Avnbøg - Carpinus

Avnbøg er er meget fint og dekorativt, løvfældende prydtræ, som står flot og holder bladene længe. Når du vælger Avnbøg får du et mellemstort prydtræ med nydelige stamme og kønt grønt løv i vækstperioden. I foråret er Avnbøgens blade friske, lysegrønne, mens de i sommermånederne skifter til en dybere grøn kulør. I sensommeren skifter Avnbøgenes blade gradvist til flotte høstfarver. Særligt sorten ‘Rockhampton red’ står smukt i efteråret.

Avnbøg - et fantastisk flot løvfældende prydtræ, med smukke gule eller røde efterårsfarver

Det latinske navn for Avnbøg er Carpinus betulus. Avnbøg er mellemstore løvfældende prydtræer med tæt forgrenet, busk-lignende krone. Nogle arter af Avnbøg har oprette grene, mens andre har mere udbredt eller hængende grenvækst. Den unge Avnbøg har gråbrun bark, mens den ældre Avnbøg vil have bark i en mere grå-brun farve. Den ældre Avnbøgs bark er glat og meget dekorativ med flotte lyse, vandrette striber. Avnbøge er solide prydtræer med dybtgående pælerod og mange, mindre kraftige siderødder. 

 

Avnbøgens kønne bladvækst

Avnbøg er et prydtræ med kønne, ovale blade med dobbelt savtakket rand. På oversiden er Avnbøgens blade mørkegrønne, mens undesiden af bladet har en mere lys grøn kulør. I efteråret skifter Avnbøgenes bladvækst til gule høstfarver. Avnbøgens blade har du glæde af længe, da de sidder på prydtræet i en stor del af vinteren.

 

Avnbøgens blomstring og frugter

For Avnbøg falder Løvspring i maj måned, nogenlunde samtidig med bøgen. Avnbøg blomstrer også i maj måned. Avnbøgens blomster består af hanrakler og hunrakler. Hunraklerne udvikler sig til tre-vingede frø, der spredes af vinden. Frugterne hænger samlet på træet i klaser med omkring 6 i hver. 

 

Avnbøgen giver føde til havens fugle

Fuglene i haven er meget glade for at spise de frø som Avnbøgen smider. Det er både godt for dig som haveejer, og for fuglelivet. Når fuglene sætter Avnbøgens mange frø til livs, undgår du at frøene spirer, og breder sig til områder hvor du ønsker at andre planter skal gro i haven. Samtidig bliver fuglene mætte. 

 

Avnbøg som smukt solitærtræ

Avnbøg står rigtig smukt som solitær-træ i haven. Når du vælger at plante dit prydtræ solitært, kan du nyde at betragte det fra alle sider. Du kan også plante Avnbøg som randbeplantning. Avnbøgene er rigtig gode læplanter, og samtidig smukke. Fuldt udvokset vil en Avnbøg kunne opnå en højde på omkring 20 meter. Det er godt at huske, inden du beslutter dig for, hvor dit nye Avnbøg prydtræ skal stå. 

 

Carpinus betulus - særligt smukke varianter af Avnbøg

Mange ønsker sig prydtræer, der er lidt ud over det sædvanlige. Det får du bestemt, hvis du vælger de meget dekorative varianter af Avnbøg, Hænge-avnbøg Carpinus betulus ‘Pendula’ og Avnbøg Carpinus betulus ‘Rockhampton red’. Hænge Avnbøgen ‘Pendula’ har meget flot overhængende vækst. Du får en meget unik Avnbøg, som skiller sig ud fra mange af de mere konventionelle haveplanter. Du kan også vælge Avnbøg ‘Rockhampton’ med det imponerende skarlagensrøde efterårløv. Flottere høstfarver findes sjældent blandt havens træer og buske. 


Avnbøg - et skyggetolerant prydtræ

Søger du et prydtræ, der står smukt i en del af din have, hvor der er en del skygge, kan du godt vælge Avnbøgen. Avnbøg er et skyggetolerant træ, der fint kan vokse både på en solrig placering i haven, og hvor der er mere skyggefuldt. Du kan plante dit nye Avnbøg prydtræ i almindelig god, næringsrig havejord.


Vildtvoksende Avnbøg

Vildtvoksende kan man finde Avnbøg i blandet løvskov, både i Danmark og Sydøstlige egne af Europa. Særligt på Bornholm, Møn og Falster vil man i naturen kunne finde flere flotte Avnbøg.