PlanteCenter Fyns logo

Skadedyr og sygdomme i hækken

Af Stig Pedersen (opdateret )

Hæk og sygdom

Uanset hvilken hæk du har, så kan den blive angrebet af sygdom. Nogle hækplanter er naturligvis mere modstandsdygtige end andre, men alle kan i princippet blive ramt.

Ofte er der tale om små skadedyr eller svampeinfektioner, der kan bekæmpes uden de store omkostninger for hækken, men det kan også være mere omfattende og kræve, at man går hårdhændet til værks. En stor del af de sygdomme, der kan ramme din hæk, kan holdes nede ved at sikre hækken gode vækstbetingelser. For eksempel er det vigtigt at vande hækken i tørre perioder, især i etableringsfasen, for at sikre en sund vækst. Derudover kan det også være en fordel med fugle og nyttige insekter i haven, der gladelig spiser havens bladlus, mider og andet, inden det bliver et problem.

Svampeinfektion

Svampe trives generelt godt i fugtigt vejr og nogle år har svampe bedre vækstbetingelser end andre. Selvom man har en sund hæk, kan den blive ramt af svamp.

Nogle svampesygdomme kommer fra jorden, og de kan være svære at gøre noget ved. Andre spredes af skadedyr, vinden eller gennem vand og lander på bladene, som de angriber. Det kan f.eks. ses ved at bladene visner helt eller delvist eller at der vokser små spore på bladene.

Hvordan man håndtere svamp i hækken afhænger af, hvor voldsomt angrebet er.

Hvis det er enkelte blade med brune pletter eller enkelte visne eller syge grene, så er det ikke så voldsomt og man kan sikkert bekæmpe det ved at fjerne den lille smule, der er ramt. Men det er klart, at hvis hele eller store dele af hækken er angrebet, så må hækken klippes eller beskæres så alt det inficeret fjernes og hækken måske klippes lidt længere ind end ellers tiltænkt. Udover at alt det syge kommer væk, så giver det også luft og lys til resten af hækken. Dette giver svampen sværere vækstbetingelser, da den nemmere udtørres af vind og sol.

Det er vigtigt at huske på, at svampen lever videre i de nedfaldne blade så hvis man bare smider dem på komposten så spreder det sig hurtigt igen. Ned på genbrugen med alt dét, der er fjernet, riv visne blade sammen under hække og få også dem væk. Giv derefter lige hækken sådan et allround tjek for at sikre den har gode forhold. Er der plads nok ved rødderne eller skal der skæres kanter og fjernes ukrudt, Hvornår fik den sidst gødning osv.

Hvis svampeangrebet fortsætter og spreder sig, så kan det være nødvendigt simpelthen at skære hele hækken ned til omkring 20 cm over jorden. Det er drastisk og skulle helst ikke være nødvendigt, men der kan være angreb, der er så voldsomme, at det er sidste udvej. Igen er det vigtigt at få alt det inficeret helt væk, så svampesporerne ikke bare spreder sig på ny.

Hvis du er i tvivl om, hvilken svamp du har og om angrebet kan klares med en mindre beskæring, så klip en gren af og spørg på den lokale planteskole eller send et billede til gartneren.

Svamp på gren

Ønsker du at se hele vores udvalg af hækplanter, så kig videre her.

Bladlus og gavnlige insekter

Stort set alle hækplanter kan blive angrebet af bladlus. Det er en kort periode, men hvis angrebet er omfattende, kan de sætte hækken tilbage i vækst. Man kan bruge forskellige insektmidler der kan fjerne bladlus, men man kan også prøve at spule med koldt vand, hvilket særligt kan have en effekt på bøgebladlus.

Hvis man ønsker en helt igennem bæredygtig og grøn løsning, så sørger man for at at lokke gavnlige insekter til. Svirrefluer, mariehøns, snyltehveps, guldøje og mange andre er enten selv rigtig glade for bladlus og kan hurtigt få spist en hel koloni eller også lægger de æg ved kolonierne, hvor nye sultne insektlarver hurtigt udklækkes og starter ædegildet.

Det kan være en fordel at være proaktiv og sørge for at have blomster, der er i tidlig blomstring og dermed tiltrækker de nyttige insekter allerede tidligt på sæsonen.

Overvejer du en blomstrende hæk, så kan du se mere her.

 

Svamp på gren

Lav er tegn på mistrivsel

Lav er en meget langsomtvoksende organisme, der er en symbiose mellem en svamp og en alge. Den ses nemmest i de kolde måneder, hvor hækken også er blevet lidt bar. Her blusser den op og bliver fyldigere, fordi den lever af den fugtighed og næring, som den opfanger fra luften.

Mange tror fejlagtigt, at det er mos, fordi det har samme grønlige farve.

Lav vokser uden på grenen og forsyner sig selv gennem luften. Derfor er lav ikke farlig for din hæk, men det er et tegn på, at din hæk er i mistrivsel.

Man kan starte i det små og tjekke op på hækkens generelle vækstbetingelser. Det kan være der skal gødes, fjernes ukrudt eller andet ved rødderne. Desuden er det en god idé at fjerne syge eller døde grene. Hvis ikke det hjælper kan det være nødvendigt at klippe din hæk helt ned og lade den vokse op på ny. Har du glemt at gøde den, så følg op på det og tjek de generelle betingelser for din hæk, så du kan få en sund hæk til at vokse op igen. En sund hæk lader ikke meget lav vokse på sig.

Lav på sten

Hvordan forebygges sygdom i hækken

Som med alt andet levende så gælder det, at man kan forebygge mange skavanker ved at sikre at hækken har ordentlige forhold og dermed holdes sund. Det vil sige at hækplanten naturligvis skal stå i en passende jordtype, gødes, klippes og beskæres, holde ukrudt væk under hækken osv. På den måde kan man ikke nødvendigvis undgå at hækken rammes af sygdom, men med en stærk hæk vil den være mere modstandsdygtig.

Der findes mange steder i Danmark, hvor jorden er moderat leret og derfor holder mere på fugten, hvilket kan give f.eks. svamp bedre vækstbetingelser. Derfor er det vigtigt at være ekstra opmærksom, med at holde frit under hækken.

Hvis du har en leret jord, kan du læse mere om, hvordan du kan optimere jorden her.

Når hækken bliver gammel

Udover at hækplanter naturligvis og desværre kan blive ramt af forskellige sygdomme, så skal man også huske på at tage hækkens alder med i betragtning. Har man f.eks. en ligusterhæk, der har stået i 35 år, der har fået lidt lav, bliver bar flere steder osv. så er det alderen, der trykker. En liguster på 35 år, er en ”gammel dame” og det er derfor uundgåeligt, at den vil få skavanker. Hvis man ønsker at forlænge levetiden med et par år, så kan man klipper den ned til omkring 25-30 cm over jorden. Den vil så sætte nye skud og langsom vokse op igen. Hækken er ikke ”reddet”, og man skal snart overveje at få den hevet op og sat en ny, men det kan give lidt ekstra tid at løbe på.

Det uundgåelige vil dog med tiden ske. Hækkens levetid slutter og den skal op af jorden, så en ny kan plantes. Hos PlanteCenter Fyn har vi et bredt udvalg af diverse hækplanter.

Ønsker du en hæk, der er grøn året rundt, så læs mere her

Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev