👉 Lige nu ... Gode tilbud på frugttræer og buske. Tryk her, og se mere. 👈

PlanteCenter Fyns logo

Hvilken færdighæk skal jeg vælge?

Af Stig Pedersen (opdateret )

Hvilken færdighæk skal jeg vælge?

Inden du bestiller din færdighæk skal du beslutte dig for, hvilken type hæk du ønsker dig. 

Her hos PlanteCenter Fyn kan du vælge imellem NemHæk færdighæk i Liguster, Bøg, Rødbøg, Blærespirea og Forsythia, som fås i forskellige højder. De er alle anvendelige, om du ønsker at afgrænse hele din grund, eller om du har brug for opdeling eller læ i dele af din have. 

Vi vil prøve at hjælpe dig med at finde ud af, hvilken færdighæk du skal vælge.

Er Liguster stedsegrøn?

Ønsker du en hæk, der er stedsegrøn, nem at holde, og som er hårdfør og vindstærk, kan vi anbefale dig at se nærmere på Liguster.

Liguster anses af nogle som en lidt for traditionel hæk, der er meget populær hos det ældre segment, da den ses i mange villakvarterer fra 1970’erne. Men helt ærligt, så har den også været så populær i mange år, fordi den er let at holde, og den danner en pæn, ensartet afgrænsning af grunden med den tætte struktur og det mørkegrønne løv. 

Liguster

Hvor hurtigt gror en bøgehæk?

Med en hæk af Bøg  kan du følge med i årstiderne, når du ser ud ad vinduet. I foråret står den med lysende, lysegrønne blade, der henover sommer og sensommer går over i mørkegrønne nuancer, hvorefter den om efteråret står med nøddebrune blade, som bliver siddende vinteren over til bøgen igen springer ud i foråret. 

En bøgehæk gror omkring 30-50 centimeter om året, men vil gro lidt mindre det første år efter plantning. 

En hæk af Bøg giver en smuk, tæt flade af smukke blade. Det tætte løv gør også bøgehækken populær for havens fugle. 

Bøg er særdeles hårdfør og tåler en del skygge og vind. Det er ikke uden grund, at den er så populær i de danske haver. 

Rødbøg

Er der forskel på Rødbøg og Blodbøg?

Rødbøg er, som den grønne bøgehæk, ligeså tæt og fin hele året rundt. Den eneste forskel er farverne i løbet af året. I foråret, når rødbøgen springer ud er det i rødlige nuancer, hvor den henover sommeren står med meget mørkerøde blade, som tangerer helt over i dunkle toner. Det er et utroligt smukt syn, når den røde bøg indrammer din grund, og det giver en smuk kontrast til alt det grønne i haven. I efteråret visner bladene, som på den grønne bøg, og bliver siddende lige til næste udspring. 

Hækken af Rødbøg er lige så tæt og hårdfør, som den grønne artsfælle, så du skal blot beslutte dig for, hvilke farver du vil omgive dig med. 

Kært barn har mange navne, og navnet er den eneste forskel på Rødbøg og Blodbøg.

Skal Blærespiræa hæk klippes?

Blærespiræa er en type hæk, du ikke ser så mange steder. Af en eller anden grund er den ikke nær så populær, som Liguster og Bøg. Det er en art, som oftest bliver brugt som prydbusk i haven, men den gør sig faktisk også ganske fortrinligt som færdighæk. 

Blærespiræa er robust og nøjsom, og den trives både i fuld sol og i halvskygge, og den kan trives på næsten alle jordtyper. Bladene er går i en fantastisk farveskala fra orange-røde toner og over i rødbrune og mørkerøde nuancer. De smukke farver holder langt ind i efteråret, hvor bladene falder af, og hækken gør klar til næste års nye skud.

Når du køber Blærespiræa som færdighæk er den klippet i facon, som andre færdighække. Du kan selv vælge, om du vil fortsætte med at klippe din Blærespiræa hæk, eller om du vil lade den buske sig og få et fint blomsterflor i foråret. Begge dele er en mulighed, når du vælger en hæk af Blærespiræa.

Blærespiræa

Er Forsythia egnet som hækplante?

Forsythia er en lidt utraditionel færdighæk, men den er virkelig smuk, og lyser op fantastisk op, når den i det tidlige forår springer ud med et væld af lysende, gule blomster. Samtidig står Forsythia med et tæt, grønt løv, der gør den særdeles velegnet som hækplante. Det er en stærk sort, som står flot i det danske klima.

Forsythia kaldes Vårguld på dansk, og det afspejler meget fint, at den virkelig lyser op med de gule farver i foråret. 

Forsythia

Valget af hæk kan også komme an på jorden i din have

Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev