Blåbærbuske

Blåbærbuske til din have

Blåbærbusken hører til blandt de mest populære buske i haven. Blåbær er nemme at dyrke, men blåbærbusken kræver alligevel en smule omsorg, for at give mange bær. Blåbærbusken skal plantes et solrigt sted. Der ses næsten aldrig sygdomme eller skadedyr i blåbærbuske. Storfrugtet Blåbær har nogle fantastiske høstfarver, og giver yderst lækre bær. Blåbær kan bl.a. anvendes i pandekager, smoothies eller som topping på morgenmadsprodukter. Blåbær er ikke bare skønne i smagen, men også yderst gavnlige for sundheden.

De store blåbærbuske, vi planter i haven, kaldes også for amerikanske blåbær. Blåbær er en surbundsplante, og kræver forholdsvis sur jord, gerne med en pH på omkring 5  Den bør for et godt resultat, gødes med surbundsgødning 2-3 gange årligt helst med organisk surbundsgødning. Det er også vigtigt, at blåbærbuskene ikke får lov til at tørre ud. I perioder med tørke, er det derfor vigtigt at planterne bliver vandet.

Når man planter sine blåbærbuske skal man huske, at plante flere sorter sammen, så de kan bestøve hinanden. Enkelte sorter er selvbestøvende, men langt hovedparten af sorterne kræver bestøvning fra en anden sort, der gerne skal være plantet indenfor et område på 20 m fra blåbærbusken, eller mindre.

De selvbestøvendene sorter vil få en bedre bestøvning, og dermed flere bær, hvis de plantes sammen med andre sorter.

Blåbærbuskene blomstrer mellem april og maj måned. Blåbærrene er modne fra midten af juli og frem til midten af september. Mange oplever at busken giver bær allerede det første år, og andet år vil der komme større udbytte. Fra og med plantens tredje år kan man forvente, at buske giver det fulde udbytte. Alt efter sorten kan blåbærbuskene blive op til 2 meter høje og 2 meter brede, men det varierer fra sort til sort. Bliver dine blåbærbuske for store, kan du i det tidlige forår beskære de ældste grene, 20 cm over jordoverfladen.

 

Blåbærbusken kaldes også vaccinium, og tilhører lyng-familien, herunder Bølle-slægten. Blårbærbusken er kendetegnet ved de 5- 30 mm brede, duggede bær, som varierer i farven fra lyseblå nuancer til blå, eller næsten sorte. Bærrene høstes fra juli til midten af august måned. I Danmark blomstrer blåbær i maj måned med fine klokkeformede, hvidgule til sart rosa, blomster.

 

Som sagt inddeles blåbær i to grupper. Amerikansk storfrugtet blåbær og almindelige danske blåbær. Amerikansk storfrugtet blåbær, der også kaldes vaccinium corymbosum, har hvidligt frugtkød med lidt grønt skær. Denne slags blåbær blev indført til Europas prydhaver i begyndelsen af forrige århundrede, grundet deres skønne farvepragt i gule og røde nuancer i høstperioden. bladene ved disse høje sorter er æg-formede, aflange og ovale med en glat kant og tydelig spids, mens de lave sortes blade er mindre og har en savtakket rand. Almindelige danske blåbær, kaldes også vaccinium myrtillus, og er kendetegnet ved at frugtsaft og frugtkød er violet i farven, og har en syrligt og sød smag.

 

Amerikanske studier har fundet ud af at blåbær har mange sundhedsfremmende egenskaber. De siges at have en stresssænkende virkning, ved at hæmme skadelige antioxydanter, og har en evne til at stabilisere immunsystemet. Superfood eller sundhedsbomber kan de også kaldes, fordi de samtidig er rige på c-vitamin, jern og magnesium.

 

Oplagte anvendelsesmuligheder er til syltetøj, desserter, kager. De er også velegnede i pandekager, lagkager, eller som topping på syrnede mælkeprodukter. Du kan også prøve blåbærgelé, cupcakes eller i smoothies med blåbær.