PlanteCenter Fyns logo

Hvad skal jeg vide om færdighæk?

Af Stig Pedersen (opdateret )

Inden du køber en færdighæk, skal du for det første måle op, hvor mange meter hæk, du skal bruge. Vær opmærksom på, at vi hos PlanteCenter Fyn sælger NemHæk færdighæk, hvor du får hele 3 hækplanter samlet i et modul på 1 meter. 

Her kan du læse mere om, hvad NemHæk færdighæk er

Kan jeg selv vælge, hvilken færdighæk jeg vil have?

Det er ret væsentligt, at du er sikker på, hvilken type hæk, du ønsker. Skal den være stedsegrøn? Står den udsat? Skal den overhovedet være grøn? Her kan du se, hvilke typer af færdighæk, vi har i vores sortiment. Flere af hæk-typerne fås i højderne 125 centimeter, 150 centimeter og 180 centimeter. 

Smuk hæk

Hvor hurtigt kan færdighæk leveres?

Normalt levere vi din nye færdighæk inden for 2-3 hverdage, hvis du har ønsker til en bestemt leveringsdag, så kontakter du os bare på mail eller telefon.
Når du har fundet ud af, hvor mange meter hæk og hvilken type du ønsker, skal du planlægge, hvornår du vil plante din hæk. Hos os kan du helt selv bestemme, hvornår du vil have leveret din ordre. Vi har som udgangspunkt hurtig levering på færdighæk, men det er ikke altid optimalt at få leveret varen hurtigst muligt. Det betyder, at du sagtens kan bestille din færdighæk i dag og så få den leveret, når du er klar til at plante den. Dog leverer vi som udgangspunkt ikke om mandagen, da vi gerne vil undgå, at planter strander på en pakkecentral i weekenden uden mulighed for vanding og opsyn.

Kan jeg selv plante en færdighæk?

Her hos PlanteCenter Fyn sælger vi færdighæk fra NemHæk. Som skrevet ovenfor bliver færdighæk leveret i moduler af 1 meter, hvilket umiddelbart lyder tungt og uhåndterligt, men hvert modul vejer under 20 kg, og kan derfor nemt håndteres af de fleste. Renden, der skal plantes i, skal blot være cirka 20 centimeter bred og 15 centimeter dyb, hvilket ikke nødvendigvis kræver mere end almindeligt knofedt (dog skal jorden være løsnet 40 centimeter i dybden og 40 centimeter i bredden). Det vil sige, du formentlig ikke behøver at have en maskine til at grave renden for dig. 

Du kan sagtens plante din færdighæk selv, men overvej, om du har brug for hjælp til arbejdet. Om det så er naboen eller professionel hjælp, du benytter, vil vi anbefale dig at få koordineret, hvornår færdighækken skal plantes, inden du får hækken leveret. Selvom NemHæk færdighæk kan opbevares mindst 3 dage i skygge og læ (og så køligt som muligt), vil vi anbefale dig, at du får den plantet hurtigst muligt efter levering.

Her kan du læse mere om, hvordan NemHæk færdighæk skal plantes, og hvilke redskaber du skal bruge.

Skal færdighæk vandes?

Når færdighækken er plantet, har den brug for at blive vandet jævnligt. Derfor følger der altid siveslange med, når du bestiller en færdighæk hos os. Du skal derfor sikre dig, at du har mulighed for tilslutning til vand. Hvis ikke færdighækken bliver vandet efter plantning bortfalder vores grogaranti.
Her har vi beskrevet, hvad det vil sige at vande jævnligt, og hvor vigtigt det er.

Hvornår er det bedst at plante færdighæk?

Det vil aldrig være optimalt at plante sin færdighæk når frosten er gået i jorden eller hedebølge. Vi levere færdighæk fra 1/9 til 1/6.
Det har egentlig altid heddet sig, at det er bedst at plante i haven i forår eller efterår, men vi vil sige, det afhænger af vejr og vind. Efterhånden kan det være svært at sige, hvornår det er bedst at plante en færdighæk, da det er sjældent, at vi oplever vinter ‘som i gamle dage’, og det giver os mange flere dage i haven om året. Så længe der ikke er frost i jorden, når hækken bliver plantet, gør det ikke noget, hvis der er et par frostgrader om natten. 

Som udgangspunkt sælger vi NemHæk færdighæk i perioden fra den 1. september til den 1. juni. Eftersom der sendes siveslange med alle ordrer på færdighæk, har vi udvidet sæsonen frem til den første del af sommeren.

Hvornår skal jeg klippe min færdighæk første gang?

Når din færdighæk er blevet plantet, bruger den en del kræfter på at etablere sig, så rødderne får godt fæste i jorden og skaber nye veje til næring og vand. Derfor vil den ikke gro meget det første år efter plantning. 

Synes du, din nyplantede færdighæk stritter, eller der er lidt højdeforskel mellem elementerne, må du gerne studse den let. Vi vil ikke anbefale dig at gå i gang med en større beskæring, hvilket du nok ikke vil gøre alligevel, for hvorfor så vælge en færdighæk. 

Kan jeg finde ud af at få en færdighæk?

Det er ikke svært at plante og passe en NemHæk færdighæk, og vi er sikre på, du sagtens kan finde ud af det.
Husk, du altid er velkommen til at ringe eller skrive til PlanteCenter Fyn, hvis du er i tvivl om noget i forbindelse med din færdighæk. Det kan være en stor investering for dig, og vi vil gerne have, du føler dig tryg ved dit køb.

Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev