Bregner
Du kan skabe en eventyrlig og skovagtig stemning hjemme i din have med smukke, grønne bregner. Bregner er utroligt taknemmelige, og du kan skabe en unik frodighed med en eller flere sorter sammen.
Bregner trives rigtig godt i surbundsjord. Den porøse struktur og fugten i den gode spagnum giver de optimale forhold til dine bregner. De vil tage sig rigtig godt ud i surbundsbedet sammen med for eksempel lyng, prydgræsser og hortensia. Har du et skyggefuldt område i haven, hvor græsset altid bliver overtaget af mos, er det oplagt at omdanne det til et bed med bregner og andre surbundsplanter, der egner sig til skygge.
Bregnen har du i haven for den dekorative effekt, og den er således ikke egnet til indtagelse.
Produkter
Det er ikke uden grund, at vi forbinder bregner med mystik, eventyrlighed og skov. Faktisk er bregner en af dinosaurerne i planteverdenen med en sporing på over 300 millioner år tilbage i tiden, hvor naturen skabte sin helt egen cyklus. Der er fortsat over 20.000 arter af bregner i verden, men det er bestemt ikke alle, der er egnede til at leve i det danske klima. I de tropiske skove er udbredelsen og mangfoldigheden af bregner størst, mens der i den danske natur kan findes omkring 30 arter. Vil du gerne finde vilde bregner i Danmark, skal du gå på opdagelse i skove, på stendiger og i krat.
Selvom din have ikke kan afhjælpe hele klodens store udledning af CO2, så er bregner faktisk en af de planter, karplanter, der er særdeles egnede til at optage de skadelige drivhusgasser, og du kan med god samvittighed bruge dine bregner som en medspiller i kampen mod klimakrisen.
Desuden er bregner meget taknemmelige, og vi ser sjældent sygdomme og skadedyr hos bregnerne.
Er bregner giftige?
De fleste bregner indeholder stoffer, mennesker ikke bør indtage, så vi vil til enhver tid anbefale, at du ikke spiser af dine bregner, selvom de ser dejligt indbydende ud.
Er bregner flerårige?
Ja, bregner er flerårige. Det betyder, at når du har sat bregner i din have, så vil du få glæde af dem år efter år. Selvom der kommer frost og kulde, så vil din bregne komme fint igen til foråret.
Hvorfor får mine bregner brune blade?
Hvis dine bregner begynder at få brune blade, kan det skyldes flere ting. Det kan være overgødskning, overvanding, udtørring eller forkerte jordbundsforhold. Udtørring og hård sol kan være slemt for dine bregner.
Hvordan skal jeg plante bregner?
Vi anbefaler dig at plante dine bregner, som du vil plante surbundsplanter. Bregner klarer sig rigtigt godt i den skyggefulde ende af surbundsbedet. Det er ikke fordi bregner som sådan er surbundsplanter, men de kan rigtig godt lide den løse struktur, som spagnummen har, samtidig med at det holder godt på fugten. Således kan du skabe et smukt surbundsbed sammen med bregner og eksempelvis lyng, tyttebær og rhododendron, hvor bregnen vil fylde godt ud i bedet. Se det store udvalg af surbundsplanter her.
Tænk gerne over, at bregner i udgangspunktet er skovplanter, som trives i skygge og halvskygge. De har brug for rigeligt med fugt, men uden jorden er klæg og leret. Derfor er spagnum den perfekte bund til dine bregner.
Skal bregner klippes ned?
Du behøver ikke klippe dine bregner ned, men nogle vælger at gøre det, hvis bladene bliver kedelige at se på, eller hvis de visner. Bregnerne vil under alle omstændigheder skyde med nye, grønne blade til foråret, uanset om du har klippet sidste års blade af eller ej.
Er bregner stedsegrønne?
Der er et stort udvalg af bregner, og nogle af dem er stedsegrønne, mens andre er løvfældende i efteråret og skyder på ny til foråret igen. På den måde er der også mulighed for at skabe et meget varieret udtryk med bregnerne.