flere ting til at vokse. Man skal naturligvis være opmærksom på, at en leret jord, sænker vandets nedsivning og da den holder på vandet står den fugtig længe efter nedbør eller vanding. Leret gør jorden tung og tæt og den er derfor langt mere kompakt end almindelig havejord. Derfor vil mange planters rodnet også have svært ved at finde ”fodfæste”. Den kompakte jord vil simpelthen blive for uigennemtrængelig og rødderne vil ikke kunne brede sig og få fat. Derfor er det en god ide at vælge en hækplante, der kan tåle forholdene fra en start.  Herunder ser du et par bud på hækplanter, der kan trives i en lettere eller moderat leret jord.

Hvis du ønsker et overblik over alle vores hækplanter, kan du få det her

Produkter

Det kan være en overvejelse værd om man vil bruge lidt ekstra tid på at få blandet sin jord op inden man planter den nye hæk. Man kan f.eks. fræse et spor, der hvor hækken skal stå og blande den leret jord her med på til 50% vasket grus og eventuelt lidt Champost jordforbedring, hvis jorden mangler humus og derved få en bedre blandet jordkvalitet.
En mere let og luftig jord vil optimere vækstbetingelserne. Man skal huske på, at selvom man finder sig en fin hæk, der godt kan vokse i leret jord, så kan man ikke forvente at den nødvendigvis vil vokse lige så hurtigt som en hæk med rødderne i en bedre jordkvalitet. Den vil vokse, det er helt sikkert, men med en mere let og luftig jord, vil din nye hæk få bedre vækstbetingelser og hurtigere blive høj og tæt. ​​Uanset jordtypen er det vigtigt at du passer godt på din hæk, særligt i starten men også løbende og det kan du læse mere om her. (link til sådan passer du din hæk)