PlanteCenter Fyns logo

Planlæg din have om vinteren

Af Stig Pedersen (opdateret )

Udnyt vinterdvalen

På denne tid af året, hvor kulden bider og haven ligger i dvale, er det måske svært at forestille sig, at vinteren kan spille en afgørende rolle i skabelsen af din drømmehave til foråret.
Lad os sammen udforske, hvordan denne sæson kan være din bedste allierede i at opbygge en frodig og farverig oase, der vil springe ud og pryde din have i de kommende måneder. Hos PlanteCenter Fyn har vi mere end 30 års erfaring med haveplanter. Vi deler gerne vores ekspertise for at inspirere dig til at bruge vinteren konstruktivt og skabe grundlaget for en have, der vil glæde dine sanser og berige dit udendørs liv.

Lav vintersol

Reflekter over det forgangne år

Vinteren giver os tid til at kigge tilbage på de skønne øjeblikke, vores haver har budt på, og til at overveje, hvordan vi kan bygge videre på dem. Brug et øjeblik på at huske de farverige blomster, de duftende æbleknopper og de smukke haverum, der glædede os sidste år. Hvad elskede du mest ved din have, og hvad vil du gerne ændre eller forbedre?
Måske ønsker du at tilføje frugttræer, der ikke kun bringer smukke blomster, men også friske frugter til dit bord og til din fryser. Tænk også på, hvordan en velplaceret hæk kan definere rum i din have, og hvordan bambus kan give en eksotisk og beroligende atmosfære.

Lav en ønskeliste

I vinterens stille stund er det tid til at drømme stort og skabe en ønskeliste over alle de planter, blomster og haveelementer, du ønsker at inkludere i din have. Lad fantasien flyde frit, og tænk på, hvordan hvert bed eller plante kan bidrage til at gøre din have unik.
Frugttræer vil ikke kun berige din have med skønne blomster og smagfulde frugter, men de vil også tiltrække fugle og insekter, der vil skabe en naturlig balance.
Færdighæk kan tjene som grønne vægge, der definerer dine haverum og giver privatliv, mens bambus kan tilføje et eksotisk touch og skabe struktur i haven.

Sprød frost

Gå på opdagelse i vinterhaven

Selv når vinteren har kastet sit kolde slør over haven, er der stadig skønhed at finde i haven. Betragt træernes skeletter, der giver haven struktur, og tænk på, hvordan du kan forbedre deres indflydelse. Er der områder, der kunne drage fordel af yderligere beplantning eller omrokering? Overvej, hvor frugttræer kan integreres bedst, så de både glæder øjet og får rigeligt af plads og sol, så de kan levere masser af friske frugter.

Planlæg haveprojekter

Vinteren er den perfekte tid til at planlægge større haveprojekter. Tænk på, hvordan træer kan være det centrale element i din have og give både skønhed og praktisk nytte.
Overvej at integrere en stedsegrøn hæk som ramme omkring din have, der samtidig giver privatliv og afskærmning fra nysgerrige blikke.
Surbundsbede kan tilføje farve og variation til din have og give optimale vækstbetingelser for mange planter. Brug både prydplanter og nytteplanter i dit surbundsbed. Det kan for eksempel være en blanding af lyng, bregner, blåbær og tyttebær i en skøn forening.

Blåbær er skønne i surbundsbedet

Forskning og læring

I de rolige vintermåneder har du mulighed for at fordybe dig i havens muligheder. Undersøg nye planter, dyrkningsmetoder og have trends. Lad dig inspirere af spændende plantearter, der kan berige din have, og bliv opdateret om de nyeste tendenser inden for haveindretning.
Her på siden kan du også læse mere om plantning og pleje af frugttræer, fordelene ved færdighæk, alt om blåbær og meget, meget mere, der kan hjælpe dig med forståelsen af din have.

Start frøplanlægning

Hvis tanken om at dyrke dine egne planter fra frø lyder spændende, så er vinteren det ideelle tidspunkt at begynde at planlægge. Opret en detaljeret frøplan, så du er klar til at så, når vejret bliver mildere. Dette inkluderer ikke kun frø til køkkenhaven, men også blomsterfrø til smukke sommerblomster, der passer godt ind i dine haveplaner.

Integrer bambus i din haveplan

Overvej at inkludere bambus som et dekorativt element i din have. Bambus kan tilføje struktur, privatliv og en unik æstetik til din udendørs oase. Gør dig bekendt med de forskellige bambusarter og deres særlige egenskaber, så du kan vælge den, der bedst passer til din have og dine præferencer.

Blomstereng i haven

Vores ekspertise er din støtte

Husk, at hos PlanteCenter Fyn er vi dedikerede til at støtte dig i hvert skridt på dine haveeventyr. Gartneren har over 30 års erfaring indenfor haveplanter og står til rådighed med vejledning og ekspertise. Vi er her nemlig for at hjælpe dig med at opfylde dine havevisioner og skabe en smuk og bæredygtig have, der vil bringe glæde og harmoni til dit udendørs liv.

Så lad os sammen bruge vinteren på at få dit haveeventyr til at blive en realitet, uanset om du drømmer om en frodig have fyldt med farver og smage, en minimalistisk og grøn have, eller blot en nem og overskuelig græsplæne med et enkelt klatretræ.

Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev