PlanteCenter Fyns logo

Blåbærbuske

Blåbærbuske til din have

Blåbærbuske hører til blandt de mest populære buske i haven på grund af de lækre, blå bær og de utroligt smukke høstfarver henover efteråret. Blåbær er nemme at dyrke og rammes meget sjældent af sygdomme eller skadedyr, og busken kræver kun en smule omsorg i opstarten for at give et stort udbytte. 

Blåbærbuske skal plantes et solrigt sted i surbundsjord for at give masser af de smagfulde bær, der blandt andet er gode til pandekager, i smoothies eller på morgenbordet, hvor de samtidig tilfører masser af gode vitaminer til kosten. 

Husk, at de fleste sorter af blåbærbuske har brug for bestøvning fra andre sorter af blåbærbuske, og du bør således altid have mindst to forskellige sorter i din have.

Produkter

De store blåbærbuske, vi især ser i de danske haver, går under fællesbetegnelsen ‘Amerikansk Storfrugtet Blåbær’. Det skyldes, at den er mest taknemmelig at dyrke og giver masser af bær. Den vilde danske blåbærbusk (Vaccinium myrtillus) bliver ikke så stor, og den er svær at dyrke i haven. 

Hos os har vi samlet et udvalg af de mest populære sorter af blåbær, som alle kræver den samme nemme pasning, og mindst forberedelse af jorden inden plantning. 

Blåbærbuske trives bedst i veldrænet surbundsjord på en solrig plet i haven, både i bede og i krukker på terrassen.

Sur jordbund opnås ved at plante i god, grov, lys surbunds-sphagnum, eventuelt blandet med Champost Surbundsjord, så der er godt med næring til dine nye buske. På den måde kan du opnå en pH-værdi i jorden på omkring 5 samt en god luftighed omkring rødderne, og det er disse forhold, blåbærbusken har brug for. Du kan også tilsætte nåle fra fyrre eller grantræer, det giver ekstra luft i bedet og nålene omsættes langsomt. Grannålene er ikke en nødvendighed, men blot ekstra forkælelse til planterne. 

Det er vigtigt at vande, når du har plantet dine blåbærbuske og i tørre perioder. Ligeledes er det en god hjælp til planterne at gøde dem 1-2 gange om året med rhododendrongødning.

Blåbærbuskene blomstrer i april-maj med små, fine mælkehvide blomster til glæde for bier og sommerfugle. Bærrene modner fra midten af juli og frem til midten af september, afhængigt af hvilke sorter du vælger.
Der er god mulighed for at høste bær allerede det første år, og det tredje år kan du forvente  at planten vil give fuldt udbytte. 

Nogle af de amerikanske blåbærbuske kan blive ret store, og synes du, de bliver for store, kan du i det tidlige forår beskære de ældste grene.

Studier har vist, at blåbær har mange sundhedsfremmende egenskaber. De skal efter sigende have en stress sænkende virkning ved at hæmme skadelige antioxidanter, og de har en evne til at stabilisere immunsystemet. De er utroligt rige på vitaminer og mineraler og går derfor med i betegnelsen ‘superfood’.

Det gode er, at blåbær er meget smagfulde og kan bruges på mange forskellige måder, ikke mindst som en lille snack, når du er i haven. 

Her kan du finde masser af gode råd samt svar på de spørgsmål, der oftest stilles i forbindelse med indkøb og pasning af blåbærbuske.