PlanteCenter Fyns logo

Hvilken stedsegrøn hæk er den bedste?

Med en stedsegrøn hæk har man den fordel, at hækken kan være tæt og skærme af hele året. Det er særligt praktisk, hvis man bor ud til et befærdet areal og ønsker at undgå forbipasserendes nysgerrige blikke. Samtidig er den stedsegrønne hæk rar at kigge ud på, fordi den med sin ensartethed har en rolig flade og alt det postyr, der måtte foregå på den anden side af hækken, bliver man fri for at kigge på. Derudover er der naturligvis også den fordel, at man har en flot grøn hæk omkring sin have i et halvår, hvor meget ellers er efterlad brunligt og bart. Herunder kan du se vores udvalg af vores stedsegrønne hækplanter.

Hvis du ønsker et overblik over alle vores hækplanter, kan du få det her.

Produkter

Der findes forskellige stedsegrønne hækplanter, men den mest populære er ubetinget liguster. Den har i mange år været en af danskerne favoritter, når der skulle vælges hæk og den ses derfor i mange boligområder i hele landet.

Den er robust, nem at passe og med et par årlige klipninger holdes den tæt og flot. Den sætter hvide blomster i den tidlige sommer, som insekterne nyder godt af og i efteråret står den med lidt bær til havens fugle. Der er ikke noget at sige til, at liguster er blandt danskernes foretrukne hæk. Udover de ovenstående gode kvaliteter, kan man klippe den i præcis den højde man lyster. Så den kan skærme mod stien i vest og klippes lav, så udsigten kan nydes i øst. Når man er på udkig efter en stedsegrøn hæk, så er ligusteren helt sikkert et rigtig godt bud.

Hvis du er mere til en blomstrende hæk, kan du finde dem her

En bambus kunne også være et godt bud. Bambus hører faktisk til i græsfamilien og giver et roligt og naturligt udtryk i haven. Udvalget af bambus-sorter er stort, og der findes bambus i alle højder, så du kan finde en der passer til dit behov.
Bambus er en meget medgørlig og robust plante, der ikke kræver det store i forhold til pasning. Med en hæk af bambus må man forvente en mere livlig overflade, der ofte er i bevægelse, når vinden har fat. Dette giver et flot dramatisk spil i bladene, som man ikke ser på samme måde med en mere ”fast” hæk.

Mange danskere har været tilbageholdende med at bruge bambus i haven og da slet ikke som en stedsegrøn hæk. For år tilbage fik bambussen et dårligt ry, fordi der skete dét, at mange bambus i Danmark døde på næsten samme tid. Årsagen til dette var, at de stammede fra en ”moderplante”, der var ca. 100 år gammel. Selvom de så ikke selv havde stået i 100 år, så havde de omtrent samme alder i deres dna. Når en bambus dør, så bliver dens rødder seje, og den kompakte masse er svær at arbejde med. Dette gjorde det svært for mange at få den gravet op. Men et træ eller en hæk, der har stået i mange år er heller ikke nem at grave op. Så det skal bestemt ikke lægge bambussen til last, at den ligesom alle andre planter, der har stået længe, kræver noget arbejde at få fjernet. Tværtimod bør man hellere lade sig imponere af, at man med en bambus, kan have en stedsegrøn hæk i rigtig mange år inden den dør. Mange andre almindelige hækplanter har en væsentlig kortere levetid.

En bambus er en yderst smuk og holdbar græsart, der fungerer rigtig godt som hækplante. Dens rygte yder den ikke retfærdighed og den kan i høj grad anbefales som en smuk stedsegrøn hæk.

De bambus du ser her på siden, er ikke barrodsplanter, men kraftige planter i potte.

 

Det kan være du allerede har helt styr på, hvordan du planter din barrodshæk, når du har fået den hjem, men skulle du have brug for et par fif til at håndtere de sarte rødder på den rigtige måde, så kan du læse om plantning af hæk her.