PlanteCenter Fyns logo

Hvordan skal færdighæk vandes?

Af Stig Pedersen (opdateret )

Når du har plantet din færdighæk, er det meget vigtigt, den får det vand, den har brug for, især til rødderne har fået godt fat i jorden. Det er derfor, vi har valgt, at du sammen med dit køb af færdighæk får leveret siveslange gratis med. 

Vand med vandslange

Selvom du planter din færdighæk i de kolde, mørke måneder, er det stadig vigtigt, at jorden omkring rødderne ikke tørrer ud. Det kan afhænge meget af, hvilken type jord din hæk er plantet i, og om det er tørt for sæsonen. 

Hvor er der en guide til vanding af færdighæk?

Vi har lavet en lille guide til vanding af færdighæk til dig. Husk, at behovet for vanding afhænger meget af den jord, færdighækken bliver plantet i, hvilken årstid den bliver plantet, og om det er et år med mere eller mindre nedbør end vanligt. 

  • Du bør ikke vande i renden, inden du sætter din færdighæk. Du kan risikere, det blot bliver en mudderpøl, og det vil ændre og forringe jordens struktur.

  • Lige når du har plantet din færdighæk, skal du lægge siveslangen ud langs hækkens stammer, og tilslutte den til vand.
    Der er meget forskel på vandtryk i hver enkelt vandhane, så vi kan ikke sige, hvor meget du skal skrue op for vandet, men det hedder en siveslange, da vandet langsomt skal sive ud af hullerne i slangen. Grunden til den langsomme vanding er, at jorden kan nå at opsuge vandet, uden det løber væk ovenpå jorden.

  • Når du vander din færdighæk, så lad vandet løbe i siveslangen i 6-8 timer i træk. Det lyder umiddelbart af meget, men det er den mest vandbesparende måde at vande på, da vandingen sker langsomt, og vandet derfor gør nytte, hvor det er meningen.

  • Du kan undervejs eller bagefter vanding med siveslangen lave en stikprøve eller flere, afhængigt af om du har et langt stykke med hæk. Grav et spadestik (cirka 30 centimeter dybt) og mærk på jorden i hullet, om den føles tør. Hvis jorden føles tør, er det nødvendigt at vande mere. Hvis jorden er mudret og dyngvåd, er der blevet vandet for meget. Hvis jorden er fugtig er det helt perfekt.
    Denne metode kan du også benytte, hvis du er i tvivl om, hvorvidt det er tiden at vande din færdighæk.

  • Som udgangspunkt er det hele det første år efter plantning af færdighæk, du skal være opmærksom på vanding. Nogle måneder vil der være et større behov end andre.

  • Din hæk vil begynde at bruge vand til vækstprocessen, allerede inden den springer ud, så fra marts måned skal du i hvert fald begynde at være ekstra opmærksom på vanding.

I samme sæson som du skal vande din hæk, skal du også tænke på gødning. Læs mere om hvilken gødning vi anbefaler, og hvor ofte du skal bruge det.

Vandkande

Se hele vores sortiment af færdighæk her.

Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev