Blåbærbuske

Blåbærbuske til din have

Blåbærbusken hører til blandt de mest populære buske i haven. Blåbær er nemme at dyrke, men blåbærbusken kræver alligevel en smule omsorg for at give mange bær. Blåbærbusken skal plantes et solrigt sted.
Der ses næsten aldrig sygdomme eller skadedyr i Blåbærbuske, der kommer lækre bær og så har Storfrugtet Blåbær nogle fantastiske høstfarver.

De store blåbærbuske vi planter i haven kaldes også Amerikanske blåbær, hvor imod Danske blåbær er en lav bunddækkende plante der også komme med dejlige bær, som er mindre end de amerikanske.

Det er en surbundsplante, der kræver forholdsvis sur jord med en pH på 4-5, og den bør gødes med surbundsgødning 2-3 gange årligt. Det er også vigtigt, at blåbærbuskene ikke får lov til at tørre ud. I perioder med tørke er det derfor vigtigt at planterne bliver vandet.

Når man planter sine blåbærbuske skal man huske, at plante flere sorter sammen så de kan bestøve hinanden. Enkelte sorter er selvbestøvende, men langt hovedparten af sorterne kræver bestøvning fra en anden sort, der gerne skal være plantet indenfor et område på 20 m fra blåbærbusken, gerne mindre.
De selvbestøvendene sorter vil få en bedre bestøvning og dermed flere bær, hvis de plantes sammen med andre sorter.

Blåbuskene blomstrer i april-maj, og bærrene er modne fra midten af juli og frem til midten af september. Mange oplever at busken giver bær allerede det første år, og andet år vil der komme større udbytte, fra plantens tredje år kan man forvente, at buske giver det fulde udbytte.

Alt efter sorten kan blåbærbuskene blive op til 2 meter høje og 2 meter brede, men det varierer fra sort til sort. Bliver dine blåbærbuske for store, kan du i det tidlige forår beskære de ældste grene, 20 cm over jordoverfladen.