Tjørn - Crataegus

 

De blomstrende tjørne er et smukt syn i de tidlige, lune sommerdage i haven. Tjørnene lyser op i sommerens grønne løv med deres hvide eller røde blomster. Tjørne er store prydbuske eller træer med meget dekorativ, tæt vækst. Holder du af Prydplanter, der også har værdi som nytteplanter, er Tjørnen også meget velvalgt. Du kan nemlig anvende Tjørnens røde eller orange bær til bl.a. marmelade og snaps. Du kan også anvende tjørnes grønne blade i salater eller som teblade. 

Tjørn - en af forsommerens smukkeste prydplanter

Tjørn er en større busk eller et mindre prydtræ, der står særligt smukt i haven i sommerperioden. Du kan også anvende Tjørnebuske som hæk eller læhegn. Når du vælger at plante Tjørn, får du meget dekorative løvfældende prydtræer. Tjørnene er nøjsomsomme og robuste planter, der trives i ganske almindelig havejord. Du kan både plante dine nye, flotte Tjørnebuske hvor der er solrigt og i mere skyggefulde områder af haven. 

 

Tjørn er tætte af vækst og fungerer godt som læplanter. Alt efter hvilken art af Tjørn du foretrækker, vil du få en smuk prydbusk eller et mindre Prydtræ med hvide eller røde blomster i sommermånederne. 

 

Der findes rigtig mange arter af Tjørn, hvoraf nogle af dem er hjemmehørende i den danske natur. Særligt Glansbladet Tjørn, Engriflet Tjørn og Rødtjørn egner sig godt som Prydtræer og buske i haven. Du får Prydplanter der beriger haven med både bær, blomster og flot bladvækst. 

 

Glansbladet Tjørn - blanke, dekorative blade og fantastisk flotte orange bær

Det botaniske navn for Glansbladet Tjørn er Crataegus Lavallei. I slutningen af maj måned blomstrer havens Glansbladede Tjørn med meget smukke hvide blomster. Senere får Glansbladet Tjørn meget dekorative orange-farvede bær, der sidder længe på Tjørnen. Du kan selv anvende de fine orange bær til husholdningsbrug, eller lade dem sidde til fuglene i de kolde måneder. Glansbladet Tjørn trives i ganske almindelig havejord, der også gerne må være kalkholdig. Du vil med tiden få et  4-6 meter højt prydtræ, med fantastisk flotte, blanke ellipseformede blade. 

 

Engriflet Hvidtjørn 

Det botaniske navn for Engriflet Hvidtjørn er Crataegus monogyna. Den Engriflede Tjørn er en meget frodig og rigtbærende Tjørn. I foråret, i maj-juni måned, blomstrer Engriflet Tjørn med  hvide eller sart rosa blomster. Senere sætter Engriflet Hvidtjørn flotte røde, runde frugter. Den Engriflede Tjørns løv er kønt, mørkegrønt og skifter sidst på sæsonen til orange-brune efterårsfarver. Den Engriflede Tjørns krone er bred og kuppelformet. Du får et flot og hårdfør prydtræ i haven, der fuldt udvokset vil kunne blive 8-10 meter højt, med en krone, der i bredde vil blive 2-3 meter.

 

Rødtjørn - det skønneste lille prydtræ med smukke, gyldne efterårsfarver

Den botaniske betegnelse for Rødtjørn er Crataegus x media ‘Pauls Scarlet’. Rødtjørnen er er blevet til ved at krydse Hvidtjørn og Engriflet Hvidtjørn. Når du vælger Rødtjørn får du et lille, meget smukt prydtræ, der står særdeles flot først på sommeren. Rødtjørne er meget anvendelige i en mindre have, eller hvor du ønsker et Prydtræ, der ikke optager så meget plads. Den fuldvoksne Rødtjørn vil blive 4-6 meter høj fuldt udvokset. Rødtjørnens løv er  mørkegrønt i vækstsæsonen og skifter til meget flotte, gyldne høstfarver i efteråret. Rødtjørnens blomster er som navnet afslører, flotte røde, mellemstore blomster, du vil kunne nyde i fuldt flor i maj og juni måned. Med en Rødtjørn i haven har du en robust prydplante, der kan vokse i både sol og halvskygge.

 

Flere spændende arter af Tjørn

Der findes rigtig mange spændende arter af Tjørn. Er du blevet mere interesseret i Tørn, og vil du gerne have flere dekorative arter af Tjørn, eller ønsker du måske at omdanne en del af haven til en form for Tjørnehave, kan du f.eks. se nærmer Tjørne som Hanesporetjørn Crataegus crus-galli, Koraltjørn Crataegus ripidophylla eller Orientalsk Tjørn Crataegus orientalis. Hanesporetjørn er en kraftige tornet Tjørn, der er meget flot i alléer. Koraltjørn Crataegus ripidophylla er en smuk storblomstret Tjørn, der muligvis er hjemmehørende i den danske natur. Orientalsk Tjørn Crataegus orientalis er en Tjørn med flotte orangefarvede frugter og let overhængende grenvækst. 

 

Tjørn er gode for fuglelivet og insekterne i haven 

Rigtig mange er opmærksomme på at haven også gerne må være en dejlig oase for fugle og insekter. Vil du gerne skabe gode betingelser for et rigt insektliv og have en have med munter fuglesang, så er der gode grunde til at plante Tjørn som Prydtræer i haven. Enten solitært, i grupper eller som randbeplantning. Fugle og insekter er vilde med tjørnens tætte grenvækst. Mellem de tornede grene kan fuglene sidde godt beskyttet for støre rovfugle eller andre rovdyr. Samtidig nyder de godt af Tjørnenes bær i efteråret. Har du en tjørnehæk, en tjørnehave eller blot en enkelt tjørn i haven, har du helt sikkert også summende insekter og glade fuglestemmer i dit uderum. 

 

Beskæring af havens Tjørne

Når først din nye tjørn er veletableret, tåler den beskæring. Måske ønsker du at begrænse Tjørnens højde eller bredde, eller måske er der grene, der af forskellige grunde, kan have bedst af at blive fjernet. Anvender du Tjørn som hæk, er der naturligvis god grund til, at beskære. Det er godt at være opmærksom på, at Tjørnes ved er hårdt. Det er derfor en god idé at anvende en god beskæresaks, når man giver sig i kast med beskæring af havens Tjørne. 

 

Tjørn som en spændende, frisk fødevare

Både blade og blomster af Tjørn kan anvendes friske i salater eller som pynt på forskellige retter. Du kan også tørre Tjørnens blade og lave en dejlig urtete af dem. Tjørnens bær er også spiselige. Dog skal de være modne inden du spiser dem. Du kan bruge havens tjørn på samme måde som andre bær fra haven. Du kan f.eks. lave marmelade af Tjørn, eller hjemmelavet saft. Du kan også lave din egen hjemmelavede kryddersnaps med tjørn. 

 

Vilde Tjørne i den danske natur

Der findes mange vildtvoksende tjørne i Danmark. De vokser typisk i hegn og krat, hvor fugle og insekter har både glæde og gavn af deres blomster og bær. Den mest almindelige vildtvoksende Tjørn i Danmark er Hvidtjørn Crataegus laevigata. Du vil dog også kunne finde Rødtjørn og Engriflet Tjørn som selvsåede planter i den danske natur. Tjørnene tilhører rosenfamilien og man estimerer at der findes 140-180 arter af Tjørn på verdensplan i tempererede egne.