Vi ser dobbelt, vi sender to pakker blomsterfrø, når du køber én. klik her og se hvilke frø det gælder.

PlanteCenter Fyns logo

Svampenes Magi: Mykorrhiza

Af Stig Pedersen (opdateret )

Forvandl Din Have med Mykorrhizasvampe

Haver er levende økosystemer, hvor hver komponent spiller en vital rolle i at skabe sundhed og skønhed. Hos Plantecenter Fyn forstår vi betydningen af at understøtte disse naturlige processer. Derfor er vi begejstrede for at præsentere GroGreen® Myco planteaktivator – et produkt, der fungerer som naturens hemmelige våben for din have - helt uden kemi.

GroGreen Myco planteaktivator

Mykorrhizasvampe: Naturens Superhjælpere

Mykorrhiza-svampe, der er naturligt forekommende i jorden, indgår i et symbiotisk forhold med planters rødder, hvilket sikrer en effektiv optagelse af essentielle næringsstoffer og vand for planten. Disse svampe bidrager til at fremme væksten af nye planter på en naturlig måde, uden behov for syntetisk gødning eller kemikalier. I praksis skaber mykorrhiza-svampene et supplerende netværk af rødder rundt om plantens egne, hvilket forbedrer plantens evne til at overleve og trives fra starten. GroGreen® Myco planteaktivator udnytter denne naturlige sammenhæng ved at øge antallet af gavnlige mykorrhizasvampe i jorden, der effektivt booster dine planters vækst og sundhed.

Der findes adskillige typer af mykorrhiza, hvoraf nogle specifikt binder sig til visse træarters rødder, mens andre fæstner sig til bestemte typer planter. Den type, som er mest gavnlig for vores haver, er kendt som arbuskulær mykorrhiza. Denne type findes hos flertallet af plantearter og er vidt udbredt over hele kloden, hvilket inkluderer jorden i din egen have.

Disse svampe indgår i et samspil med planter, hvor de modtager energi i form af flydende, organisk kulstof, som aktivt optages fra planternes levende rødder. Til gengæld forsyner svampene planten med vand, mineraler og andre næringsstoffer.

Blomsterbed med bøgehæk i baggrunden

Et gensidigt gavnligt forhold

Mykorrhizasvampene er fuldstændigt afhængige af værtsplanterne som deres energikilde og de kan endda overleve, selv når deres værtsplanter går i dvale, eksempelvis når træer taber bladene om efteråret. De kan dog ikke klare sig, hvis deres værtsplanter bliver fjernet, for eksempel ved træfældning.

Det vil også sige at en køkkenhave, der dyrker årlige afgrøder som gulerødder og kartofler, i realiteten vokser i det, der kan betragtes som en død jord, eftersom værtsplanterne hele tiden fjernes ved høst. Derfor vil det også være til gavn for hele køkkenhaven, hvis man også har flerårige planter, det kunne for eksempel være bærbuske, jordbær eller krydderurter.

Jordens Liv: Mikrolivets Magi

Den jord, dine planter vokser i, er langt mere end blot "jord". Den består af et komplekst samspil mellem mineralske og organiske stoffer, bakterier, småkryb og mykorrhizasvampe. Disse komponenter arbejder sammen for at skabe en frugtbar og livgivende jord. Ved at tilføre GroGreen® Myco til din jord, beriger du dette økosystem, fremmer en sund jordbiologi og skaber de ideelle vækstbetingelser for dine planter.

Planterne i din have vil opleve markant forbedrede vækstforhold, når du sikrer en rig tilstedeværelse af mykorrhizasvampe i jordbunden. Svampene bistår havens planter ved aktivt at søge efter vand, næring og mineraler i bytte for lidt af det kulstof planterne har lavet ved fotosyntese.

Det afgørende element, der virkelig transformerer havens jord, er dens mikrobielle liv. Her spiller mykorrhizasvampe en nøglerolle, idet de fremmer et samarbejde med et mangfoldigt mikroliv, som aktiveres når mykorrhiza koloniserer planters rødder. Dette inkluderer en forstærket tilstedeværelse af specifikke hjælpebakterier, der klæber sig til svampenes hyfespidser og producerer enzymer, som nedbryder næringsstoffer, der ellers ville være utilgængelige for planterne. På denne måde bliver de en integreret del af en levende jords symbiose.

Rødder med mykorrhizasvampe

Sådan Bruger Du GroGreen® Myco Planteaktivator

  • Dosering: 50-100 g per plante eller 700 gram per 3-4 meter hæk sikrer optimal næringsstof- og mikroorganismetilførsel.
  • Anvendelse: Bland Myco planteaktivator med jorden ved plantning eller jordforbedring for at sikre en grundig integration af svampene og næringsstofferne.
  • Jordforbedring: Integrer Myco planteaktivator i din årlige jordforbedringsrutine sammen med velomsat kompost for at opbygge en rig, luftig og 'svampet' jordstruktur.

Hvorfor Mykorrhiza Gør En Forskel

Mykorrhizasvampenes netværk af tynde, hårlignende tråde strækker sig langt ud over plantens eget rodsystem, hvilket øger effektiviteten af vand- og næringsstofoptagelse betydeligt. Denne forbedrede optagelse betyder, at dine planter bliver mere robuste, sundere og mere modstandsdygtige over for tørke og sygdomme. Forsøg har endda vist at havebede, hvor der er iblandet en stor portion mykorrhizasvampe kan klare sig med ret begrænset vanding selv i en tørkeperiode. Derudover bidrager mykorrhizasvampene til at opbygge stabilt kulstof i jorden, forbedrer jordstrukturen og fremmer et rigere mikroliv.

Udover jordforbedring er det især ved plantning at GroGreen® Myco planteaktivator kan gøre en stor forskel i din have. Planter du hæk, frugttræer eller noget helt tredje vil mykorrhizasvampene være med til at sikre at planterne hurtigere bliver veletablerede og trives. Det mycelium-netværk som svampene skaber vil hurtigt brede sig over et langt større område end plantens rødder selv kan nå og vil sikre vand og næringsstoffer til alle nyplantninger. 

Ved at tilføre GroGreen® Myco planteaktivator til din have, inviterer du naturens egen visdom ind i dit havearbejde. Du skaber ikke kun et miljø, hvor planter kan trives, men du bidrager også til en større biologisk mangfoldighed og en sundere, mere levende havejord.

Myco planteaktivator: Organisk gødning til færdighæk

Hos PlanteCenter Fyn anbefaler vi også Myco planteaktivator til vores færdighæk fra Nemhæk. Ved at anvende dette organiske produkt ved plantning af din Nemhæk-færdighæk, sørger du for, at den allerede flotte færdighæk får den bedst mulige start. Mykorrhizasvampene sikrer et stærkt rodnet og forbedrer hækkens optagelse af vand og næringsstoffer, hvilket er essentielt for at opnå en tæt og sund hæk. Det sikrer, at din hæk ikke kun vokser hurtigere, men også udvikler sig til at blive mere robust og modstandsdygtig over for både sygdomme og andre stressfaktorer som for eksempel tørke.

En have med hæk, blomsterbede og frugttræ

Hvis du vil læse mere om den luksusvare en færdighæk fra Nemhæk er, kan du finde flere oplysninger og gode tips i disse blogindlæg:

Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev