Hvordan passer du bedst din hæk
Af Stig Pedersen (opdateret )Sådan passer du din hæk
Der kan være stor forskel på, hvordan man skal passe sin hæk afhængig af, hvad det er for en hækplante, man har valgt. Herunder er nogle generelle råd og retningslinjer.
Hvis du har en atypisk hækplante, kan det være en fordel at læse specifikt om denne type, men du er også meget velkommen til at spørge gartneren her ved Plantecenter Fyn.
Du kan se alle vores hækplanter her.
Hvor ofte skal min hæk vandes?
Når din hæk er etableret og hækkens rødder har udviklet et fint rodnet, hvilket typisk sker efter 2-3 år, så skal det være tørt, før du behøver at vande din hæk. Som hovedregel vil den selv være i stand til at finde vand med rødderne. Dog har vi haft somre, der har været så ekstremt tørre og varme, at alting har lidt under det og her kan det være nødvendigt for en etableret hæk at få vand.
Indtil hækken er veletableret er det vigtigt at sørge for at vande den jævnligt. Dette gør sig særligt gældende i perioder med varme og sparsomt nedbør. Som hovedregel plejer man at sige 12 liter vand per hækplante 1-2 gange i ugen, men vær opmærksom på vejrforholdene. I en meget varm periode uden nedbør vil hækken have brug for ekstra vand, men omvendt, så kan det være unødvendigt at vande, hvis det har silet ned i en hel uge.
Hvor ofte skal jeg gøde min hæk?
Det er forskelligt hvor meget gødning de forskellige hækplanter kræver og samtidig hvor næringsrig din jord er. Hvis du bruger organisk gødning er det som regel nok at gøde en enkelt gang om året og gerne i foråret, hvor alting spirer frem. Bruger du derimod NPK gødning, så vil det ofte være passende at gøde hækken flere gange i forår og sommer.
Nyplantet hæk skal ikke have NPK gødning.
Hvordan og hvornår skal jeg klippe min hæk?
Det er ikke alle hækplanter, der skal klippes. Mange hækplanter hører til under kategorien ”uklippet hæk” og bør derfor ikke klippes på samme måde som en veltrimmet liguster. Men derfor kan det være nødvendigt at beskære den hist og her, så den bevarer både form og tæthed.
En hæk, der skal klippes anbefales for det meste at blive klippet om sommeren, når fugleungerne er fløjet fra reden og igen om efteråret. De to årlige klipningerne holder hækken tæt og sørger for at formen bevares. Der er også haveejere, som vælger kun at klippe deres hæk i efteråret, for ikke at forstyrre havens dyre- og insektliv.
Hækken skal gerne klippes så den, set fra siden, er let kegleformet. Altså en anelse bredere nederst og lidt smallere øverst. Dette er for at sikre nok sollys til hele hækkens højden.
Hvor høj og bred må min hæk være?
Som udgangspunkt må din hæk være lige så bred, du kunne tænke dig det, så længe den bare fylder inde hos dig. Men hvis du f.eks. planter en uklippet hæk i skel ud til et fortov, så kan det give problemer, da en uklippet hæk ofte bliver ret bred og den derfor vil vokse ud over fortovet. Det anbefales derfor at undersøge, hvor bred den fuldvoksne hæk bliver og så plante med tilsvarende god afstand til skel. Ved plantning af hæk ind til naboen, vil det som oftest være i skel og så passer man hver især hækken på egen side og bliver enige om en højde.
Hvad kan jeg gøre, hvis naboen ikke klipper fælles hæk? Eller hvad gør jeg, hvis vi ikke kan blive enige om højden på hækken? Desværre sker der ind imellem dét, at to naboer ikke kan blive enige enten om valg af hæk, valg af højden på hæk eller klipning osv. Hvis situationen udvikler sig og går i hårdknude, så er der ikke andet for end at tage fat i hegnssynet. Der vil så komme en hegnsynsmand ud for at kigge på forholdene og derefter vil der blive truffet en afgørelse, som begge parter skal rette sig efter. Heldigvis kan man i de fleste tilfælde tale sig til rette inden det kommer så vidt.
Hvordan får jeg en tæt hæk?
For at få en helt tæt hæk, skal du klippe din hæk to gange årligt. Du kan med fordel klippe i det sene forår eller tidlige sommer og igen til efteråret. Hver gang du klipper et skud af hækken, sætter dette skud nye sideskud og når disse så igen klippes i efteråret, sættes der igen sideskud. På den måde kan din hæk stille og roligt forgrene sig og blive flot tæt med smukke grønne blade.
Hvis du har en hæk, der ikke skal klippes, så anbefales det naturligvis ikke, at klippe den to gange om året eller at lave nogen kraftig beskæring. Derimod kan man lave en let beskæring med en grensaks, så hækken sætter nye skud, og dermed bliver tættere.
Hvis du har svært ved at få din hæk flot og tæt, kan det være fordi at planten ikke passer godt til det sted den står.
Du kan læse mere om valg af hæk her
Hvordan undgår jeg sygdom i min hæk?
Der er forskellige sygdomme, der kan ramme din hæk. Typisk er der tale om svamp eller måske lav. Lav er et udtryk for at din hæk mistrives og kan undgås ved at sikre gode forhold for din hæk. Svamp er mere drilsk, da der nogle år, er rigtig gode vækstbetingelser for svamp og derfor kan alle i princippet være uheldige. Måden at komme det til livs på afhænger af, hvor voldsomt angrebet din hæk er.
Du kan læse mere om hæk og sygdom her.
Hvordan passer jeg min nyplantede hæk?
For den nyplantede hæk er det afgørende at den får en tilpas mængde vand. Det anbefales at der vandes 1-2 gange ugentligt, men vejrforholdene kan spille ind og i tørre eller varme perioder kan det således være nødvendigt at vande ekstra.
Under hækken er det vigtigt, at der er frit. Den nye hæk har brug for al næringen og vandet i jorden selv. Så det kræver at man smøger ærmerne op og får luget grundigt ud under hækken og holder hækken fri for ukrudt og anden beplantning de første par år. Når hækken er veletableret, kan man fint plante noget bunddækken, hvis man har lyst til det.
Om vinteren kan det de første par år anbefales at lægge lidt kompost på jorden omkring hækken. Det kan give lidt polstring, hvis vinteren bliver ekstra hård. Selvom hækplanterne er hårdføre, så kan en helt nyplantet hæk være lidt udfordret i en meget hård vinter. For at undgå at sætte hækplanterne for langt tilbage i deres vækst, kan man derfor give dem lidt fór i form af kompost. Komposten kan også dække lidt af for ukrudt, og giver samtidig ekstra næring til hække så den kan komme godt i gang til foråret.
Klipning af nyplantet hæk er ikke aktuelt, da dine nye hækplanter ikke skal klippes første gang før den har opnået den ønskede højde. Du kan til gengæld godt beskære den lidt i siderne for at få hækken gjort tæt.
Hos PlanteCenter Fyn gør vi os umage både for at levere en god kvalitet, men også for at have et solidt og bredt udvalg af hækplanter. Hvis du har spørgsmål omkring plantning af din hæk, kan du altid kontakte vores gartner.
Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev